Moto

Okruhy, které se tlačí do kalendáře MotoGP

V nedávné době se objevily informace o několika závodních okruzích, které jsou již ve výstavbě nebo se s jejich stavbou plánuje začít. Mnoho těchto okruhů má nejvyšší ambice – pořádat závod mistrovství světa MotoGP. O kterých tratích se mluví nejvíce?


Indonésie: Mandalika

Indonéský ostrov Lombok má už letos pořádat závody mistrovství světa superbike. Závodit se má na trati Mandalika poblíž hlavního města Lombok. Trať je ve své závěrečné fázi výstavby a vše by se mělo stihnout do podzimního termínu závodu WSBK.

Co se týče MotoGP, tak představitelé Dorny na Lomboku pořádali minulý týden inspekci. Podle slov Dorny jde všechno podle plánů. Představitelé Dorny, FIM a národní federace se dohodli na pořádání MotoGP závodu v březnu 2022, tedy na začátku příští sezony. Pokud to epidemická situace dovolí, tak by Dorna ráda na konci letošní sezony pořádala na Lomboku test pro kategorii MotoGP.

Maďarsko: Debrecín

O tom, že má v Maďarsku vzniknout nový závodní okruh, už se hovoří několik let. Dlouho se vedly debaty o stavbě Balatonringu. Z toho, zdá se, nakonec sešlo. Nicméně, Maďarsko plánuje postavit jiný okruh, a to poblíž města Debrecín.

Tento nový okruh, který stále zatím existuje pouze na nákresech, již podepsal smlouvu s Dornou na pořádání závodů MotoGP od roku 2023. Poté, co Automotodrom Brno pořádání závodů MotoGP vzdal, chybí ve střední Evropě Velká cena, takže Dorna hodně stojí o to, aby v této lokalitě nějaký závodní víkend mohla uspořádat.

Brazílie: Rio Motopark

Dorna by ráda MotoGP vrátila do Brazílie. V této zemi se naposledy závodilo v roce 2004 a to na okruhu Jacarepaguá. Návrat by se neodehrál na této trati, nýbrž na nové.

Plánuje se, že by u Ria de Janeira měl vzniknout nový okruh Deodoro. Celý komplex by měl zahrnovat také trať pro motokáry, stadion nebo kongresové centrum. Dorna by tam závody MotoGP ráda viděla už během sezony 2022. Nicméně, v současnosti nejsou žádné novinky ohledně této stavby, takže nevíme, jaká je pravděpodobnost, že se tam opravdu za rok bude závodit.

Mexiko: Hermanos Rodríguez

V nedávných letech se také hovořilo o zařazení okruhu Bratří Rodríguezů do kalendáře MotoGP. Tuto trať znají zejména automobiloví a formuloví fanoušci.

Dokonce se před časem hovořilo o tom, že by Mexiko mohlo být v kalendáři MotoGP už v roce 2021, což víme, že se letos určitě nestane. Aktuálně je zařazení mexického okruhu odloženo na neurčito, neboť okruh nesplňuje požadované bezpečnostní prvky.

Kazachstán: Sokol

Stavba okruhu Sokol v Kazachstánu začala už v roce 2012. V roce 2019, kdy měly být práce dokončeny, ale nastalo zdržení. Z dostupných informací to navíc vypadá, že okruh stále není dokončen a nemá potřebné certifikace FIM.

Kazašský závodník Makar Yurchenko už v kategorii Moto3 nepůsobí, takže Dorna na dokončení okruhu už asi tolik nespěchá.

Saúdská Arábie: Qiddiya

Závody v Saúdské Arábii už letos plánuje Formule 1. Kromě závodů na čtyř kolech se ale také plánuje uspořádat závody na dvou kolech. Nicméně, vypadá to, že by se nezávodilo ve městě Džidda, kde pojede F1, ale na nové trati, kterou Saúdové plánují postavit.

Mělo by se jednat o celý závodní komplex u města Qiddiya, kde by kromě závodního okruhu měly být tratě například pro motokros, cross-country nebo rally. Pokud vše půjde podle plánů, tak by Saúdská Arábie ráda hostila MotoGP už v roce 2024.

Rusko: Igora

Ruský okruh Igora loni chvíli figuroval v kalendáři MotoGP na sezonu 2021 coby náhradní okruh pro případ, že by se někde letos závodit nemohlo. Jak rychle se o tomto okruhu začalo mluvit v souvislosti s MotoGP, tak rychle se o něm zase mluvit přestalo.

Okruh stojí v Leningradské oblasti, otevřen byl v roce 2019 a už pořádal nějaké automobilové závody.

Španělsko: Madrid

Poslední dobou se sice hovoří o tom, že španělských tratí je v kalendáři spousta a že by se nějaké měly vynechat. Na druhou stranu se ale u Madridu plánuje nová trať, která sní o MotoGP.

Celý projekt okruhu Morata de Tajuña je stále teprve ve své počáteční fázi, nicméně Španělé jsou do motoristického sportu velmi nadšení, takže se asi nemusíme obávat, že by projekt jednou neměl být dokončen. Pokud vše půjde podle předpokladů, tak by trať měla být do pěti let hotová.

Do tohoto seznamu již nezařazujeme okruh KymiRing ve Finsku, kde by se mělo závodit už v letošní sezoně. Kvůli koronavirovým opatřením se sice protáhl proces homologace okruhu, ovšem věříme, že vše bude v nejbližší době vyřešeno a v létě tohoto roku už se na trati budou prohánět motocykly MotoGP.

administrator

Recent Posts

Estre, Lotterer a Vanthoor potřebují k zisku titulu pouhých pět bodů

Porsche Penske 6 vede už od prvního závodu letošní sezony, jelikož jezdci v Kataru zvítězili.…

4 dny ago

Porsche Penske 6 slaví druhé letošní vítězství ve FIA WEC

Lídři šampionátu odjíždějí z Japonska s plným počtem bodů. Estre, Lotterer a Vanthoor ovládli předposlední…

4 dny ago

Pepper a Wittmann kritizují Rasta, komisaři ale trest nedali

Tovární jezdec Lamborghini Jordan Pepper reagoval na Reneho Rasta po jejich kolizi v nedělním závodě…

2 týdny ago

Mercedes se po roce dočkal vítězství v závodě DTM!

Luca Stolz vrací slávu Mercedesu. Němec přivezl značce vítězství na Sachsenringu poté, co startoval jako…

2 týdny ago

Jack Aitken vítězí na Sachsenringu

Britský pilot Jack Aitken zvítězil na Sachsenringu po startu z pole position. Stupně vítězů doplnili…

2 týdny ago

Jules Gounon se vrací do WEC pro Fuji

Jules Gounon se vrátí do sestavy hypercarů FIA WEC příští týden pro 6h Fuji, kde…

2 týdny ago