Cestovní vozy

Yvan Muller oficiálně ukončil kariéru, nakonec musel závodit ve svém týmu

V cestovních vozech patří jméno Yvan Muller k legendárním. Francouzský závodník dokázal vyhrát čtyři tituly ve WTCC, jeden v BTCC, ale také ovládl francouzské superturismo. V roce 2016 oznámil, že pověsí helmu na hřebík, přesto závodí dodnes…


Francouz pokračoval “tříletku” u Citroën během sezony 2016, ale cítil, že už přestává stačit na nejrychlejší. Hodně tomu pomohla i pravidla TC1, jelikož se tehdy ve světovém šampionátu vozy příliš nepodobaly klasickým cestovním.

Muller tedy na konci roku 2016 oficiálně odešel do důchodu a rozhodl se pomáhat týmu Polestar Cyan Racing s vozy Volvo. Nicméně už v posledním víkendu sezony na katarském okruhu startoval s modrým vozem S60.

„Dvě hodiny poté, co jsem odešel do důchodu, se Christian Dahl zeptal, jestli chci být hlavním poradcem (šef společnosti Volvo Polestar). Řekl jsem: Proč ne?.”

Přestože předtím s vozem jen párkrát testoval, získal šesté a sedmé místo v cíli. Tým Mullera posadil do vozu, aby zvýšil šance Volva na zisk celkového prvenství.

Závodníkovi ale jízda na limitu znovu zachutnala, přesto se rozhodl prozatím jen pro vlastní tým v nově vzniklém WTCR, které vzniklo spojením WTCC a TCR International. Yvan Muller Racing nasadil soukromé vozy Hyundai i30 N TCR, ale přišla obrovská komplikace.

Do YMR měl po boku šampiona Theda Björka nastoupit synovec Yvana Mullera Yann Ehrlacher. Hlavní partner týmu, který tehdy vystupoval pod skrytým kódem přes celý vůz si ale přál, aby závodil právě několikanásobný šampion. Ehrlacher tak musel hledat jiné místo a nakonec zamířil k Münnich Motorsport.

Sezona začala a Muller nepůsobil jako někdo, kdo předtím skončil v důchodu. Během sezony 2018 získal tři vítězství a neustále se držel v boji o mistrovský titul.

V průběhu sezony vyšlo najevo, kdo je onen tajemný partner. Skrytý kód totiž představoval barevnou kombinaci typické modré pro jeden tým – Cyan Racing. YMR se tak v podstatě jen chystal na to, aby se z něj stal tým Cyan Racing Lynk & Co.

Tým Yvana Mullera se tak v cestovních vozech ukázal jen rok, jelikož si Cyan Racing dal roční pauzu. O rok později už francouzský závodník nastoupil v celé sezoně i pro zmíněnou stáj a závodí dodnes, přestože mu je už 51 let.

Jiří Košta

Recent Posts

Estre, Lotterer a Vanthoor potřebují k zisku titulu pouhých pět bodů

Porsche Penske 6 vede už od prvního závodu letošní sezony, jelikož jezdci v Kataru zvítězili.…

3 dny ago

Porsche Penske 6 slaví druhé letošní vítězství ve FIA WEC

Lídři šampionátu odjíždějí z Japonska s plným počtem bodů. Estre, Lotterer a Vanthoor ovládli předposlední…

3 dny ago

Pepper a Wittmann kritizují Rasta, komisaři ale trest nedali

Tovární jezdec Lamborghini Jordan Pepper reagoval na Reneho Rasta po jejich kolizi v nedělním závodě…

1 týdnem ago

Mercedes se po roce dočkal vítězství v závodě DTM!

Luca Stolz vrací slávu Mercedesu. Němec přivezl značce vítězství na Sachsenringu poté, co startoval jako…

2 týdny ago

Jack Aitken vítězí na Sachsenringu

Britský pilot Jack Aitken zvítězil na Sachsenringu po startu z pole position. Stupně vítězů doplnili…

2 týdny ago

Jules Gounon se vrací do WEC pro Fuji

Jules Gounon se vrátí do sestavy hypercarů FIA WEC příští týden pro 6h Fuji, kde…

2 týdny ago