Gumpert přivezl na Nürburgring hybridní vůz daleko předtím, než ostatní automobilky

Gumpert přivezl na Nürburgring hybridní vůz daleko předtím, než ostatní automobilky

 
  

Jedním z průkopníků v oblasti hybridních pohonů byla malá automobilka Gumpert. Snaha o vytvoření jedinečného systému vznikla dávno předtím, než přišla pořádně do formule 1 nebo LMP1.


Roland Gumpert se rozhodl se svými inženýry pustit do odvážného projektu. Z civilního modelu Gumpert Apollo vytvořil hybridní vůz, jenž měl startovat v závodě 24h Nürburgring.

Celý program se dal dohromady v neuvěřitelně krátkém čase. Za necelé čtyři měsíce od začátku vývoje už stál vůz připravený na náročný závod v zeleném pekle.

Klasický motor 4.2L V8 byl nahrazený trochu slabším 3.3L twin turbem od Audi, jenž ale doplňoval hybridní elektromotor s výkonem 100 kW. Celý systém se pak dobíjel z baterie, jenž rekuperovala energii při brzdění, podobně jako dnešní vozy formule 1. Nutno ovšem dodat, že v “královně motorsportu” se tato technologie objevila až o šest let později!

Jezdci u Gumperta ale také nebyli špatní. Vedoucím závodníkem bývalý pilot z formule 1 Heinz-Harald Frentzen, jehož v Apollu následovali Dirk Müller, Dominik Schwager a Marcel Engels.

Samotný vůz vypadal skvěle, ale v celku pochopitelně trpěl nedostatkem testovacích kilometrů. Apollo hned spotřebovalo dvě převodovky během víkendu, přičemž jednu si museli mechanici vzít rovnou z civilního vozu, jenž byl vystavený v paddocku.

Tým odjel jenom 53 kol a už se nikdy na okruhy nevrátil. Bohužel velká ekonomická krize stáhla celou značku ke dnu a v roce 2012 zkrachovala. Později se ale Gumpert opět vrátil společně s čínskými investory, jenž pracují na modelu Natalie, který má být také závodním vozem.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Translate »