ADAC GT

Preview 24 hodinového závodu na Nürburgringu

Již tento víkend se pojede legendární 24 hodinový závod na Nürburgringu, celkem 136 aut bude bojovat o prestižní vítězství.


Do 51. ročníku závodu 24 hodin na Nürburgringu koncem tohoto měsíce bylo přihlášeno 136 vozů, včetně 33 vozů světové třídy GT3, které budou bojovat o celkové ocenění.

Pro letošní závod obsahují hlavní třídy SP9 Pro a Pro-Am přihlášky od sedmi značek, přičemž na start je připraveno 33 vozů GT3. Jedná se o Audi, Aston Martin, BMW, Ferrari, Lamborghini, Mercedes-AMG a Porsche s vozy zadanými zákazníky a podporovanými továrnou.

V balíčku GT3 bude Audi R8 LMS GT3 Evo II od Audi Sport Team Scherer PHX sportem číslo 1. Belgičan Frederic Vervisch je jediným z loňských vítězných jezdců, kteří se vrátili s týmem. Svou korunu bude obhajovat s Mattiou Drudim, Ricardem Fellerem a Dennisem Lindem. 

Trio jezdců z GetSpeed, kteří skončili druzí a třetí v loňském závodě, zůstalo zachováno v plném rozsahu: Adam Christodoulou se spojí s Maximilianem Götzem a Fabianem Schillerem v #2 Mercedes-AMG GT3. V sesterském voze číslo 3 budou Maro Engel, Jules Gounon a Daniel Juncadella.

Mercedes-AMG má v SP9 nejvíce vozů všech značek s kombinacemi GetSpeed, HRT (Team Bilstein), SP Racing a Schnitzelalm dohromady pro celkem devět vozů.

S příběhy v německých médiích, které předpovídají konec zákaznických sportovních programů Audi po aktuální sezóně, Chris Reinke a jeho tým pokračují v hledání ještě většího stříbra pro vytrvalostní závody.

„Po šesti vítězstvích za posledních jedenáct let chceme nyní závodit o sedmý úspěch v největším vytrvalostním závodě na světě,“ říká Chris Reinke, vedoucí zákaznických závodů Audi Sport. „Tým designového oddělení Audi si vzal za vzor historické motivy pro vývoj čtyř nových designů pro R8 LMS. Jsou zcela unikátní, ale okamžitě si vzpomenou na obrázky dřívějších závodních vozů Audi.“

Glickenhaus se letos závodů nezúčastní, jejich prioritou je Hypercar ve World Endurance Championship. 

Samotné přípravy začali už 22-23. dubna, v rámci kvalifikačních závodů (tzv. Nürburgring qualifiers). První 3-hodinový závod vyhrál GetSpeed Mercedes, druhý Frikadelli-Ferrari. 

Vítězný tým Frikadelli byl po druhém kvalifikačním závodě spokojený, protože umístění na stupních vítězů bylo úspěšným ukončením 24hodinové přípravy: „Měli jsme skvělý víkend bez jakýchkoliv problémů a také jsme se hodně naučili. 24h závod A samozřejmě vítězství je korunou slávy.”

Kevin Estre, pilot Manthey Porsche s číslem 911, víkend neshrnul víkend příliš optimisticky: „Udělali jsme pár kroků vpřed, ale stále nám chybí nějaký výkon. Chceme bojovat o vítězství a to tady prostě nebylo možné. Nejsme na míle daleko od vrcholu, ale stále je na čem pracovat, protože na rovinkách nejsme dostatečně rychlí.”

Tereza Černá

Recent Posts

Estre, Lotterer a Vanthoor potřebují k zisku titulu pouhých pět bodů

Porsche Penske 6 vede už od prvního závodu letošní sezony, jelikož jezdci v Kataru zvítězili.…

14 hodinami ago

Porsche Penske 6 slaví druhé letošní vítězství ve FIA WEC

Lídři šampionátu odjíždějí z Japonska s plným počtem bodů. Estre, Lotterer a Vanthoor ovládli předposlední…

15 hodinami ago

Pepper a Wittmann kritizují Rasta, komisaři ale trest nedali

Tovární jezdec Lamborghini Jordan Pepper reagoval na Reneho Rasta po jejich kolizi v nedělním závodě…

1 týdnem ago

Mercedes se po roce dočkal vítězství v závodě DTM!

Luca Stolz vrací slávu Mercedesu. Němec přivezl značce vítězství na Sachsenringu poté, co startoval jako…

1 týdnem ago

Jack Aitken vítězí na Sachsenringu

Britský pilot Jack Aitken zvítězil na Sachsenringu po startu z pole position. Stupně vítězů doplnili…

1 týdnem ago

Jules Gounon se vrací do WEC pro Fuji

Jules Gounon se vrátí do sestavy hypercarů FIA WEC příští týden pro 6h Fuji, kde…

1 týdnem ago