Moto

Zranění Marca Márqueze se komplikuje

Před několika dny bylo potvrzeno, že šestinásobný mistr světa MotoGP Marc Márquez podstoupil v pořadí už třetí operaci své zlomené pravé pažní kosti. Jeho rekonvalescence se tak prodlužuje a není jasné, zda bude moct nastoupit do sezony 2021 od jejího samotného začátku.


Všechno začalo 19. července letošního roku. Jela se úvodní Velká cena sezony 2020, závodilo se v Jerezu. Marc Márquez bojoval o vítězství, ale chyboval, dostal se mimo trať a jen tak tak, že se udržel na motocyklu. Propadl se až na konec závodního pole a zahájil stíhací jízdu. Jeho jízda byla opravdu fenomenální, bylo neuvěřitelné, jak se dokázal postupně probojovat až zpět do souboje o umístění na stupních vítězů.

Dostal se až na třetí místo, ale očividně chtěl ještě víc. Snažil se zaútočit na soupeře jedoucí před ním, ale ve třetí zatáčce udělal chybu a havaroval. Byl to velmi těžký pád. Z dostupných záběrů bylo ihned jasné, že Márquez byl v bolestech. Nakonec se ukázalo, že utrpěl zlomeninu pravé pažní kosti a o pár dní později byl v Barceloně operován. Podle všeho dopadla operace dobře, zlomenina byla zafixovaná titanovou destičkou.

Všichni byli šokováni, když se druhý den po operaci objevily na sociálních sítích záběry toho, jak Márquez dělá kliky. Jeho cílem bylo vrátit se do závodního kolotoče co nejdřív. O pár dní později oznámil účast ve druhém závodním víkendu v Jerezu. Páteční volné tréninky vynechal, v sobotu se ale na trati opravdu objevil a ve třetím tréninku si nevedl vůbec špatně. Účastnil se také čtvrtého tréninku, nastoupil i do kvalifikace, ale nakonec žádný měřený čas nezajel. Následně tým Repsol Honda oznámil, že se bude o Márquezově další účasti jednat. Bylo oznámeno, že zbytku závodního víkendu se nezúčastní.

Byla to chyba? Byl jeho pokus o návrat na trať unáhlený? Teď zpětně se zdá, že ano. Samotný Marc nedávno pro španělskou DAZN přiznal, že neměl s návratem tolik spěchat. Akorát tím sám sobě přivodil komplikace.

Márquez následně vynechal několik dalších závodních víkendů. Panoval lehký optimismus ohledně jeho návratu na trať, přišly ale právě ony další problémy, takže jeho plánovaný návrat se musel odložit. Titanová destička v Márquezově paži se zlomila, když se doma pokoušel otevřít posuvné dveře. Ta destička se samozřejmě nezlomila jen tak najednou, ale byl to důsledek přetížení.

„Letošní rok mě naučil mnoho věcí. Hlavně to, že můj pokus o návrat po zranění byl uspěchaný. Titanová destička se zlomila, když jsem byl doma a otevíral jsem posuvné dveře, abych mohl jít ven na zahradu. Ale destička se nezlomila tam, byl to následek namáhání, které jsem způsobil v Jerezu,“ řekl Márquez pro DAZN.

„Pokusit se vrátit v Jerezu byla chyba. Naučil jsem se, že jezdci mají určité vlastnosti, kvůli kterým nevidí obavy, takže lékaři nás musí donutit je vidět. Po operaci je první otázka každého jezdce: kdy se můžu vrátit zpátky na motocykl? A je to lékař, který musí vědět, jak vás zastavit, on je ten, který musí vidět věci realisticky. Jel jsem do Jerezu s mentálním nastavením, že ta destička je upevněná, protože to mi řekli lékaři.“

„Jsem odvážný, ale nejsem nevědomý. Kdyby mi řekli, že se ta destička může zlomit, tak bych se neposadil na motorku, která jede až 300 km/h.“

Nakonec musel Marc Márquez podstoupit druhou operaci. Stalo se tak 3. srpna. Zlomená titanová destička byla nahrazena novou. Jeho zotavení se tak začalo natahovat. Nejprve se hovořilo o tom, že během říjnových závodů v Aragónu by mohl být Márquez zpět, později už se ani žádná konkrétní data nevydávala. Čím víc se blížil konec závodní sezony, tím více začalo být jasné, že letos už fanoušci Marca Márqueze na závodní trati neuvidí.

