Historie - formule

Chris Amon Racing: Projekt závodníka skončil fiaskem

Stáj z Nového Zélandu, jenž byla známá i jako Amon, si utrhla z ostudy kabát. Během svých pěti pokusů se do závodu dostal závodící šéf jen jednou.


Chris Amon závodil ve formuli 1 poprvé v roce 1963 pro soukromý tým Rega Parnelliho. O tři sezony později se ocitl bez místa a proto poprvé spustil projekt Chris Amon Racing, kde odstartoval do italského závodu s Brabhamem BT11.

BT11 měl ale jen dvoulitrový motor, přičemž většina pole už úřadovala s třílitrovými motory. Není asi tak překvapením, že se Amon nekvalifikoval a v roce 1966 si tak moc závodění neužil.

Během následujících let se mu dařilo lépe. Závodil pro March, Matru a dokonce i Ferrari, přičemž vyhrál několik nemistrovských závodů formule 1. V samotné “královně motorsportu” ale štěstí neměl.

V sezoně 1973 se trápil u slabého malého týmu Tecno, ale v šasi Gordona Fowella viděl Amon potenciál. Rozhodl se tak znovu rozjet svůj vlastní tým, ale v trochu jiném smyslu.

Na rošt se tak měl pro sezonu 1974 postavit monopost AF101, jenž byl jediný vytvořený týmem Amon. Formule byla navrhovana kromě Fowella i Tomem Boycem, jenž poprvé navrhl monopost, který má nádrž mezi kokpitem a motorem.

Ukázalo se to jako problém. Monopost nefungoval a měl mnoho poruch, proto nebyl připravený až do čtvrtého závodu ve Španělsku. Amon se přesto kvalifikoval na třiadvacáté pozici. V kvalifikaci se ale trápil s vibracemi od brzdového disku, které se ještě zhoršily poté, co do propršeného závodu musela stáj obout mokré pneumatiky. Po dvaadvaceti kolech se brzda zlomila a bylo po závodě.

Následovalo další vyvíjení a testování, přičemž se tým následovně vydal do Monaka, kde se Amon kvalifikoval na přijatelné dvacáté pozici. Ke startu se ale závodník pro technické problémy nedostal. To samé následovalo i v Německu, kde se kvůli dalším problémům ani nekvalifikoval.

Amon se ve formuli 1 neobjevil až do závodu v Itálii, kde se ale opět s vozem nedokázal kvalifikovat. To dalo týmu jasný signál, že se nikam neposune. Navíc nedostatek peněz donutil stáj zavřít dveře.

Chris Amon alespoň ještě pár závodů ve formuli 1 v následujících dvou letech odjel, nikdy ovšem s větším úspěchem.

Jiří Košta

Recent Posts

Estre, Lotterer a Vanthoor potřebují k zisku titulu pouhých pět bodů

Porsche Penske 6 vede už od prvního závodu letošní sezony, jelikož jezdci v Kataru zvítězili.…

3 dny ago

Porsche Penske 6 slaví druhé letošní vítězství ve FIA WEC

Lídři šampionátu odjíždějí z Japonska s plným počtem bodů. Estre, Lotterer a Vanthoor ovládli předposlední…

3 dny ago

Pepper a Wittmann kritizují Rasta, komisaři ale trest nedali

Tovární jezdec Lamborghini Jordan Pepper reagoval na Reneho Rasta po jejich kolizi v nedělním závodě…

1 týdnem ago

Mercedes se po roce dočkal vítězství v závodě DTM!

Luca Stolz vrací slávu Mercedesu. Němec přivezl značce vítězství na Sachsenringu poté, co startoval jako…

2 týdny ago

Jack Aitken vítězí na Sachsenringu

Britský pilot Jack Aitken zvítězil na Sachsenringu po startu z pole position. Stupně vítězů doplnili…

2 týdny ago

Jules Gounon se vrací do WEC pro Fuji

Jules Gounon se vrátí do sestavy hypercarů FIA WEC příští týden pro 6h Fuji, kde…

2 týdny ago