Okruh Brooklands byl po druhé světové válce zničený, motorsport se přesunul na staré letiště jménem Silverstone

Okruh Brooklands byl po druhé světové válce zničený, motorsport se přesunul na staré letiště jménem Silverstone

 
  

Oválový okruh Brooklands, který měřil 4,43 kilometrů byl postavený roku 1907 v Surrey, tudíž blízko hlavního města Velké Británie Londýna.

V Surrey tak vzniklo první místo na světě, které bylo vybudováno cíleně jako závodní okruh. První velká akce se zde uskutečnila v roce 1926 a můžeme říct, že to byl jakýsi počátek formule 1.

Během první světové války se ale na okruhu nezávodilo. Bohužel ale přišla i druhá světová válka a okruh byl opět nevyužívaný a opuštěný. Oficiálně poslední závod proběhl během roku 1939. Brooklands se postupně přebudoval na školící jednotku pro letecké piloty a také pro armádu samotnou. V roce 1946 pak byly zdemolované zbytky prodány letecké firmě Vickers-Armstrongs. Pozůstatky fenomenální klopené zatáčky jsou ale na místě stále k vidění.

Ve Velké Británii bylo po válce stále hodně volných letišť, které se postupně začaly přebudovávat například na závodní okruhy. Vzniknul tak okruh jménem Silvestone, který hostí formuli 1 dodnes.

Silverstone letos bude slavit i jubilejních 70 let formule 1, jelikož právě zde se odstartoval první oficiální závod šampionátu v roce 1950. Kromě toho se na okruhu od té doby nevynechalo ani jednou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Translate »