Moto

Kdo je Fermín Aldeguer?

Fermín Aldeguer je španělský motocyklový závodník, který se o uplynulém víkendu stal Mistrem Evropy kategorie Moto2. Motocykloví fanoušci ho mohou znát i ze závodů Grand Prix, kde na něj, jak se zdá, čeká jeho budoucnost.


Fermín Aldeguer je teprve 16letý španělský závodník, který pochází z Murcie. Z jeho dosavadních výsledků se zdá, že se jedná o jednoho z největších motocyklových talentů poslední doby.

Aldeguer se na motocykl poprvé posadil, když mu byly dva roky. V šesti letech už začal závodit a v devíti letech vybojoval svůj první titul. Ten získal v rámci španělského šampionátu minibiků.

V té době také vstoupil do španělského talentového poháru Cuna de Campeones. Následovaly tituly v minibicích, ale také první úspěchy v dalších závodních kategoriích. Stal se šampionem kategorie PreMoto4 v rámci poháru Cuna de Campeones, vyhrál místní šampionát PreMoto4 regionu Levante a Murcia.

Díky výborným výsledkům se v roce 2018 dostal do Evropského talentového poháru, který se jezdí v rámci šampionátu CEV. Závodil pro juniorskou odnož týmu Bester Capital Dubai, který v té době působil také v Moto3 v Grand Prix. Aldeguer získal jedno pole position a dvě umístění na stupních vítězů.

V následujícím roce zůstal ve stejné třídě a ve stejném týmu, který se ale přejmenoval na Mugen Race. Během sezony 2019 se mu povedlo třikrát skončit na stupních vítězů a ve všech případech se jednalo o druhé místo. V celkové klasifikaci obsadil třetí místo.

Pro další rok to vypadalo, že by mohl přestoupit do třídy Moto3, ale nakonec se stalo, že žádné místo v této kubatuře nezískal. Rozhodl se tedy pro jinou, poněkud odvážnou cestu. Přeskočil rovnou do Moto2.

Nenaskočil ovšem rovnou na motocykl Moto2, ale závodil v kategorii Superstock 600, která se v rámci Evropského poháru Moto2 jezdí. Vedl si výborně, ve své kategorii téměř neměl soupeře. Naopak ještě dokázal v některých závodech bojovat proti jezdcům na motocyklech Moto2. Jeho výkony a výsledky mnohým vyrazily dech.

Závodil na Yamaze pro tým FAU55 bývalého závodníka Grand Prix Héctora Faubela, který je zároveň dodnes jeho manažerem, a v kategorii Superstock 600 získal titul. Zároveň byl v rámci celého šampionátu Moto2 na desátém místě, takže porazil mnoho stálých jezdců kategorie Moto2.

Pro letošní sezonu se už přesunul do hlavní kategorie Moto2 a do týmu Ciatti na motocykl Boscoscuro, což je bývalý Speed Up. Tento tým získal v roce 2020 titul s Yarim Montellou a letos na své loňské výsledky navázal. Oba jezdci tohoto týmu si zcela podmanili šampionát.

Fermín Aldeguer vyhrál devět z deseti závodů, jednou byl druhý a ještě před koncem sezony se stal Evropským šampionem Moto2. Této kategorii do konce sezony zbývá ještě jeden závod, který se pojede ve Valencii v listopadu.

Kromě závodění v CEV se ale letos dostal také do paddocku Grand Prix. Do svého MotoE týmu ho totiž najal Aspar Martínez. Na tuto kategorii si zvyká, ale ukazuje zlepšující se výsledky. V nedávném závodě v Rakousku dokonce startoval z pole position a už se zapojil do soubojů o stupně vítězů. Zatím mu v pořadí šampionátu patří jedenácté místo, když má 33 bodů.

Letos měl také šanci vyzkoušet si kategorii Moto2 v mistrovství světa, když nahrazoval dlouhodobě zraněného Yariho Montellu. Aldeguer se představil v italském Mugellu a na německém Sachsenringu. Ve svém debutovém závodě bral body, když skončil na dvanáctém místě. Závod v Německu nedokončil.

Je téměř jisté, že jeho následné kroky povedou právě do kategorie Moto2 v Grand Prix, kde by se příští rok měl stát stálým jezdcem. Vypadá to, že by měl zůstat věrný značce Boscoscuro, ovšem zatím nebylo potvrzeno, v jakém to bude týmu, zda to bude Speed Up (což je pravděpodobnější) nebo tým Aspar.

administrator

Recent Posts

Estre, Lotterer a Vanthoor potřebují k zisku titulu pouhých pět bodů

Porsche Penske 6 vede už od prvního závodu letošní sezony, jelikož jezdci v Kataru zvítězili.…

3 dny ago

Porsche Penske 6 slaví druhé letošní vítězství ve FIA WEC

Lídři šampionátu odjíždějí z Japonska s plným počtem bodů. Estre, Lotterer a Vanthoor ovládli předposlední…

3 dny ago

Pepper a Wittmann kritizují Rasta, komisaři ale trest nedali

Tovární jezdec Lamborghini Jordan Pepper reagoval na Reneho Rasta po jejich kolizi v nedělním závodě…

1 týdnem ago

Mercedes se po roce dočkal vítězství v závodě DTM!

Luca Stolz vrací slávu Mercedesu. Němec přivezl značce vítězství na Sachsenringu poté, co startoval jako…

2 týdny ago

Jack Aitken vítězí na Sachsenringu

Britský pilot Jack Aitken zvítězil na Sachsenringu po startu z pole position. Stupně vítězů doplnili…

2 týdny ago

Jules Gounon se vrací do WEC pro Fuji

Jules Gounon se vrátí do sestavy hypercarů FIA WEC příští týden pro 6h Fuji, kde…

2 týdny ago