Moto

Ženy, které se prosadily v motocyklovém závodění – 2. část

Stále je v motocyklovém okruhovém závodění spíše výjimkou, když se do prostředí, které je i v dnešní době považováno za převážně mužské, dokáže dostat nějaká žena – závodnice. Některým se ale přeci jen podařilo dostat do mistrovství světa, ať už MotoGP nebo WSBK. Pojďme si některé z nich připomenout a představit.


Elena Myers

Americká závodnice Elena Myers se stala první ženou, která v roce 2010 vyhrála závod v rámci amerického superbikového šampionátu AMA. Také se stala nejmladší závodnicí, která se kdy do AMA dostala, smlouvu od týmu Kawasaki dostala už v době, kdy jí bylo teprve 13 let, tedy 3 roky před tím, než mohla získat závodní licenci.

Elena Myers se také stala první ženou, která vyhrála nějaký profesionální motoristický závod na okruhu Daytona.

Elena Myers se nikdy netajila svým cílem dostat se do MotoGP. V roce 2011, když jí bylo pouhých 17 let, dostala příležitost testovat u týmu Suzuki a stala se tak první ženou, která se svezla na motocyklu MotoGP. O několik let později to vypadalo, že by mohla v královské kubatuře MotoGP dokonce získat závodní místo, nicméně nakonec z toho sešlo.

Elena Rosell

Elena Rosell se stala první španělskou závodnicí, která se účastnila závodů v šampionátu mistrovství světa Moto2. V roce 2011 jela 2 závody jako náhradnice za zraněného jezdce, v roce 2012 byla stálou účastnicí šampionátu. Na body se probojovat nedokázala, jejím nejlepším výsledkem bylo 19. místo z Velké ceny Malajsie.

Kromě této zkušenosti z mistrovství světa se spíše pohybovala ve španělských a italských šampionátech.

Melissa Paris

Melissa Paris je americká motocyklová závodnice, která se účastnila šampionátu Daytona Sportbike. Stala se ženou, která jela na divokou kartu v Britském šampionátu supersport a také v mistrovství světa supersport.

V roce 2011 dostala možnost testovat motocykl Yamaha týmu Tech 3 MotoGP.

Kromě toho se také rozhodla založit vlastní závodní tým, který se účastnil závodů v šampionátu AMA. Jejím manželem není nikdo jiný než 4násobný šampion AMA Josh Hayes.

Jenny Tinmouth

Jenny Tinmouth je první ženou, která se v rámci Britského superbikového šampionátu dokázala kvalifikovat do závodů kategorie 125GP, Supersport i Superbike. Je také první ženou, která dokázala v rámci Britského šampionátu vyhrát závod, a to závod kategorie Supersport Cup. Jenny Tinmouth se stala první Britkou, která závodila v mistrovství světa Supersport.

V roce 2011 se stala stálou závodnicí v kategorii Superbike v Britském šampionátu. Také založila vlastní tým.

V letech 2009 a 2010 se účastnila slavného závodu Isle of Man TT. V roce 2009 stanovila nový ženský traťový rekord, který v roce 2010 ještě vylepšila a vysloužila si za to zápis do Guinnessovy knihy rekordů. Její průměrná rychlost na kolo byla 193 km/h, za což získala další zápis do Guinnessovy knihy rekordů.

Avalon Biddle

Závodnice z Nového Zélandu se v roce 2011 pokoušela na divokou kartu kvalifikovat do závodu 125cc ve Velké ceně Austrálie, ale kvůli problémům s motorem se nakonec do závodu nedostala.

V letech 2015 a 2016 se účastnila šampionátu European Junior Cup, kde byla součástí speciálního poháru pro ženy, který se jmenoval European Womens Cup. V obou letech vyhrála v tomto poháru titul.

V roce 2017 byla stálou závodnicí kategorie Supersport 300 v mistrovství světa superbiků, ovšem žádné body získat nedokázala.

Maria Costello

Maria Costello nemá co do činění se šampionáty MotoGP nebo WSBK, ale je další britskou závodnicí, která se účastnila závodu Isle of Man TT, a to dokonce šestkrát. Držela Guinnessovy rekordy za nejlepší ženský traťový rekord, stejně jako za nejvyšší ženskou průměrnou rychlost na kolo než ji v roce 2009 překonala Jenny Tinmouth.