I kdyby se uzdravil a nějakého závodu by se byl schopný zúčastnit, tak by to pro něj nebylo jednoduché. Sám přiznal, že v tomto vynuceném volnu “ztratil všechny svaly” a zhubnul 4 kila.

Po druhé operaci fanoušci doufali, že se Márquezův zdravotní stav začne zlepšovat. Bohužel zlomená kost se nehojila dobře. Lékaři později tento stav nazvali termínem pseudoartróza. Výsledkem bylo, že Márquez se s lékaři dohodl na třetí operaci. Operace proběhla 3. prosince a trvala dlouhých 8 hodin. Předchozí titanová destička byla vyjmuta a nahrazena novou, dále mu byl do ruky aplikován štěp z jeho pánevní kosti. Nyní tedy Marc neléčí jen zlomenou ruku, ale vlastně i tu pánev.

O dva dny později lékaři přiznali, že během operace se zjistilo, že se ve zlomené kosti objevila infekce, proto se zlomenina tak špatně hojila. Marcovi Márquezovi tak nasadili speciální léčbu antibiotiky a prozatím zůstává v nemocnici v Madridu.

Co se týče nějakých prognóz ohledně jeho návratu na motocykl, tak jsou všichni velmi opatrní. Dokonce už se ozývají hlasy, že Márquez nemůže stihnout sezonu 2021 od jejího začátku. Zatím není jasné, jak se bude kost hojit a jak dlouhý čas to zabere. Už teď je ale jisté, že jeho rekonvalescence bude trvat minimálně šest měsíců.

Otázkou teď je, v jaké formě a kondici Marc Márquez bude, pokud se zranění zahojí a on se bude moct vrátit na závodní trať. Samotný Marc před časem řekl, že se nevrátí, dokud se nebude cítit na 100 % fit.

„Slyšel jsem rozhovor s lékařem, který potvrdil, že, pokud se operace povede, tak by se Marc měl na 100 % uzdravit. Samozřejmě, že bude zpět na motocyklu po velmi dlouhé době a mohou se objevit nějaké problémy, ale to vždy záleží na jezdci. Například Stoner nezávodil osm měsíců a potom se mu okamžitě dařilo,“ řekl Livio Suppo pro web GP One.

Co bude dál? Co bude, pokud Márquez nebude moct část sezony (nebo celou sezonu) 2021 závodit? Koho Honda angažuje do svých řad? Už nějakou dobu kolují spekulace, že by toto místo mohl dočasně získat Andrea Dovizioso, který je bez závodního místa na příští rok.

„Honda bude nyní čekat a sledovat Marcovu rekonvalescenci,“ řekl Suppo. „Myslím si, že mají čas, protože Dovizioso je bez smlouvy a také tu máme Bradla. Problém ohledně Doviziosa je, kam ho přesunout v případě, až by se Marc vrátil.“

„Podle mého názoru existuje plán B a plán C,“ myslí si Carlo Pernat. „Plán B je Bradl, potom je tu Dovizioso, který ale možná ani nechce závodit. Aby ho získali, tak by mu museli nabídnout smlouvu na několik let a potom z něj udělat testovacího jezdce.“

administrator

Recent Posts

Estre, Lotterer a Vanthoor potřebují k zisku titulu pouhých pět bodů

Porsche Penske 6 vede už od prvního závodu letošní sezony, jelikož jezdci v Kataru zvítězili.…

3 dny ago

Porsche Penske 6 slaví druhé letošní vítězství ve FIA WEC

Lídři šampionátu odjíždějí z Japonska s plným počtem bodů. Estre, Lotterer a Vanthoor ovládli předposlední…

3 dny ago

Pepper a Wittmann kritizují Rasta, komisaři ale trest nedali

Tovární jezdec Lamborghini Jordan Pepper reagoval na Reneho Rasta po jejich kolizi v nedělním závodě…

1 týdnem ago

Mercedes se po roce dočkal vítězství v závodě DTM!

Luca Stolz vrací slávu Mercedesu. Němec přivezl značce vítězství na Sachsenringu poté, co startoval jako…

2 týdny ago

Jack Aitken vítězí na Sachsenringu

Britský pilot Jack Aitken zvítězil na Sachsenringu po startu z pole position. Stupně vítězů doplnili…

2 týdny ago

Jules Gounon se vrací do WEC pro Fuji

Jules Gounon se vrátí do sestavy hypercarů FIA WEC příští týden pro 6h Fuji, kde…

2 týdny ago