Historie - formule

Formule 1 v Polsku? Ecclestone souhlasil, vláda nikoliv

Dost možná už jste slyšeli o okruhu Tor Poznaň, který se nachází v Polsku. Koná se zde několik závodů ročně a pro naše hraniční sousedy je to jediný okruh, který má licenci na pořádání závodů formule 1. Není to jen náhodou, protože se o startu šampionátu dlouho jednalo.


Na trati v Poznani se nikdy nekonal závod F1, ale monoposty a závodníci ze šampionátu navštívili okruh mnohokrát. Okruh byl budován v letech 1975 až 1977 poté, co bylo přijato rozhodnutí převést pozemek na okraji letiště Ławica (jedno z nejstarších polských letišť) pro závodní účely. Tento krok byl podnětem automobilového klubu ve Velkopolsku a společnosti FSR „Polmo“, výrobce automobilů, dodávek a terénních vozidel Tarpon, která měla poblíž továrnu.

Mieczyslaw Bilinski dostal za úkol přijít s designem a mimo jiné dostal radu od Bernieho Ecclestona. Okruh se oficiálně otevřel 1. prosince 1977 a od té doby je stálým doplňkem polské závodní scény. V říjnu 1980 se v jihovýchodní části trati otevřel motokárový okruh. Poměrně neobvykle to ale zahrnuje část závodního okruhu, což znamená, že tyto dvě části okruhu nemohou závodit současně.

V červnu 1979 dovezl Kanaďan Walter Wolf, majitel týmu Walter Wolf Racing, do Poznaně monopost Wolf WRC5. Jody Scheckter s ním v sezoně 1977 dokázal zvítězit ve Velké ceně Monaka, tudíž rozhodně kvalitní technika.

V Polsku ale usedl do kokpitu Andrzej Jaroszewicz a jeho jízdu sledoval sám velký Bernie Ecclestone, jenž hodnotil naděje na uspořádání závodu formule 1 v této zemi. Mr. E chtěl zkrátka dostat šampionát do východního bloku, proto se řešilo i Maďarsko nebo Česká republika.

Přestože se Ecclestonovi líbila trať i podmínky pro start, místní polské orgány neposkytly souhlas. Formule 1 se proto přesunula na maďarský okruh Hungaroring.

Později okruh navštívil soukromě i Jackie Stewart, který ale prezentoval pouze Ford Mondeo. Fanoušci poté čekali téměř 15 let, než uvidí další hvězdu formule 1. Na okruh ale dorazil samotný Michael Schumacher. Na okruhu v Poznani doprovázel šampiona testovací jezdec Ferrari Marc Gené. Španěl absolvoval několik kol v rudém monopostu Ferrari a vytvořil neoficiální rekord v okruhu s hodnotou 1:14,0. Schumacher se do kokpitu neposadil, ale v civilním Ferrari F430 svezl vybrané hosty, navíc s vozem na českých SPZ. Na trati se v roce 2010 ukázal i domácí Robert Kubica s Renaultem.

Jiří Košta

Recent Posts

Estre, Lotterer a Vanthoor potřebují k zisku titulu pouhých pět bodů

Porsche Penske 6 vede už od prvního závodu letošní sezony, jelikož jezdci v Kataru zvítězili.…

3 dny ago

Porsche Penske 6 slaví druhé letošní vítězství ve FIA WEC

Lídři šampionátu odjíždějí z Japonska s plným počtem bodů. Estre, Lotterer a Vanthoor ovládli předposlední…

3 dny ago

Pepper a Wittmann kritizují Rasta, komisaři ale trest nedali

Tovární jezdec Lamborghini Jordan Pepper reagoval na Reneho Rasta po jejich kolizi v nedělním závodě…

1 týdnem ago

Mercedes se po roce dočkal vítězství v závodě DTM!

Luca Stolz vrací slávu Mercedesu. Němec přivezl značce vítězství na Sachsenringu poté, co startoval jako…

2 týdny ago

Jack Aitken vítězí na Sachsenringu

Britský pilot Jack Aitken zvítězil na Sachsenringu po startu z pole position. Stupně vítězů doplnili…

2 týdny ago

Jules Gounon se vrací do WEC pro Fuji

Jules Gounon se vrátí do sestavy hypercarů FIA WEC příští týden pro 6h Fuji, kde…

2 týdny ago