Historie - formule

Jenson Button slavil v Maďarsku roku 2006 s Hondou nečekané vítězství téměř po čtyřiceti letech

Srpnová Velká cena Maďarska 2006 přinesla velká dramata zásluhou obrovského deště. Soupeři o titul závod ani nedokončili.


Samotná kvalifikace na závod v Budapešti přinesla nečekané výsledky. Kimi Räikkönen slavil s McLarenem pole position, ale největší soupeři o titul v podobě Michaela Schumachera a Fernanda Alonsa startovali až z dvanácté, respektive patnácté pozice. Pilot Ferrari totiž předjížděl pod červenými vlajkami v tréninku, takže dostal trest. Alonso byl penalizován za úmyslné blokování soupeře.

Nedělní závod ale dával jezdcům naději, jelikož vydatně pršelo. Räikkönen odstartoval nejlépe a držel si vedení. Alonso a Schumacher se postupně probojovávali dopředu polem, přičemž pilot modrého Renaultu předjel i své největšího rivala.

Räikkönen začal postupně na opotřebovaných pneumatikách ztrácet, proto zajel do boxů. Při pokusu předjet o kolo zpět Toro Rosso Vitantonia Liuzziho, ale došlo ke srážce. McLaren MP4/21 musel odstoupit a do vedení šel Pedro de la Rosa s druhým vozem stáje.

Safety car, který vyjel na okruh v Budapešti pomohl Buttonovi, protože se dostal až na třetí pozici za Alonsa. Španělský závodník ale po zastávce v boxech neměl dotažené zadní kolo, takže havaroval. U Ferrari také došlo ke strategické chybě s pneumatikami a Schumacher se později při bránění pozice srazil s de la Rosou, což znamenalo konec pro červený monopost.

Button se dokázal vyhnout všem problémům a postupně se dostal až do vedení závodu. Britský pilot už dokonce nedoufal ve své vítězství, protože slíbil, že si neoholí vousy, dokud nevyhraje. Naštěstí nečekal dlouho, a navíc získal o tři roky později i titul mistra světa s týmem BrawnGP.

Na druhé pozici dokončil výše zmíněný de la Rosa a třetí Nick Heidfeld s vozem BMW. Pro německou automobilku to byly první stupně vítězů ve formuli 1.

Honda získala první vítězství od Velké ceny Itálie roku 1967, kde se radoval John Surtees. Po výkonech v ostatních závodech japonské stáje ale asi není překvapením, že Button už žádné další vítězství nepřidal.

Jiří Košta

Recent Posts

Estre, Lotterer a Vanthoor potřebují k zisku titulu pouhých pět bodů

Porsche Penske 6 vede už od prvního závodu letošní sezony, jelikož jezdci v Kataru zvítězili.…

3 dny ago

Porsche Penske 6 slaví druhé letošní vítězství ve FIA WEC

Lídři šampionátu odjíždějí z Japonska s plným počtem bodů. Estre, Lotterer a Vanthoor ovládli předposlední…

3 dny ago

Pepper a Wittmann kritizují Rasta, komisaři ale trest nedali

Tovární jezdec Lamborghini Jordan Pepper reagoval na Reneho Rasta po jejich kolizi v nedělním závodě…

1 týdnem ago

Mercedes se po roce dočkal vítězství v závodě DTM!

Luca Stolz vrací slávu Mercedesu. Němec přivezl značce vítězství na Sachsenringu poté, co startoval jako…

2 týdny ago

Jack Aitken vítězí na Sachsenringu

Britský pilot Jack Aitken zvítězil na Sachsenringu po startu z pole position. Stupně vítězů doplnili…

2 týdny ago

Jules Gounon se vrací do WEC pro Fuji

Jules Gounon se vrátí do sestavy hypercarů FIA WEC příští týden pro 6h Fuji, kde…

2 týdny ago