Moto

Nový šampion Rookies Cupu: Seznamte se s Davidem Alonsem

Kolumbijský jezdec David Alonso se stal šampionem talentového poháru Rookies Cup  pro rok 2021. Jaké byly jeho závodní začátky? A kam povedou jeho kroky v příští sezoně?


David Alonso je 15letý motocyklový závodník, který se sice narodil ve Španělsku, ale reprezentuje barvy Kolumbie.

Závodit začal v roce 2013, když mu bylo 7 let. Ve Španělsku se stal šampionem v jedné z kategorií minimota. Následovaly další juniorské motocyklové soutěže ve Španělsku, stal se šampionem v kategorii Minispeed, když závodil na Kawasaki 65cc.

V roce 2017 vstoupil do šampionátu CEV RMU, kde v kategorii 85GP skončil na 8. místě. O rok později se ve stejné kategorii stal šampionem a posunul se do šampionátu FIM CEV Repsol, kde závodil v kategorii European Talent Cup.

Ve své první sezoně v tomto poháru, který je plný talentovaných jezdců, si vedl velmi dobře. Získal čtyři umístění na podiu a celkově byl pátý. Další rok, tedy v roce 2020, v tomto poháru naprosto dominoval. Vyhrál pět závodů a pětkrát byl druhý a stal se v barvách týmu Aspar šampionem.

Zároveň také v roce 2020 dostal možnost závodit v Red Bull Rookies Cupu a i tam si vedl velmi dobře. Třikrát skončil na stupních vítězů, z toho vybojoval jedno vítězství, a celkově mu jeho výsledky stačily na čtvrté místo.

Pro rok 2021 vstupoval do Rookies Cupu jako jeden z hlavních favoritů. A svou roli potvrdil. Během sezony vyhrál šest závodů, k tomu přidal další čtyři podiová umístění a získal titul šampiona Rookies Cupu.

Letos pokračuje také v závodění v šampionátu FIM CEV Repsol, kde se jako nováček účastní Juniorského mistrovství světa Moto3 a opět hájí barvy týmu Aspar. Sezona tohoto šampionátu ještě není u konce, ale v současné chvíli patří Alonsovi osmé místo. Na podium se probojoval jednou a to hned v prvním závodě sezony v Estorilu.

Jak sám uvádí ve svém profilu na oficiálních stránkách Rookies Cupu, tak jeho idolem je Marc Márquez a ve škole ho baví tělocvik, fyzika a chemie. K těmto předmětům má, konec konců, poměrně blízko, jelikož jeho rodiče jsou zubaři.

David Alonso je jedináček a jeho rodiče a prarodiče hrají v jeho kariéře důležitou roli.  

Jeho oblíbenou tratí je Estoril, což se nakonec i ukázalo, když právě na této trati získal podium v CEV Moto3.

I přesto, že jeho závodní kariéra je zatím hodně spojená s týmem Aspar, tak to vypadá, že jejich cesty by se mohly, minimálně na nějaký čas, rozejít. David Alonso by totiž rád vstoupil do šampionátu Moto3 mistrovství světa, ale v týmu Aspar už je závodní dvojice na rok 2022 potvrzená. Podle nedávných spekulací to vypadá, že by mohl zakotvit v týmu Red Bull KTM Ajo. Tento tým je známý tím, že si umí získat a umí najít budoucí šampiony, takže tohle spojení by mohlo do budoucna dobře fungovat.

administrator

Recent Posts

Estre, Lotterer a Vanthoor potřebují k zisku titulu pouhých pět bodů

Porsche Penske 6 vede už od prvního závodu letošní sezony, jelikož jezdci v Kataru zvítězili.…

3 dny ago

Porsche Penske 6 slaví druhé letošní vítězství ve FIA WEC

Lídři šampionátu odjíždějí z Japonska s plným počtem bodů. Estre, Lotterer a Vanthoor ovládli předposlední…

3 dny ago

Pepper a Wittmann kritizují Rasta, komisaři ale trest nedali

Tovární jezdec Lamborghini Jordan Pepper reagoval na Reneho Rasta po jejich kolizi v nedělním závodě…

1 týdnem ago

Mercedes se po roce dočkal vítězství v závodě DTM!

Luca Stolz vrací slávu Mercedesu. Němec přivezl značce vítězství na Sachsenringu poté, co startoval jako…

2 týdny ago

Jack Aitken vítězí na Sachsenringu

Britský pilot Jack Aitken zvítězil na Sachsenringu po startu z pole position. Stupně vítězů doplnili…

2 týdny ago

Jules Gounon se vrací do WEC pro Fuji

Jules Gounon se vrátí do sestavy hypercarů FIA WEC příští týden pro 6h Fuji, kde…

2 týdny ago