Historie - formule

Sylvester Stallone chtěl natočit film o formuli 1, podle Ecclestona byl scénář příliš naivní

Slavný filmový herec, který se asi nejvíce proslavil jako Rocky, se snažil přijít se scénářem a filmem k formuli 1. I když to zprvu vypadalo hodně dobře, všechno se změnilo.


Během natáčení filmu Soudce Dredd se začal Stallone stále více zajímat o motorsport. Americký herec vždy obdivoval Ferrari a Michaela Schumachera, proto asi není divu, že měl něco takového v hlavě už roky. Všechno začalo být vážné, když během GP Itálie 1997 oznámil svůj plán na film během oficiální tiskové konference.

„Box a automobilové závody byly už od narození mými oblíbenými disciplínami. Měl jsem možnost dostat na plátna box, teď s pomocí Bernieho Ecclestona budeme mít k dispozici velmi dobré postřehy, které jsou součástí tak rychlého sportu,“ uvedl tehdy samotný Stallone.

Foto: Sutton

Pochopitelně na tom tehdejší šéf formule 1 Ecclestone chtěl vydělat. Královna motorsportu potřebovala diváky i ze zámoří, ale zároveň chtěla opět strhnout pozornost na sebe, jelikož v Americe tehdy zářila série CART.

Stallone se pohyboval v paddocku formule 1 během následujícího roku, kde vnímal prostředí a komunikoval se závodníky o tom, jaké to je, být pilotem rychlých formulových monopostů.

Problém vznikl tehdy, když týmy nebyly příliš sdílné ohledně informací, což pochopitelně Američanovi nepomohlo. Když představil Ecclestonovi scénář filmu, tak se šéf formule 1 zhrozil, jelikož byl na jeho vkus až příliš naivní.

Jelikož do oficiální premiéry nezbýval ani rok, tak se Stallone raději rozhodl projekt přesunou zpátky do rodné Ameriky, kde vytvořil film Formule! (Driven). Místo roku 1999 se ale film prezentoval až o dva roky později v prostředí zmíněné CART série.

V pozdějším prohlášení Stallone tvrdil, že zkrátka ve formuli 1 má přednost především ego a vlastní zájmy, než fanoušci. Na obranu Ecclestona ale nutno říct, že film Formule! opravdu za moc nestál, scénář byl skutečně jednoduchý, ale hlavně naprosto nereálný.

Jiří Košta

Recent Posts

Estre, Lotterer a Vanthoor potřebují k zisku titulu pouhých pět bodů

Porsche Penske 6 vede už od prvního závodu letošní sezony, jelikož jezdci v Kataru zvítězili.…

3 dny ago

Porsche Penske 6 slaví druhé letošní vítězství ve FIA WEC

Lídři šampionátu odjíždějí z Japonska s plným počtem bodů. Estre, Lotterer a Vanthoor ovládli předposlední…

3 dny ago

Pepper a Wittmann kritizují Rasta, komisaři ale trest nedali

Tovární jezdec Lamborghini Jordan Pepper reagoval na Reneho Rasta po jejich kolizi v nedělním závodě…

1 týdnem ago

Mercedes se po roce dočkal vítězství v závodě DTM!

Luca Stolz vrací slávu Mercedesu. Němec přivezl značce vítězství na Sachsenringu poté, co startoval jako…

2 týdny ago

Jack Aitken vítězí na Sachsenringu

Britský pilot Jack Aitken zvítězil na Sachsenringu po startu z pole position. Stupně vítězů doplnili…

2 týdny ago

Jules Gounon se vrací do WEC pro Fuji

Jules Gounon se vrátí do sestavy hypercarů FIA WEC příští týden pro 6h Fuji, kde…

2 týdny ago