Moto

Polovina sezony 2021: Kategorie Moto2 v režii týmu Ajo

Sezona 2021 v mistrovství světa silničních motocyklů se dostala do své poloviny a jezdci si teď užívají letní přestávku. V jakém duchu se nesly úvodní závody letošní sezony v kategorii Moto2?


Jak vyplývá již z názvu článku, velkou část první poloviny sezony ovládli jezdci týmu Ajo. Z 9 závodů jich totiž dohromady vyhráli 6.

Pořadí šampionátu vede Remy Gardner, který má momentálně 184 bodů a který letos zatím nebyl v cíli horší než čtvrtý. Gardner, který do týmu Ajo přestoupil před touto sezonou, zatím zažívá výborný rok. Letos už zvítězil ve třech závodech a pokud bude jeho podiová série pokračovat v podobném stylu také ve druhé polovině sezony, tak je pravděpodobně o hlavním favoritovi na mistrovský titul jasno.

Gardner ale rozhodně nemá vše jednoduché, jeho hlavním soupeřem je, pro někoho překvapivě, jeho týmový kolega Raul Fernández. Překvapivé to je hlavně z toho důvodu, že pro Fernándeze se jedná o první sezonu v Moto2. Ještě loni na konci sezony nebylo jisté, jestli mladý španělský jezdec opravdu přestoupí do Moto2 nebo ještě rok zůstane v Moto3. Spousta fanoušků byla překvapena krokem týmu Ajo, který si Fernándeze nakonec opravdu přesunul o kubaturu výš.

Teď se ukazuje, že to byl velmi dobrý krok. Fernández je Gardnerovým velmi vyrovnaným týmovým kolegou a soupeřem zároveň. Ve své nováčkovské sezoně už stál šestkrát na stupních vítězů, z toho třikrát byl na stupínku nejvyšším. Do této kategorie vtrhnul opravdu neuvěřitelným způsobem, až se člověk podivuje nad tím, jak skvěle mu motocykl Moto2 sedl.

Jezdci týmu Ajo už letos čtyřikrát slavili double, z čehož tedy vyplývá, že nejen, že Gardner vede šampionát a Fernández je druhý, ale Red Bull KTM Ajo také vede pořadí týmů. Jejich náskok na druhý tým v pořadí je poměrně markantní, je to totiž rozdíl 187 bodů.

Nejbližším pronásledovatelem této dvojice je Marco Bezzecchi, který je v šampionátu na třetím místě. Bezzecchi letos předvádí velmi dobré a vyrovnané výkony, ale stále se zdá, že mu chybí něco navíc, aby mohl Gardnera či Fernándeze porazit. Bezzecchi totiž sice dojel všechny závody do cíle, už letos vybojoval čtyři podiová umístění, ale chybí mu vítězství.

Na čtvrtém místě šampionátu se nachází Sam Lowes, který do sezony vletěl výborným způsobem, když vyhrál oba závody v Kataru. Potom se ale jeho sezona začala ubírat trochu jiným směrem a objevily se problémy a nedokončené závody. Získal ještě třetí místo v Jerezu, od té doby se ale na stupně vítězů nedostal. Letos už nedojel do cíle tři závody a to by ho mohlo v konečném zúčtování sezony mrzet.

Také Fabio Di Giannantonio začal letošní sezonu výborně, když v barvách týmu Gresini získal v Kataru podiové umístění. Pak se na několik závodů objevily problémy, ale v Jerezu předvedl výborný výkon a výbornou jízdu a dojel si pro své první vítězství v Moto2. Od té doby předvedl ještě několik dobrých výkonů, bohužel pro něj, ne vždy slušně rozjetý závod dojel až do cíle. Podobně jako Lowes, také Di Giannantonio už má letos na svém kontě tři nedokončené závody.

Poměrně vyrovnané výkony zatím předvádí Marcel Schrötter. Německý závodník se nachází na šestém místě šampionátu. Sice ani on se nevyvaroval nějakým chybám, ale celkově jeho průběh sezony 2021 zatím vypadá docela dobře, i když do boje o podium se zatím zapojit nedokázal. Jeho nejlepším výsledkem je 5. místo.

Svých prvních podiových úspěchů se letos dočkal Aron Canet, který už získal dvě druhá místa. Canet jede svou druhou sezonu v Moto2 a ukazuje potenciál. Nicméně, v jeho případě je ale trochu problémem stálost, protože sice vybojoval dvě umístění na stupních vítězů, ale na druhou stranu nedokončil čtyři závody.

Problémy s nedokončenými závody má také Augusto Fernández, týmový kolega Sama Lowese. Sezonu sice nezačal špatně, když bojoval v Top 6, ale spoustu nadějně rozjetých závodů kvůli pádům nedokončil. Vše se ale pro něj začalo konečně obracet k lepšímu, když krátce před letní přestávkou, ve Velké ceně Nizozemska, vybojoval třetí místo a poprvé v této sezoně se dostal na stupně vítězů.

