Historie - formule

GP Portugalska 1985 hostila první a možná nejlepší vítězství Ayrtona Senny

Brazilský závodník Ayrton Senna je známý pro své excelentní výkony na vodě. Jakmile pršelo, tak se téměř dalo očekávat, že zvítězí právě on. První vítězství své kariéry ve formuli 1 získal právě na vodě v Portugalsku.


Senna startoval podruhé v kariéře pro tým Lotus. Jednalo se konkrétně o GP Portugalska 1985, kde se mladý Brazilec postavil poprvé na pole position.

V úvodních kolech ho nikdo neohrožoval ve vedení, ale za ním byl chaos. Keke Rosberg zůstal s Williamsem stát na startovním roštu. Několik vozů Rosberga objelo, ale Jonathan Palmer do monopostu FW10 vrazil a zlomil si zavěšení.

Několik jezdců se také dostalo do kolizí anebo do incidentů, které je stály body. Dokonce i zkušený Alain Prost dostal smyk na mokré vozovce a skončil v bariéře. Senna ovšem jel jako po kolejích.

Jízda závodníka Lotusu byla zkrátka perfektní. V závěrečných fázích zmírnil tempo, ale do té doby předjel skoro všechny jezdce o kolo. Započal tak velký příběh, který se zopakoval ještě několikrát. Pole position, nejrychlejší kolo, vedení v každém kole a vítězství.

Michele Alboreto byl jediným, kdo se udržel ve stejném kole jako vítěz. I pátý Nigel Mansell ztratil dokonce dva okruhy na Sennu. Kvůli dvouhodinovému limitu byla GP Portugalska zkrácena o tři kola, přesto se jednalo o závod jednoho muže.

„Velkým nebezpečím bylo to, že se podmínky neustále měnily. Někdy byl déšť velmi silný, jindy ne. Nic jsem za sebou neviděl. Bylo dokonce někdy náročné jen udržet vůz v přímém směru a určitě měl být závod zastaven.

Jednou jsem se skoro roztočil jako Prost. Lidé si myslí, že jsem nedělal chyby, ale to není pravda. Vůbec netušíte, kolikrát jsem měl na mále! Jednou jsem měl všechna čtyři kola na trávě, úplně mimo kontrolu, ale auto se vrátilo na okruh,” řekl později Senna.

Jiří Košta

Recent Posts

Estre, Lotterer a Vanthoor potřebují k zisku titulu pouhých pět bodů

Porsche Penske 6 vede už od prvního závodu letošní sezony, jelikož jezdci v Kataru zvítězili.…

3 dny ago

Porsche Penske 6 slaví druhé letošní vítězství ve FIA WEC

Lídři šampionátu odjíždějí z Japonska s plným počtem bodů. Estre, Lotterer a Vanthoor ovládli předposlední…

4 dny ago

Pepper a Wittmann kritizují Rasta, komisaři ale trest nedali

Tovární jezdec Lamborghini Jordan Pepper reagoval na Reneho Rasta po jejich kolizi v nedělním závodě…

1 týdnem ago

Mercedes se po roce dočkal vítězství v závodě DTM!

Luca Stolz vrací slávu Mercedesu. Němec přivezl značce vítězství na Sachsenringu poté, co startoval jako…

2 týdny ago

Jack Aitken vítězí na Sachsenringu

Britský pilot Jack Aitken zvítězil na Sachsenringu po startu z pole position. Stupně vítězů doplnili…

2 týdny ago

Jules Gounon se vrací do WEC pro Fuji

Jules Gounon se vrátí do sestavy hypercarů FIA WEC příští týden pro 6h Fuji, kde…

2 týdny ago