Blog

Robert Shwartzman získá titul v F2 a vstoupí do formule 1

Ruský závodník Robert Shwartzman naprosto zářil ve všech sériích, ve kterých působil. Není divu, že patří do juniorského programu Ferrari, kde má za sebou i několik testů v kokpitu formule 1.


Jezdec narozený v Petrohradě má už za sebou mnoho úspěchů, přestože je mu teprve jednadvacet let. Rozhodně se řadí už nyní mezi nejúspěšnější ruské závodníky, přičemž má na svém kontě například třetí celkovou pozici z formule Renault Eurocup nebo taktéž třetí místo z dnes už neexistující evropské formule 3. To všechno během debutových sezon.

Aby toho nebylo málo, tak Shwartzman získal titul hned ve své první sezoně formule 3, která doplňuje víkendy formule 1. Přestože byl u silné stáje Prema, tak i talent je zde potřeba, protože konkurence v F3 je extrémně vyrovnaná.

Logickým krokem byla formule 2, kde závodil loni po boku Micka Schumachera, taktéž u Prema Racing. V prvních pěti závodech získal dvě vítězství, dokonce chvíli vedl celé pořadí.

Soupeři se ale začali dotahovat a Shwartzman udělal i pár drobných chyb, což je naprosto normální. Celkově se umístil čtvrtý, každopádně získat titul ve formuli 2 na první pokus je téměř nereálné, ale už se to některým podařilo. Nicméně tohle všechno ukazuje, jak je Rus silný.

S podporou SMP Racing a Ferrari se nemusí o budoucnost bát. Jeho dnes už bývalý kolega Schumacher zamířil do formule 1, kde bude startovat pro Haas. Pro syna legendárního závodníka přišel přestup ale také až po druhé sezoně v F2, proto není divu, že Shwartzman ještě s Premou zůstává.

Pro Shwartzmana je to naprosto perfektní situace. Bude v týmu, se kterým se zná, navíc bude mít i stejnou techniku a inženýry. Po jeho boku se objeví taktéž šampion F3, Oscar Piastri. Silná sestava, která rozhodně bude bojovat o celkové prvenství.

Jeho osudu navíc pomáhá, že Schumacher, Tsunoda a Mazepin odešli do formule 1, přičemž Ilott už údajně nemá ve formuli 2 pokračovat. Všechno hraje Shwartzmanovi do karet, titul v sezoně 2021 je na cestě.

Kam zamíří poté? Odpověď je celkem jednoduchá, do formule 1. Alfa Romeo určitě vymění Antonia Giovinazziho nebo Kimiho Räikkönena. Tudíž bude místo u italské stáje, přičemž Shwartzman podpoří se svými sponzory chod týmu.

Držím mu palce, protože tento mladík si rozhodně šanci zaslouží, což už několikrát dokázal na trati. Ferrari s ním usilovně testuje a vytváří pro Micka Schumachera nebo Charlese Leclerca slušnou konkurenci ve vlastních řadách!

Jiří Košta

Recent Posts

Estre, Lotterer a Vanthoor potřebují k zisku titulu pouhých pět bodů

Porsche Penske 6 vede už od prvního závodu letošní sezony, jelikož jezdci v Kataru zvítězili.…

15 hodinami ago

Porsche Penske 6 slaví druhé letošní vítězství ve FIA WEC

Lídři šampionátu odjíždějí z Japonska s plným počtem bodů. Estre, Lotterer a Vanthoor ovládli předposlední…

16 hodinami ago

Pepper a Wittmann kritizují Rasta, komisaři ale trest nedali

Tovární jezdec Lamborghini Jordan Pepper reagoval na Reneho Rasta po jejich kolizi v nedělním závodě…

1 týdnem ago

Mercedes se po roce dočkal vítězství v závodě DTM!

Luca Stolz vrací slávu Mercedesu. Němec přivezl značce vítězství na Sachsenringu poté, co startoval jako…

1 týdnem ago

Jack Aitken vítězí na Sachsenringu

Britský pilot Jack Aitken zvítězil na Sachsenringu po startu z pole position. Stupně vítězů doplnili…

1 týdnem ago

Jules Gounon se vrací do WEC pro Fuji

Jules Gounon se vrátí do sestavy hypercarů FIA WEC příští týden pro 6h Fuji, kde…

1 týdnem ago