Historie - formule

Stáj Maki F1 se nikdy neprosadila. Jednoho jezdce donutila předčasně ukončit kariéru

Japonský závodní tým Maki engineering nepatří rozhodně mezi klenoty formule 1, spíše naopak. Přestože se stáj objevila ve třech sezonách, nikdy nic kromě ostudy neukázala.


Kenji Mimura byl tím, kdo celý projekt založil. Cílem bylo pro sezonu 1974 absolvovat alespoň několik závodů, ale nikdy nešlo nic podle plánu.

Maki se odhodlalo nasadit pouze jeden vůz, jelikož finanční prostředky nebyly tak vysoké. Přesto vytvořili vlastní šasi Maki F101, což v té době nebylo běžné, většinou se odkupovalo.

Na místo závodního jezdce nastoupil australský závodník Howden Ganley, jenž absolvoval už několik závodů formule 1 v předcházejících letech. První závod ve Velké Británii, kde se vůz objevil, skončil fiaskem. Rychlostně nestačil a nekvalifikoval se. Stáj se zabalila a odjela na další závod, který se konal na Norschleife v Německu. Bohužel Howden těžce havaroval a své nohy si těžce poranil. Pro austalského závodníka to byl konec kariéry a stáj se raději rozhodla vypustit šampionát s tím, že se připraví na následující sezonu 1975.

„Měl jsem záhadný telefonát od orientálního gentlemana, který žádal o rozhovor s panem Ganreyem. Myslel jsem, že si Tim Schenken dělá srandu, ale ten chlap říkal, že reprezentuje nový japonský tým F1 s názvem Maki, jenž má dostatek finančních prostředků, čtyři podvozky a osm motorů. Velmi pěkné, řekl jsem. Kdo je ten druhý řidič? Ne, pane Ganrey, vše pro vás. Ukázalo se, že mají čtyři podvozky, ale jen jeden motor. A žádné prostory, takže jsem jim musel pronajmout nějaký prostor, který jsem měl,” vyprávěl po letech Ganley.

Zdálo se, že byl předchozí rok jen špatným omylem. Stáj dorazila v novém lakování a se zajímavými sponzory. Do kokpitu usedl tehdy hodně známý japonský závodník Hiroshi Fushida. Údajně ale na voze F101 nebyla kromě modré barvy žádná vylepšení.

Do závodu v Nizozemsku se stáj ke startu nedostala, jelikož motor odešel předčasně a ve Velké Británii opět přišlo nekvalifikování se. Tým věřil, že to bylo jenom Fushidou, proto usedl do kokpitu japonské stáje bývalý závodník Lotusu Tony Trimmer.

Ani britský závodník ale se slabým monopostem nedokázal nic vymyslet, Maki se opět nekvalifikovalo na startovní rošt. Stáj se rozhodla sezonu zabalit a v podstatě opustit formuli 1.

Pokud o rozloučení s formulí 1 přišel po více než, když přišla přihláška pro domácí závod na japonském Fuji. Do kokpitu usedl opět Trimmer, ale znovu se nekvalifikoval. Tím se ukončil smutný příběh japonské stáje, která byla znovu také plná snílků, ale nikdy reálných nadějí na úspěch.

Mimochodem start se týmu Maki jednou povedl. Jednalo se však o nemistrovský závod F1, kde nebyla pravidla tak přísná. Trimmer se dostal na start v Dijonu, ale v cíli byl poslední a ztratil šest kol!

Jiří Košta

Recent Posts

Estre, Lotterer a Vanthoor potřebují k zisku titulu pouhých pět bodů

Porsche Penske 6 vede už od prvního závodu letošní sezony, jelikož jezdci v Kataru zvítězili.…

15 hodinami ago

Porsche Penske 6 slaví druhé letošní vítězství ve FIA WEC

Lídři šampionátu odjíždějí z Japonska s plným počtem bodů. Estre, Lotterer a Vanthoor ovládli předposlední…

15 hodinami ago

Pepper a Wittmann kritizují Rasta, komisaři ale trest nedali

Tovární jezdec Lamborghini Jordan Pepper reagoval na Reneho Rasta po jejich kolizi v nedělním závodě…

1 týdnem ago

Mercedes se po roce dočkal vítězství v závodě DTM!

Luca Stolz vrací slávu Mercedesu. Němec přivezl značce vítězství na Sachsenringu poté, co startoval jako…

1 týdnem ago

Jack Aitken vítězí na Sachsenringu

Britský pilot Jack Aitken zvítězil na Sachsenringu po startu z pole position. Stupně vítězů doplnili…

1 týdnem ago

Jules Gounon se vrací do WEC pro Fuji

Jules Gounon se vrátí do sestavy hypercarů FIA WEC příští týden pro 6h Fuji, kde…

1 týdnem ago