Otázka, kterou si kladu už od nedělního závodu DTM. O titul bojovali Liam Lawson z AF Corse, Kelvin van der Linde z týmu ABT Sportsline, a spíše teoreticky Maximilian Götz ze stáje HRT. Přestože se zdálo, že Lawsonovi nic nebrání v cestě za titulem, opak byl pravdou.


Letošní rok byl jako na houpačce, Lawson vyhrál úvodní závod na Monze, přičemž ten druhý v Itálii zase van der Linde. To nám tak nějak stanovilo trend letošní sezony DTM.

V průběhu roku to bylo nahoru a dolů, přičemž do finálového víkendu na Norisringu přijel jako lídr Lawson s náskokem čtrnácti bodů na soupeře z Audi. Götz ztrácel bodů 26, ale už nikdo neočekával, že by mohl vyhrát.

Opak je ale pravdou. Na startu prvního závodu byly bok po boku Lawson a van der Linde, přičemž druhý jmenovaný nezvládl brzdný bod, a vyjel tak mimo ideální stopu. Soupeř z Nového Zélandu stihl uhnout, takže moc neztratil. Dá se pochopit, že závodník Audi potřeboval zariskovat, aby překonal hlavního soupeře. Risk mu nevyšel, cesta se otevřela Mercedesům, a také Götzovi. Německý pilot se radoval z vítězství, čímž stáhl něco na Lawsona, ale rozdíl byl pořád 16 bodů.

Neděle, druhý závod. Situace naprosto totožná, van der Linde neodhadne brzdný bod, a protože se chce dostat hlavně před Lawsona, vyveze oba, včetně Nicka Cassidyho, mimo trať. Kelvin udělal totožný manévr, ale s mnohem většími následky. Lawson odstoupil, přičemž van der Linde dostal za svůj nesmyslný atak penalizaci pouhých pěti vteřin.

Jezdec Ferrari sice pokračoval, ale na body šance nebyla. Kelvin byl na cestě za titulem. Jenže později přišla “Karma” za jeho útok, protože dostal defekt zadní levé pneumatiky. Titul tak nezískal ani jeden z nich, ale Götz, který vyhrál i druhý závod!

Já se ovšem ptám, měl to Kelvin zapotřebí? Odjel skvělou a férovou sezonu, ale tady na Norisringu, jako kdyby to nebyl on. Většinou vypočítavý závodník měl před sebou jen jeden cíl – modré Ferrari s logy Red Bullu.

Nutno říct, že i Lawson měl během roku několik incidentů, včetně kolize s van der Lindem na Nürburgringu. Přesto se snažil být k hlavnímu soupeři maximálně férový. Není divu, že “Kiwi driver” předávání pohárů za celkové umístění oplakal. Co mě osobně ovšem zaráží je to, jak se Kelvin stále usmíval, jak kdyby mu stačilo, že nevyhrál Lawson.

Kelvine, proč? Jezdec tvých kvalit by se neměl bát devatenáctiletého klučíka, který si teprve buduje svojí cestu v motorsportu. Van der Linde už je v dnešní době velezkušeným jezdcem, ale zde zkrátka nestál tlak, protože mít titul v DTM je prostě něco víc, než titul kdekoliv jinde v GT.

Podle mého názoru, jednou se taková chyba stát může, ale v obou závodech? To je hodně na pováženou. Komisaři udělili Kelvinovi pouhých pět vteřin extra za to, že vyřadil dvě Ferrari ze hry. Tohle zkrátka není fér, protože pokud by takto závodili všichni, ve všech závodech, tak to může být nebezpečné i z pohledu zdraví jezdců. Kort když na Norisringu jedete v plné rychlosti do první zatáčky.

Lawsona je mi líto. Odjel skvělou sezonu, a začalo se o něm říkat, že je budoucím Reném Rastem. Van der Linde si akorát udělal z ostudy kabát, a klesl v očích mnoha fanoušků, ale i odborníků. Moje gratulace patří Götzovi, který dostal od van der Lindeho dáreček v podobě titulu. Asi nikdo z nás by nečekal, že vyhraje titul zrovna on. Maxi byl zkrátka ve správný čas, na správném místě.

Jiří Košta

Recent Posts

Estre, Lotterer a Vanthoor potřebují k zisku titulu pouhých pět bodů

Porsche Penske 6 vede už od prvního závodu letošní sezony, jelikož jezdci v Kataru zvítězili.…

3 dny ago

Porsche Penske 6 slaví druhé letošní vítězství ve FIA WEC

Lídři šampionátu odjíždějí z Japonska s plným počtem bodů. Estre, Lotterer a Vanthoor ovládli předposlední…

3 dny ago

Pepper a Wittmann kritizují Rasta, komisaři ale trest nedali

Tovární jezdec Lamborghini Jordan Pepper reagoval na Reneho Rasta po jejich kolizi v nedělním závodě…

1 týdnem ago

Mercedes se po roce dočkal vítězství v závodě DTM!

Luca Stolz vrací slávu Mercedesu. Němec přivezl značce vítězství na Sachsenringu poté, co startoval jako…

2 týdny ago

Jack Aitken vítězí na Sachsenringu

Britský pilot Jack Aitken zvítězil na Sachsenringu po startu z pole position. Stupně vítězů doplnili…

2 týdny ago

Jules Gounon se vrací do WEC pro Fuji

Jules Gounon se vrátí do sestavy hypercarů FIA WEC příští týden pro 6h Fuji, kde…

2 týdny ago