Hans Heyer se do závodu formule 1 nekvalifikoval, přesto se tajně dostal na start

Hans Heyer se do závodu formule 1 nekvalifikoval, přesto se tajně dostal na start

 
  

Německý závodník Hans Heyer v roce 1977 dokázal něco, co pravděpodobně už nikdo nikdy nepřekoná. V jednom a tom samém víkendu se nekvalifikoval, nedokončil závod a ještě byl diskvalifikován.


Během domácí GP Německa se Heyer se svým ATS kvalifikovat nedokázal. Pro jezdce to ještě ke všemu byla jediná GP ve formuli 1, i když oficiálně vlastně nebyla.

Heyer věděl, že se budou komisaři zabývat prvním kolem závodu, takže rychle projel boxy a zařadil se do závodu. Komisaři si opravdu vozu nevšimli dokud se neozvalo místní publikum, které propuklo v nadšení, když byl k vidění na trati.

Němec dostal černou vlajku, které si ale nevšímal a pokračoval dále. Asi můžeme říct, že naštěstí pro něj a pro další závodníky mu v devátém kole selhala převodovka a odstoupil ze závodu. Později byl diskvalifikovaný. Možná není překvapením, že to byla jeho první a poslední účast ve formuli 1, ale i v monopostech.

Následujících letech vyzkoušel cestovní vozy i 24h Le Mans, ale bez nějakého většího úspěchu. Asi vrchol kariéry přišel v závodě 12h na Sebringu, kde se svým týmem zvítězil.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Translate »