Audi se po chování jezdců Mercedesu v DTM rozhodlo odstavit všechny své vozy

Audi se po chování jezdců Mercedesu v DTM rozhodlo odstavit všechny své vozy

 
  

Ročník 2007 přivítal v DTM pouhé dvě značky, jednalo se o Mercedes a Audi. Přesto byl šampionát kontroverznější, než kdy předtím.


DTM se blížilo ke svému konci a týmy přiletěly do Barcelony, kde se očekávalo něco velkého. Pole position získal Martin Tomczyk s Audi, kterého následoval Mika Häkkinen z Mercedesu.

Tomczyk vedl po startu závod, ale v šestém kole se Häkkinenův Mercedes ponořil do první zatáčky a vytlačil sebe i Audi mimo trať. Jelikož bojoval Tomczyk o titul, tak už to bylo pro všechny hodně podezřelé.

Situace se jen zhoršila, když zajel do boxů Mattias Ekstrom, který také závodil pro Audi. Švédský závodník se po zastávce v boxech zasekl za Mercedesem Daniela la Rosy, který byl po souboji vyhnaný mimo trať. Pilot ale doklouzal až do Ekstroma, kterého poslal do štěrku. Oba piloti tak ze závodu odstoupili. I když se nepodařilo prokázat, zda šlo o úmysl, tak la Rosa i Häkkinen dostali penalizace deseti míst na startu pro další závod.

Vrcholem bylo, když kolidoval opět Mercedes a Audi, tentokrát se jednalo o Mattiase Laudu a Timo Scheidera. Scheider po incidentu odstoupil ze závodu.

Šéf Audi Wolfgang Ullrich toho měl dost. Přikázal zbylým sedmi pilotům Audi, aby zajeli do boxů. Skutečně se tak stalo, protože na pitlane se seřadili Mike Rockenfeller, Luhr, Tom Kristensen, Alexandre Premat, Christian Abt, Markus Winklehock a Vanina Ickx.

Víc bizarnější to být nemohlo, ale Mercedes pokračoval i nadále se šesti vozy, které obsadily všechny pozice v cíli. Audi tvrdě obvinilo Mercedes z toho, že jednoznačně chtěli všechny jezdce vyřadit, pořadatel DTM ale kromě penalizací pro dva výše jmenované nic neudělal. Z titulu se v dalším závodě trochu ironicky radoval jezdec Audi Ekstrom.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Translate »