Historie - formule

Syn slavného herce Jeana-Paula Belmonda závodil v F1, většinou se nekvalifikoval

Přestože Jean-Paul Belmondo vždy vynikal ve svém oboru, který se týká kinematografie, tak jeho syn, Paul Belmondo, nic takového o závodění říct nemůže. Jeho výkon byl doslova tragikomický.


Belmondo se přes různé závodění dostal až do formule 3 nebo formule 3000, kde ale nikdy nebyl úspěšný. Dokonce se během svých několika sezon nedokázal ani kvalifikovat, což v juniorských sériích není běžné. O to překvapivější bylo, když stáj March oznámila jeho vstup do formule 1.

V roce 1992 se Francouz upsal k umírajícímu týmu March na pozici závodního jezdce, který ale donesl hodně peníze. Hned v prvních třech víkendech se ale nedokázal kvalifikovat.

Monopost CG911 rozhodně nepatřil mezi ty rychlé, ale přesto nakonec neviděl start závodu v šesti víkendech, ale trochu překvapivě dokončil svůj poslední závod u Marche na deváté pozici.

Francouz měl prázdné kapsy a pro zbytek sezony ho nahradil další “platič” Emanuele Naspetti. Na rok se přesunul do týmu TWR Jaguar Racing s vozem XJ220, kde to také slavné nebylo, ale přesto posbíral peníze pro svůj návrat do formule 1 v sezoně 1994.

U samo o sobě špatném Pacificu se nedalo nic vymyslet a Belmondo svůj antitalent potrhl v sezoně tím, že se nekvalifikoval do čtrnácti ze šestnácti závodů!

V Monaku a Španělsku zázrakem startoval, ale cíl stejně neviděl. Na legendární městské trati ztratil na týmového kolegu vteřiny, ale na poleposition celých jedenáct. Belmondo, který byl v závodě mobilní šikanou, pletl se všem do cesty a nebyl schopen absolutně držet tempo, vzdal svůj závod po 53 kolech, jelikož byl fyzicky vyčerpaný. Bylo ovšem jasné, že nijak výrazně netrénoval.

To bylo zároveň všechno v podání francouzského závodníka ve formuli 1. Během následujících let zkoušel vytrvalostní závody, ale také 24h Le Mans. Nikdy však neměl žádný větší úspěch.

Jiří Košta

Recent Posts

Valentino Rossi vyhrává v Misanu!

GT World Challenge zamířilo do italského Misana, kde se z vítězství v obou závodech radovala…

7 hodinami ago

Ferrari podalo protest na výsledky závodu 6H Spa

Tým Ferrari AF Corse podal protest proti rozhodnutím sportovních komisařů, že závod bude restartován po…

5 dny ago

Hertz Team Jota vítězí v prodlouženém závodě ve Spa

Dvoučlenná posádka týmu Herzt Team Jota, Callum Ilott a Will Stevens, si připisují vítězství ve…

7 dny ago

Mick Schumacher: Eau Rouge není zatáčka ve formuli 1, ale v Hypercars rozhodně ano

Mick Schumacher letos jezdí v kategorii Hypercars ve WEC s vozem Alpine. Ve Spa absolvoval…

1 týdnem ago

Naše tempo je ve Spa stejné jako v Imole a Kataru, říká Kvyat

Dojmy pilotů po kvalifikaci na šestihodinový závod ve Spa se liší, Toyota se svým tempem…

1 týdnem ago

Ferrari AF Corse s číslem 50 přichází o svou pole position, první je nakonec Porsche

Hypercar Ferrari s číslem 50 získalo pole position do šesti-hodinového závodu ve Spa, avšak bylo…

1 týdnem ago