Historie - formule

Pět zajímavých věcí, které se staly v sezoně 2019 formule 1

Loňská sezona pokračovala v nastaveném trendu, když si Lewis Hamilton dojel pro šestý titul. Jeho tým Mercedes pohodlně získal vítězství v poháru konstruktérů, přesto se stalo hned několik zajímavých věcí, které chceme zmínit.


Oslava výročí Mercedesu skončila katastrofou

Stáj Mercedes měla úspěšnou sezonu, není tak divu, že se chtěla během 125 výročí v motorsportu blýsknout. Ale během domácího závodu v Německu se všechno změnilo.

Déšť ovlivnil celý závod a vedoucí Hamilton z pole position narazil do bariéry a poškodil si přední křídlo. V boxech se ale extrémně zdržel a navíc se v pozdější části závodu ještě roztočil.

Německou GP dokončil na devátém místě, přestože chtěl ze závodu odstoupit. Týmový kolega Valtteri Bottas při souboji o stupně vítězů také poslal svůj monopost do hodin a havaroval. Oslava se nepovedla.

Leclerc heroickým výkonem dovezl vítězství pro Ferrari na domácí půdě

Charles Leclerc ve své teprve druhé sezoně formule 1 startoval pro Ferrari. Monacký závodník zvítězil předtím poprvé v kariéře na belgickém okruhu Spa.

Dobrou formu si vzal i pro další víkend, když získal pole position na úkor týmového kolegy Sebastiana Vettela. Ferrari nebylo nadšené, ale v závodě mu bylo odpuštěno.

Po heroické bitvě s Lewisem Hamiltonem a později Valtterim Bottasem dokázal dovézt vítězství pro Ferrari na domácí Monze. Stalo se tak poprvé od sezony 2010.

Gasly a Sainz poprvé na pódiu

Během hektické GP Brazílie se radovali závodníci, kteří rozhodně nepatřili mezi kandidáty na stupně vítězů.

Zaváhání Lewise Hamiltona, vozů Ferrari a poruchy Bottase, dokázal využít Pierre Gasly, který proklouzl až na druhé místo v cíli s Toro Rosso.

Francouz byl během sezony z Red Bullu přesunutý do “béčkového týmu”, takže přišel s obrovským zadostiučeněním.

Carlos Sainz dokončil závod na čtvrté pozici, ale kvůli Hamiltonově penalizaci později poskočil na třetí. Pro McLaren to byly první stupně vítězů od GP Austrálie 2014.

Kolize vozů Ferrari

U Brazílie ještě zůstaneme. Nováček v týmu Ferrari Charles Leclerc hned od začátku porážel zkušeného Sebastiana Vettela. Morálka ve stáji nebyla dobrá, jelikož se jezdci mezi sebou už několikrát v sezoně málem srazili a celkově si nepomáhali, což ukázala i například zmíněná Monza.

Na okruhu v Sao Paulu všechno vyvrcholilo, když jezdci mezi sebou kolidovali a oba odstoupili ze závodu. Z incidentu byl obviněný Vettel a bylo tak jasné, jakým směrem se bude ubírat jeho budoucnost…

Vettel okradený o výhru zásluhou komisařů?

Během závodu v Kanadě byl na čele Sebastian Vettel, ale v jednom okamžiku byl širší při nájezdu do zatáčky a musel si místo zkrátit přes trávu. Při návratu ale zablokoval Lewise Hamiltona, což se komisařům nelíbilo.

Výsledek tak byl jasný, i když poněkud sporný. Závodník Ferrari obdržel pětivteřinovou penalizaci a vítězství spadlo do klína Hamiltonovi i bez boje.

Vettel odmítal přijít na stupně vítězů, ale nakonec přišel. Ještě předtím ale v parc fermé vzal ceduli s číslem 1 od Hamiltonova Mercedesu a postavil ji na místo, kde měl být on.

Jiří Košta

Recent Posts

Estre, Lotterer a Vanthoor potřebují k zisku titulu pouhých pět bodů

Porsche Penske 6 vede už od prvního závodu letošní sezony, jelikož jezdci v Kataru zvítězili.…

15 hodinami ago

Porsche Penske 6 slaví druhé letošní vítězství ve FIA WEC

Lídři šampionátu odjíždějí z Japonska s plným počtem bodů. Estre, Lotterer a Vanthoor ovládli předposlední…

15 hodinami ago

Pepper a Wittmann kritizují Rasta, komisaři ale trest nedali

Tovární jezdec Lamborghini Jordan Pepper reagoval na Reneho Rasta po jejich kolizi v nedělním závodě…

1 týdnem ago

Mercedes se po roce dočkal vítězství v závodě DTM!

Luca Stolz vrací slávu Mercedesu. Němec přivezl značce vítězství na Sachsenringu poté, co startoval jako…

1 týdnem ago

Jack Aitken vítězí na Sachsenringu

Britský pilot Jack Aitken zvítězil na Sachsenringu po startu z pole position. Stupně vítězů doplnili…

1 týdnem ago

Jules Gounon se vrací do WEC pro Fuji

Jules Gounon se vrátí do sestavy hypercarů FIA WEC příští týden pro 6h Fuji, kde…

1 týdnem ago