Historie - formule

Nevinný výjezd Safety Caru během GP Kanady způsobil kolizi v boxech mezi Hamiltonem a Räikkönenem, Kubica slavil vítězství

GP Kanady roku 2008 se zapsala do srdcí mnoha fanoušků. Dramatický závod totiž přinesl první a jediné vítězství polského závodníka Roberta Kubici s týmem BMW Sauber.


Sedmý závod 59. sezony formule 1 přinesl nečekaná dramata. Z pole position startoval Lewis Hamilton s McLarenem, který neměl příliš silný úvod sezony.

Start do závodu na okruhu Gillese Villeneuva se mu ale vydařil a začal si budovat náskok. V šestnáctém kole odstavil svůj monopost Force India Adrian Sutil pro poruchu převodovky, což spustilo řetězovou reakci.

Hamilton, Räikkönen, Kubica a mnoho dalších jezdců zamířilo do boxů najednou, jelikož tehdy bylo jen otevřené okno pro zastávky v boxech během Safety caru.

Z vedoucího tria měl nejrychlejší zastávku Kubica těsně následovaný Räikkönenem. Jelikož ale stále byla boxová ulička uzavřená a po straně byl semafor s červeným světlem, tak jezdci zůstali stát vedle sebe. Hamilton si ale stojících vozů Ferrari a BMW nevšiml, proto v rychlosti narazil do zadní části Finova F2008. Rosberg zopakoval Hamiltona, jelikož stejným způsobem zaparkoval do něj.

Hamilton i pilot Ferrari tak ze závodu odstoupili a Räikkönen ještě ukazoval svému soupeři, ať příště sleduje raději semafor. Rosberg s rozbitým křídlem vycouval a zajel do pit lane znovu o kolo později.

„Když jsem vyjížděl z boxů, tak jsem viděl dva vozy, jak se praly o pozice na konci pit lane. Pochopitelně jsem se do toho nechtěl nějak zapojovat, ale oba jezdci najednou zastavili. V ten moment už bylo pozdě na to, abych se jim vyhnul,” řekl po odstoupení Hamilton.

Závod pokračoval a na jeho čele se vystřídalo celkem sedm různých jezdců. Hodně dobře na tom byl Nick Heidfeld s druhým BMW, ale agresivní strategie Kubici rozhodla o tom, kdo se stane vítězem.

Všechno také ulehčila skutečnost, že ze závodu odstoupil po chybě Fernando Alonso s Renaultem, který na třetí pozici držel rychlost s vozy BMW.

Kubica projel jako první cílem a stal se zároveň jediným polským závodníkem na nejvyšším stupni vítězů. Závodník se vítězstvím a konzistentností posunul do čela průběžného pořadí. Heidfeld zkompletoval double stáje BMW Sauber a na třetí pozici se odnikud vynořil David Coulthard s Red Bullem, pro kterého to bylo naposledy ve formuli 1 na pódiu.

„Lewis udělal chybu a neviděl světla, měl jsem velké štěstí, že si vybral Kimiho a ne mě. Pro Lewise a Kimiho je to škoda, ale takové je zkrátka závodění,” řekl Kubica po závodě.

Jiří Košta

Recent Posts

Ferrari podalo protest na výsledky závodu 6H Spa

Tým Ferrari AF Corse podal protest proti rozhodnutím sportovních komisařů, že závod bude restartován po…

2 dny ago

Hertz Team Jota vítězí v prodlouženém závodě ve Spa

Dvoučlenná posádka týmu Herzt Team Jota, Callum Ilott a Will Stevens, si připisují vítězství ve…

4 dny ago

Mick Schumacher: Eau Rouge není zatáčka ve formuli 1, ale v Hypercars rozhodně ano

Mick Schumacher letos jezdí v kategorii Hypercars ve WEC s vozem Alpine. Ve Spa absolvoval…

5 dny ago

Naše tempo je ve Spa stejné jako v Imole a Kataru, říká Kvyat

Dojmy pilotů po kvalifikaci na šestihodinový závod ve Spa se liší, Toyota se svým tempem…

5 dny ago

Ferrari AF Corse s číslem 50 přichází o svou pole position, první je nakonec Porsche

Hypercar Ferrari s číslem 50 získalo pole position do šesti-hodinového závodu ve Spa, avšak bylo…

6 dny ago

Vettelův start ve WEC s Porsche Penske není vyloučen

Sebastian Vettel testoval Hypercar Porsche, Porsche 963 LMDh, minulý měsíc v Aragonu. Spekulace o jeho…

6 dny ago