Novinky - formule

Bývalý účastník F1 Esports Cem Bolukbasi bude závodit v F2

Absolvent F1 Esports Series Cem Bolukbasi bude v roce 2022 závodit v šampionátu FIA F2 s týmem Charouz Racing System. Bude to tak poprvé, kdy virtuální závodník vstoupí do zmíněného šampionátu.


Turecký závodník Bolukbasi, který zahájil svou kariéru v F1 Esports Series a strávil několik posledních let v šampionátech sportovních vozů a monopostů. Nyní vstoupí do F2. Tím se stává prvním závodníkem ze svého národa a ze světa sim racingu, který postoupil do tohoto šampionátu.

,,Opravdu jsem neměl čas na to to vstřebat,” řekl Turek. „Myslím, že to uvědomění nastupuje každou hodinu víc a víc. Byl to velký sen, který se skutečně stal. Je docela těžké to vyjádřit slovy, ale je to velmi vzrušující a jsem velice šťastný.”

Poté, co Bolukbasi závodil v F1 Esports Series v roce 2017 a 2018, propojil částečnou kampaň pro rok 2019 se závody v mistrovství Evropy GT4. V letech 2020 a 2021 absolvoval dvě celé závodní sezóny v GT4, přičemž získal dvě vítězství v kategorii Pro-Am.

V roce 2021 se také výrazně soustředil na monoposty, kde se zúčastnil asijského šampionátu F3. Později téhož roku vyhrál svůj debutový závod v EuroFormula Open a připojil se k Van Amersfoort Racing od čtvrtého kola sezóny. Po svém prvním vítězství na Hungaroringu získal to druhé vítězství později ve Španělsku. V celkovém pořadí skončil pátý.

Bolubkasi poprvé usedl so monopostu F2 během posezónních test v Abú Dhabí. ,,Byl jsem v Abu Dhabi v roce 2017 pro F1 Esports jako jezdec Esports. Vrátit se sem po čtyřech letech k testování vozu F2 pro mě bylo docela šílené, když jsem si všechno uvědomil. Sledoval jsem finále F1, testování a o den později jsem řídil vůz F2. Byl jsem jako dítě, které si těch pět nebo šest dní žilo sen.“

,,Kdybych nikdy nebyl v F1 Esports, nikdy bych neměl šanci dostat se do skutečného auta – nebyl bych tam, kde jsem teď. Myslím, že je také velmi důležité být prvním hráčem, který to udělá, protože to může dát lidem naději. Pokud lidé uvidí, že to dokáže jeden člověk, budou věřit, že to dokáže také… Pokud mohu přejít z F1 Esports do FIA Formule 2, myslím, že to dokáže každý.“

Bolukbasi se vrátí do kokpitu F2, až začnou testování v Bahrajnu od 2. do 4. března. Sezona začne o dva týdny později na stejném okruhu.

Tereza Černá

Recent Posts

Ferrari podalo protest na výsledky závodu 6H Spa

Tým Ferrari AF Corse podal protest proti rozhodnutím sportovních komisařů, že závod bude restartován po…

11 hodinami ago

Hertz Team Jota vítězí v prodlouženém závodě ve Spa

Dvoučlenná posádka týmu Herzt Team Jota, Callum Ilott a Will Stevens, si připisují vítězství ve…

2 dny ago

Mick Schumacher: Eau Rouge není zatáčka ve formuli 1, ale v Hypercars rozhodně ano

Mick Schumacher letos jezdí v kategorii Hypercars ve WEC s vozem Alpine. Ve Spa absolvoval…

3 dny ago

Naše tempo je ve Spa stejné jako v Imole a Kataru, říká Kvyat

Dojmy pilotů po kvalifikaci na šestihodinový závod ve Spa se liší, Toyota se svým tempem…

3 dny ago

Ferrari AF Corse s číslem 50 přichází o svou pole position, první je nakonec Porsche

Hypercar Ferrari s číslem 50 získalo pole position do šesti-hodinového závodu ve Spa, avšak bylo…

4 dny ago

Vettelův start ve WEC s Porsche Penske není vyloučen

Sebastian Vettel testoval Hypercar Porsche, Porsche 963 LMDh, minulý měsíc v Aragonu. Spekulace o jeho…

4 dny ago