Cestovní vozy

Bernd Mayländer je sice řidičem Safety caru, přesto ale dokázal vyhrát závod DTM

Němec jménem Bernd Mayländer je určitě každému fanouškovi motorsportu známý. Nicméně je to dáno hlavně tím, že je řidičem Safety caru ve formuli 1. Ještě předtím to ale zkoušel jako závodník.


Jak už to tak bývá, tak i Mayländer zahájil kariéru na motokárách. Po úspěšných letech se posunul až do formule Ford nebo Porsche Carrera Cupu. V pohárovém závodění se dokonce stal celkovým šampionem, proto následoval logický postup do DTM v roce 1995.

Premiéru si jako mladíček odbyl u týmu Persson Motorsport s vozem Mercedes C-Class V6. Výkony neměl špatné, proto zůstal s Mercedesem i do další sezony, kdy vzniklo ITC.

Německý šampionát ale na chvíli přerušil své aktivity, proto se musel závodník poohlížet jinde. Mercedes se ale nadějného Němce vzdávat nechtěl, proto se připojil k sestavě v závodech FIA GT – GT1, kde v sezoně 1997 dokázal se svojí posádkou vyhrát jeden závod.

Po rychlých vozech ve vytrvalostních závodech přišel návrat k DTM, které se pro sezonu 2000 obnovilo. Mayländer ale “premiérovou” sezonu vynechal, jelikož dostal post řidiče Safety caru ve formuli 1, což pro něj bylo velmi složité v kombinaci s jinými závody.

Přesto se dokázal ještě domluvit na místo závodníka v DTM, kde pokračoval i tentokrát v sestavě Mercedesu od sezony 2001. Pro poraněnou nohu ale musel část roku vynechat a na jeho místo řidiče Safety caru usedl za odměnu jiný závodník DTM – Marcel Fässler.

O pár závodů později se vrátil, aby předvedl snový víkend své kariéry. Na Hockenheimu, kde se konalo finále ročníku 2001 dokázal Mayländer v prvním závodě dokončit na druhé pozici. Závodník předjel v posledním kole třetího Michaela Bartelse a pomohl tak k zisku prvních dvou míst. Předtím byl několikrát maximálně sedmý.

Když se daří, tak se daří. Německý závodník startoval do druhého závodu z druhého místa, jelikož se tehdy v DTM bral první závod jako kvalifikační. Klíčem k úspěchu byla povedená strategie a chyby soupeřů, které mu vynesly vítězství.

Pravděpodobně se tak na Hockenheimu roku 2001 stal Mayländer jedním z nejméně očekávaných závodníků v celé historii DTM.

Místo bylo jisté jak ve formuli 1 na pozici řidiče Safety caru, tak v DTM. Mayländer pokračoval v německém šampionátu až do konce sezony 2004, ale od svého vítězného závodu nezískal ani jeden bod.

Jiří Košta

Recent Posts

Estre, Lotterer a Vanthoor potřebují k zisku titulu pouhých pět bodů

Porsche Penske 6 vede už od prvního závodu letošní sezony, jelikož jezdci v Kataru zvítězili.…

3 dny ago

Porsche Penske 6 slaví druhé letošní vítězství ve FIA WEC

Lídři šampionátu odjíždějí z Japonska s plným počtem bodů. Estre, Lotterer a Vanthoor ovládli předposlední…

3 dny ago

Pepper a Wittmann kritizují Rasta, komisaři ale trest nedali

Tovární jezdec Lamborghini Jordan Pepper reagoval na Reneho Rasta po jejich kolizi v nedělním závodě…

1 týdnem ago

Mercedes se po roce dočkal vítězství v závodě DTM!

Luca Stolz vrací slávu Mercedesu. Němec přivezl značce vítězství na Sachsenringu poté, co startoval jako…

2 týdny ago

Jack Aitken vítězí na Sachsenringu

Britský pilot Jack Aitken zvítězil na Sachsenringu po startu z pole position. Stupně vítězů doplnili…

2 týdny ago

Jules Gounon se vrací do WEC pro Fuji

Jules Gounon se vrátí do sestavy hypercarů FIA WEC příští týden pro 6h Fuji, kde…

2 týdny ago