Maria Costello se stala první ženou v historii, která v nějakém závodě na ostrově Man skončila na stupních vítězů. V roce 2005 byla třetí v Ultra lehké kategorii motocyklů v rámci závodu Manx Grand Prix. Tohoto úspěchu dosáhla za řídítky motocyklu Honda RVF400.

Zúčastnila se také závodu North West 200, kde v kategorii 400cc vybojovala třetí místo, a to hned ve svém debutovém závodě.

Maria Costello je jedinou ženskou motocyklovou závodnicí, která se může pyšnit titulem MBE, tedy Řádem britského impéria.


Rychlé závodnice máme i v Česku. Jednou z nich byla Markéta Janáková. Před lety se o ní jistě hodně mluvilo, v roce 2004 totiž startovala v MotoGP, když závodila v kategorii 125cc. Na další roky na ni ovšem volné místo nezůstalo, takže se přesunula do superbikového závodění a pohybovala se například v IDM.

Do Grand Prix se dokázala dostat také Andrea Toušková, která v letech 2008 a 2010 startovala v Brně v kategorii 125cc na divokou kartu.

V současnosti čeští fanoušci pravděpodobně znají Alexandru Pelikánovou, která se dokázala probojovat do WSBK do kategorie Supersport 300.

Zmínit musíme také další Češku, která závodí v kategorii Supersport 300. Michaela Šmatová se pohybuje v čistě ženském šampionátu, který má název Women’s Cup a jezdí se v rámci italského superbikového šampionátu CIV. Šmatová vyhrála v roce 2019 pohár Wildmotors Ladies Cup, který je určen pro amatérské a hobby závodnice bez závodní licence. V loňské sezoně zvítězila v šampionátu Master Miss.

Za zmínku stojí také nějaké další ženy a dívky, které se dostaly na mezinárodní scénu. Shizuka Okazaki je první Japonkou, která se kvalifikovala do závodu Grand Prix, když startovala v letech 2016 a 2018 na divokou kartu v Moto3.

Před lety se o svou účast v kategorii 125cc pokoušela Maďarka Nikolett Kovács, avšak nedokázala se kvalifikovat.

Poměrně známou ženou v motoristickém sportu je Lucy Glöckner. V roce 2007 se stala první dívkou, která závodila v talentovém poháru Red Bull Rookies Cup. Později se přesunula do vytrvalostního závodění, kde se svým týmem dokázala získat několik dobrých umístění a dokonce i podium. Lucy by v budoucnu ráda jela na divokou kartu ve WSBK, čímž by se stala první ženou startující v této kategorii.

Poměrně hodně dívek se v posledních letech objevilo v šampionátu WSBK, převážně se účastnily kategorie Supersport 300. Byly to například Anastassia Kovalenko z Estonska, Francouzka Steffie Naud, Thajka Ratchada Nakcharoensri, Sharni Lee Pinfold z Austrálie, kterou do svých řad angažoval český tým ACCR Smrz Racing, a také dvě rychlé Španělky Sara Tamayo Sánchez a zejména pak Beatriz Neila, která dokonce dostala šanci trénovat na ranči Valentina Rossiho.

administrator

Recent Posts

Estre, Lotterer a Vanthoor potřebují k zisku titulu pouhých pět bodů

Porsche Penske 6 vede už od prvního závodu letošní sezony, jelikož jezdci v Kataru zvítězili.…

3 dny ago

Porsche Penske 6 slaví druhé letošní vítězství ve FIA WEC

Lídři šampionátu odjíždějí z Japonska s plným počtem bodů. Estre, Lotterer a Vanthoor ovládli předposlední…

3 dny ago

Pepper a Wittmann kritizují Rasta, komisaři ale trest nedali

Tovární jezdec Lamborghini Jordan Pepper reagoval na Reneho Rasta po jejich kolizi v nedělním závodě…

1 týdnem ago

Mercedes se po roce dočkal vítězství v závodě DTM!

Luca Stolz vrací slávu Mercedesu. Němec přivezl značce vítězství na Sachsenringu poté, co startoval jako…

2 týdny ago

Jack Aitken vítězí na Sachsenringu

Britský pilot Jack Aitken zvítězil na Sachsenringu po startu z pole position. Stupně vítězů doplnili…

2 týdny ago

Jules Gounon se vrací do WEC pro Fuji

Jules Gounon se vrátí do sestavy hypercarů FIA WEC příští týden pro 6h Fuji, kde…

2 týdny ago