Novinky - formule

Formule 2 v Rusku: Piastri navýšil náskok, Zhou chyboval

Tento víkend šampionát formule 2 zavítal na Ruské Soči, kde Oscar Piastri získal svou třetí výhru. Kvůli špatnému počasí se bohužel ale jeden závod zrušil, což naopak přidalo dychtivost jezdcům na trati. První tři místa v průběžném pořadí šampionátu zůstávají stejná.


Oscar Piastri si již v pátek vybojoval pole position. Do prvního závodu startoval jako desátý ale na bodované příčky se nedostal. Jeho hlavní rival, Guanyu Zhou, ani nestartoval kvůli technickým potížím v nájezdu na rošt. V nedělním závodě Oscar obhájil svou pole position a zvítězil. Své vedení v šampionátu opět prodlužuje. 

Jehan Daruvala předvedl úžasné tempo v kvalifikaci, v jednu chvíli mu dokonce patřila pole position, tu si však připsal Piastri. V prvním závodě sice Daruvala nebodoval, ale v druhém si dojel pro krásné třetí místo a posunul se tím na sedmé místo v šampionátu.

Dan Ticktum předvedl nádhernou jízdu v sobotním závodě, kde po startu z pole position vedl každé kolo a závod vyhrál. V neděli si dojel pro místo páté. V průběžném pořadí šampionátu se posouvá na čtvrtou příčku, pouhých šest bodů za Shwartzmana.

Jüri Vips měl víkend jako na kolotoči. V prvním závodě se postavil na druhou příčku na stupních vítězů, ale naopak ve druhém ho skolilo další technické neštěstí. Stejně jako na Monze se i tentokrát v Soči porouchal jeho Hitech monopost, což jen přidává ke smůle, kterou mladý Estonec letos zažívá. 

Robert Shwartzman před svými domácími fanoušky vyjezdil třetí a čtvrté místo, stáhl tak náskok Guanyu Zhoua na rozdíl sedmi bodů. Shwartzman si letos nevede vůbec špatně, ale i přes to jeho výsledky nejsou natolik dobré, aby o něj nějaké týmy F1 projevovali zájem. Sezóna ale ještě není u konce a mladý Rus je stále ve hře o titul.  

Liam Lawson neměl příliš dobrý víkend. V prvním závodě kolidoval s bariérou a byl nucen svůj vůz odstavit. Ve druhém závodě skončil sedmý po startu ze sedmého místo. Lawsonovi šance na titul ve formuli 2 jsou sice menší a menší, avšak v DTM se stále zvyšují, právě tam stojí v čele celkového pořadí. 

Další víkend formule 2 nás čeká až první víkend v prosinci na zbrusu nové trati v Jeddah v Saudské Arábii. V čele šampionátu je tedy stále Piastri, druhý Zhou se Shwartzmanem těsně v patách. 

Tereza Černá

Recent Posts

Herzt Team Jota vítězí v prodlouženém závodě ve Spa

Dvoučlenná posádka týmu Herzt Team Jota, Callum Ilott a Will Stevens, si připisují vítězství ve…

2 dny ago

Mick Schumacher: Eau Rouge není zatáčka ve formuli 1, ale v Hypercars rozhodně ano

Mick Schumacher letos jezdí v kategorii Hypercars ve WEC s vozem Alpine. Ve Spa absolvoval…

3 dny ago

Naše tempo je ve Spa stejné jako v Imole a Kataru, říká Kvyat

Dojmy pilotů po kvalifikaci na šestihodinový závod ve Spa se liší, Toyota se svým tempem…

3 dny ago

Ferrari AF Corse s číslem 50 přichází o svou pole position, první je nakonec Porsche

Hypercar Ferrari s číslem 50 získalo pole position do šesti-hodinového závodu ve Spa, avšak bylo…

3 dny ago

Vettelův start ve WEC s Porsche Penske není vyloučen

Sebastian Vettel testoval Hypercar Porsche, Porsche 963 LMDh, minulý měsíc v Aragonu. Spekulace o jeho…

4 dny ago

Porsche #6: Spa pro nás bude něco mezi, výhru neočekáváme

Porsche s číslem 6, s posádkou Estre-Vanthoor-Lotterer vyhrálo první závod v Kataru, na Imole byli…

4 dny ago