Historie - formule

Vítězství v boxové uličce. Michael Schumacher na Silverstone obešel pravidla

V roce 1998 na okruhu v Silverstone hostil velmi podivný závod, který vedl k tomu, že Michael Schumacher vyhrál v boxové uličce. Tři komisaři kvůli špatnému rozhodování dokonce ztratili licenci.


McLaren Miky Häkkinena startoval pro GP Velké Británie 1998 z první pozice. Michael Schumacher z týmu Ferrari se postavil vedle něj.

V den závodu nastal před závodem silný déšť. Naštěstí se zastavil dříve, než zhasla světla, což mělo za následek mokré a suché skvrny na asfaltu. Závod se odstartoval na suchu, ale později začalo pršet. Finský závodník McLarenu se dostal do problémů, ale o vedení nepřišel. Kvůli poškozenému přednímu křídlu ale ztratil 10 vteřin na Schumachera za ním.

Zásluhou deště nakonec musel vyjet Safety car, což pomohlo Schumacherovi stáhnout vysoký náskok. Nicméně závodník McLarenu udělal další chybu a tentokrát se dostal dopředu už Schumacher.

I když to všechno vypadalo jako jasné Schumacherovo, komisaři měli jiné plány. Stevardi věřili, že v 43. kole předjel Němec pod Safety carem Alexe Wurze, proto dostal penalizaci stop and go.

A právě v ten moment vstoupila chytrost Ferrari. Podle pravidel musel do boxové uličky vjet během tří kol. Schumacher dojel do boxové uličky, aby si odpykal trest, ale přijel v úplně posledním kole a přitom přejel cílovou čáru! Cílová čára se skutečně táhla přes boxovou uličku. Německý závodník tak pravděpodobně nechtěně překročil cílovou čáru při vjezdu do boxů. Byl tedy skutečně vyhlášen vítězem britského závodu!

Je zřejmé, že svůj trest neodpykal během vypsané délky závodu, což znamenalo, že měl být diskvalifikován. Během oslav po závodě si udržel první místo na stupních vítězů, ale později byl povolán k FIA. Ferrari obhájilo své rozhodnutí s tím, že komisaři neoznámili penalizaci v dané lhůtě, proto nebylo jiné řešení.

Byl to velmi chytrý krok Ferrari. Reakce Ferrari byla klasifikována správně a naopak se ještě FIA musela omluvit a odebrat licence komisařům, kterým trvalo vydání trestu.

Jiří Košta

Recent Posts

Estre, Lotterer a Vanthoor potřebují k zisku titulu pouhých pět bodů

Porsche Penske 6 vede už od prvního závodu letošní sezony, jelikož jezdci v Kataru zvítězili.…

3 dny ago

Porsche Penske 6 slaví druhé letošní vítězství ve FIA WEC

Lídři šampionátu odjíždějí z Japonska s plným počtem bodů. Estre, Lotterer a Vanthoor ovládli předposlední…

3 dny ago

Pepper a Wittmann kritizují Rasta, komisaři ale trest nedali

Tovární jezdec Lamborghini Jordan Pepper reagoval na Reneho Rasta po jejich kolizi v nedělním závodě…

1 týdnem ago

Mercedes se po roce dočkal vítězství v závodě DTM!

Luca Stolz vrací slávu Mercedesu. Němec přivezl značce vítězství na Sachsenringu poté, co startoval jako…

2 týdny ago

Jack Aitken vítězí na Sachsenringu

Britský pilot Jack Aitken zvítězil na Sachsenringu po startu z pole position. Stupně vítězů doplnili…

2 týdny ago

Jules Gounon se vrací do WEC pro Fuji

Jules Gounon se vrátí do sestavy hypercarů FIA WEC příští týden pro 6h Fuji, kde…

2 týdny ago