Cestovní vozy

Závodník s pseudonymem John Winter po svém působení v DTM spáchal sebevraždu

Louis Krages neboli John Winter působil jako jezdec ještě původního DTM. Rozhodně se nedá zapomenout na jeho téměř smrtelnou havárii na AVUSU, kterou naštěstí přežil. O pár let později si vzal život sám…


Závodníků s pseudonymem nebylo v motorsportu mnoho. Důvodem, proč si Krages změnil jméno bylo prosté, chtěl chránit svoji rodinu před případnými problémy nebo novináři.

Pro Kragese bylo závodění spíše jako hobby, jelikož byl úspěšným byznysmanem. Nicméně i tak dokázal v roce 1985 zvítězit ve 24h Le Mans s vozem Porsche 956 týmu Joest Racing společně s Klausem Ludwigem a Paolem Barillou.

Winter trávil následující roky v německé Intersérii, kde startoval především v soukromém Porsche. Jeho výkony nebyly vůbec zlé, jelikož celkově zvítězil v sezoně 1986.

Následoval posun až do DTM, kde nejprve hájil v roce 1992 barvy Mercedesu týmu Zakspeed. Poté pokračoval opět s Joestem ve vytrvalostních závodech, kde ho jeho výkony dostaly zpátky do DTM.

Opel vstoupil v plné síle jako nový tým od roku 1994. Jelikož se v šampionátu pohyboval opět Joest Racing, bylo jasné, kam se Winter usadí. Na rozdíl od vytrvalostních závodů se ale nikdy závodníkovi nepodařilo navázat na své úspěchy. Nikdy nezískal žádné stupně vítězů a ani téměř žádné body. Nejvíce na sebe upozornil během prvního závodu na Avusu, kde jeho Calibra narazila do pletiva a začala hořet. Němec naštěstí dokázal vystoupit z vozu, i když měl lehce popálený obličej.

Přesto ještě nastoupil do ročníku 1995, opět s Mercedesem týmu Zakspeed, ale poté už pověsil helmu na hřebík. Německý závodník zkrátka věděl, že už by se nadále jen trápil s výkonností.

Winter prodal svůj byznys a emigroval do Atlanty, kde začal obchodovat s hračkami. Bohužel tento krok mu nevyšel a začal mít obrovské finanční problémy. Kvůli depresím v roce 2001 spáchal sebevraždu ve svém domě.

Jiří Košta

Recent Posts

Estre, Lotterer a Vanthoor potřebují k zisku titulu pouhých pět bodů

Porsche Penske 6 vede už od prvního závodu letošní sezony, jelikož jezdci v Kataru zvítězili.…

4 dny ago

Porsche Penske 6 slaví druhé letošní vítězství ve FIA WEC

Lídři šampionátu odjíždějí z Japonska s plným počtem bodů. Estre, Lotterer a Vanthoor ovládli předposlední…

4 dny ago

Pepper a Wittmann kritizují Rasta, komisaři ale trest nedali

Tovární jezdec Lamborghini Jordan Pepper reagoval na Reneho Rasta po jejich kolizi v nedělním závodě…

2 týdny ago

Mercedes se po roce dočkal vítězství v závodě DTM!

Luca Stolz vrací slávu Mercedesu. Němec přivezl značce vítězství na Sachsenringu poté, co startoval jako…

2 týdny ago

Jack Aitken vítězí na Sachsenringu

Britský pilot Jack Aitken zvítězil na Sachsenringu po startu z pole position. Stupně vítězů doplnili…

2 týdny ago

Jules Gounon se vrací do WEC pro Fuji

Jules Gounon se vrátí do sestavy hypercarů FIA WEC příští týden pro 6h Fuji, kde…

2 týdny ago