Jedno podium získal také Fernándezův krajan Xavi Vierge. Tomu se podařilo vybojovat třetí místo v domácí Velké ceně Katalánska. Také Vierge ukazuje potenciál, dovede bojovat o Top 5, ale také jeho trápí nevyrovnanost, protože ve čtyřech závodech cíl neviděl.

Podobně je na tom i americký jezdec Joe Roberts. Roberts má na to, aby bojoval o umístění na podiu, ovšem také on už čtyřikrát neviděl cíl a postihly ho také další problémy. Jeho nejlepším výsledkem je zatím čtvrté místo ze závodů v Portugalsku a v Itálii.

Druhým nejlepším nováčkem za Raulem Fernándezem je Ai Ogura. Japonský jezdec letos předvádí výborný výkon, pro něj bohužel je ale ve stínu již zmíněného Fernándeze. Ogurovým nejlepším výsledkem je zatím 5. místo. Také on má na svém kontě několik nedokončených závodů, a většinou to byly pády z velmi dobře rozjetých závodů, takže těch výsledků v Top 5 mohl mít ještě o něco víc.

Co se týče dalších nováčků, tak Tony Arbolino letos odjel jak několik dobrých závodů, tak několik závodů, ve kterých se potýkal s problémy a nepříjemnými pády. Zatím letos bral body ve čtyřech závodech a jeho nejlepším umístěním je čtvrté místo ze závodu ve Francii.

Z dalších nováčků už letos bodovali také Cameron Beaubier, Celestino Vietti, Albert Arenas a Barry Baltus, který ale velkou část první poloviny sezony musel vynechat kvůli zlomené ruce.

Z dalších jezdců bychom mohli jmenovat Jorgeho Navarra, který zatím nevystoupil ze svého stínu a do bojů o podia se stále zatím nedokázal dostat. V předešlých sezonách míval problémy s dokončením závodů, tak z tohoto pohledu se jeho situace zlepšila a on téměř pravidelně cílem závodů projel, i když by si pravděpodobně představoval lepší bodový přísun.

Bo Bendsneyder předvádí sympatický výkon. Letos už několikrát startoval z první řady. Na boj o podium jeho výkony zatím sice nestačí, ale i tak si v závodech obvykle vede dobře. Jeho nejlepším výsledkem je páté místo.

Rozpačitou sezonu zatím zažívá Marcos Ramírez. Španělského jezdce nejen, že trápilo zranění, ale poté ho trápily také nedokončené závody. Sezonu podle představ zatím nemá ani Jake Dixon. Také u něj se objevuje až moc nedokončených závodů a závodů sice dojetých do cíle, ale bez jakéhokoliv bodového zisku.

Trápí se ale také Héctor Garzó, Nicolò Bulega, Hafizh Syahrin nebo Thomas Lüthi. Sezona se moc nedaří ani celému týmu MV Agusta, ve kterém jedou Simone Corsi a Lorenzo Baldassarri a kteří mají dohromady 10 bodů.

Po letní přestávce budou následovat dva závodní víkendy na okruhu Red Bull Ring, z toho jeden se jede za zrušený závodní víkend ve Finsku. Po závodech v Rakousku se bude pokračovat na okruzích Silverstone, Motorland Aragón a Misano.

Následovat by měly závody mimo Evropu. Podle aktualizovaného kalendáře by se mělo jet v USA, poté v Thajsku a v Malajsii.

Závěr sezony obstarají Algarve, kde už se letos jednou závodilo, a poslední závod se tradičně pojede na okruhu ve Valencii.

administrator

Recent Posts

Estre, Lotterer a Vanthoor potřebují k zisku titulu pouhých pět bodů

Porsche Penske 6 vede už od prvního závodu letošní sezony, jelikož jezdci v Kataru zvítězili.…

3 dny ago

Porsche Penske 6 slaví druhé letošní vítězství ve FIA WEC

Lídři šampionátu odjíždějí z Japonska s plným počtem bodů. Estre, Lotterer a Vanthoor ovládli předposlední…

3 dny ago

Pepper a Wittmann kritizují Rasta, komisaři ale trest nedali

Tovární jezdec Lamborghini Jordan Pepper reagoval na Reneho Rasta po jejich kolizi v nedělním závodě…

1 týdnem ago

Mercedes se po roce dočkal vítězství v závodě DTM!

Luca Stolz vrací slávu Mercedesu. Němec přivezl značce vítězství na Sachsenringu poté, co startoval jako…

2 týdny ago

Jack Aitken vítězí na Sachsenringu

Britský pilot Jack Aitken zvítězil na Sachsenringu po startu z pole position. Stupně vítězů doplnili…

2 týdny ago

Jules Gounon se vrací do WEC pro Fuji

Jules Gounon se vrátí do sestavy hypercarů FIA WEC příští týden pro 6h Fuji, kde…

2 týdny ago