GT World Challenge

Čtrnáct vozů Mercedes AMG GT3 pojede ve 24 hodinovém závodě ve Spa

Okruh de Spa-Francorchamps v belgických Ardenách bude od 28. do 31. července opět dějištěm legendárních TotalEnergies 24 hodin ve Spa. Seznam účastníků největšího závodu GT3 na světě v letošním roce zahrnuje 66 vozidel od devíti známých výrobců, soutěžících v pěti různých třídách. Mercedes-AMG Customer Racing v 74. ročníku závodu usiluje o maximum ve všech individuálních klasifikacích, a proto do závodu vysílá působivou sestavu 14 vozů Mercedes-AMG GT3. Týmy Mercedes-AMG AKKODIS ASP, GetSpeed ​​​​a GruppeM odstartují na prestižní 24hodinovce v kategorii Pro a dostanou rozšířenou tovární podporu z Affalterbachu.


236 jezdců, 66 vozidel a devět výrobců – 74. ročník slavné TotalEnergies 24 Hours of Spa opět potvrzuje svou pověst největšího závodu GT3 na světě. Akce na unikátním okruhu Circuit de Spa-Francorchamps, který byl v březnu mírně upraven, opět slibuje 24 hodin vzrušujícího a prvotřídního motorsportu. 

Stejně jako v předchozích letech se mistrovské body udělují jak v Intercontinental GT Challenge, tak za umístění po šesti, dvanácti a dvacetičtyř hodinách v GT World Challenge Europe.

Devět let po posledním celkovém vítězství na TotalEnergies 24 Hours of Spa chtějí týmy Mercedes-AMG Customer Racing Teams i letos konečně dosáhnout co nejlepšího výsledku. Za tímto účelem vysílá značka výkonných a sportovních vozů do závodu v roce 2022 14 špičkových Mercedes-AMG GT3, které jsou rozděleny do pěti různých tříd Pro, Pro-Am, Gold, Silver a Bronze. Je to jediný výrobce, který je zastoupen ve všech jednotlivých hodnoceních. Tři profesionální vozidla získají pro tuto akci rozšířenou tovární podporu a příponu „Mercedes-AMG Team“.

Mercedes-AMG Team GetSpeed ​​​​bude usilovat o vytoužené celkové vítězství s vozem číslo 2 a zkušenými jezdci Maximilianem Götzem, Steijnem Schothorstem a Lucou Stolzem. U příležitosti 55. výročí Mercedes-AMG zdobí GT3 Mercedes-AMG Team GruppeM startovní číslo 55. 

„Společně s Nürburgringem je pro mě 24hodinový závod ve Spa vrcholem roku. Dokázal jsem zde vyhrát již dříve v roce 2013 – a přesně to je nyní opět ten velký cíl. Jsem přesvědčen, že to může fungovat. S Lucou Stolzem a Steijnem Schothorstem mám po boku rychlé kolegy a díky dvojitému pódiu na Nürburgringu už tým ukázal, že má vše, co je potřeba, aby takový závod úspěšně dokončil.“ řekl o závodě Maximilian Götz. 

Tři jezdci DTM Maximilian Buhk, Maro Engel a Mikaël Grenier se střídají v kokpitu. Třetí výkonné vozidlo poskytuje Mercedes-AMG Team AKKODIS ASP, který v posledních dvou závodech startoval z pole position. Jules Gounon, Daniel Juncadella a Raffaele Marciello, kteří v této sestavě pojedou celou sezónu GT World Challenge Europe Endurance Cup, chtějí konečně svůj vynikající výkon v kvalifikaci proměnit ve vítězství.

„V posledních letech jsme měli tempo pro celkové vítězství. Ukázaly to i naše pole position v letech 2020 a 2021. Bohužel jsme ve Spa nikdy neměli štěstí na naší straně. Všechno dobré ale přichází ve třech a proto věřím, že tentokrát můžeme být ve vedení až do konce. Jules, Daniel a já jsme dobře nacvičený tým a i loni jsme zde spolu soutěžili. Cítíme se dobře připraveni na 24hodinový závod se všemi jeho výzvami.” sdělil Raffaele Marciello. 

Slavný závod odstartuje 30. července. 

Tereza Černá

Recent Posts

Valentino Rossi vyhrává v Misanu!

GT World Challenge zamířilo do italského Misana, kde se z vítězství v obou závodech radovala…

35 minutami ago

Ferrari podalo protest na výsledky závodu 6H Spa

Tým Ferrari AF Corse podal protest proti rozhodnutím sportovních komisařů, že závod bude restartován po…

5 dny ago

Hertz Team Jota vítězí v prodlouženém závodě ve Spa

Dvoučlenná posádka týmu Herzt Team Jota, Callum Ilott a Will Stevens, si připisují vítězství ve…

7 dny ago

Mick Schumacher: Eau Rouge není zatáčka ve formuli 1, ale v Hypercars rozhodně ano

Mick Schumacher letos jezdí v kategorii Hypercars ve WEC s vozem Alpine. Ve Spa absolvoval…

1 týdnem ago

Naše tempo je ve Spa stejné jako v Imole a Kataru, říká Kvyat

Dojmy pilotů po kvalifikaci na šestihodinový závod ve Spa se liší, Toyota se svým tempem…

1 týdnem ago

Ferrari AF Corse s číslem 50 přichází o svou pole position, první je nakonec Porsche

Hypercar Ferrari s číslem 50 získalo pole position do šesti-hodinového závodu ve Spa, avšak bylo…

1 týdnem ago