Cestovní vozy

Čechům se v DTM dařilo, ale Královy námluvy s Audi ztroskotaly na špatných podmínkách ze strany týmu

Ačkoliv se už několik let na soupisce německého šampionátu cestovních vozů neobjevilo jméno s modro-červeno-bílou vlaječkou, tak v minulosti nás pár jezdců obstojně reprezentovalo.


Vaníček si připsal hned dvě prvenství: První Čech v DTM, co bodoval

Konec 80. let minulého století byl pro tehdejší Československo velmi plodný. Poprvé se na startovní listině objevilo jméno s českou trikolorou v roce 1989, když se na start vybraných závodů postavil Oldřich Vaníček. Rodák z Prahy ovšem nepřišel s prázdnou, jelikož reprezentoval barvy svého vlastního týmu Team Vaníček.

Odstartoval celkem do šesti závodů, přičemž si přispal jeden bod za 18. místo, což byla tehdy poslední bodovaná pozice. Takže nejen, že byl prvním závodníkem z České Republiky, který do závodu odstartoval, tak byl zároveň prvním Čechem, jenž bodoval.

Přestože Vaníček posléze již nenastoupil do žádného závodu, tak jeho jméno z DTM zcela nezmizelo, jelikož o dva roky později, tedy v roce 1991, angažoval do své stáje pro premiérový závod na Masarykově okruhu v Brně Josefa Vence. Ten však nedokázal navázat na úspěch majitele týmu. Cílem projel na 27. místě (ze 30). Rok na to zkusil Venc štětí s týmem Kaučuk, se kterým se mu dařilo o něco lépe, když skončil na solidním 12. místě (z 25).

Ovšem Venc tentokrát nebyl jediným Čechem na startu, doplnil jej Václav Bervid, který se stejně jako Vaníček posadil do vozu svého vlastního týmu Bervid Sport. Za svůj výkon se bezpochyby stydět vůbec nemusel, neboť se umístil těsně za Vencem.

Oba jmenovaní pak absolvovali celou sezonu 1993, přičemž Venc po fantastickém výkonu na trati v Norimberku finišoval na solidním 10. místě a bral jeden bod.

Osm startů má na kontě rovněž Václav Švarc, který v témže roce jako Vanc s Bervidem usedl za volant vozu Opel v barvách Svarc Racing Team. Jeho maximem bylo 16. místo, rovněž v Norimberku.

Česká trikolora se vrátila až po 11 letech

Poté následovalo 11 let bez zástupce naší červeno-modro-bílé trikolory. Teprve s návratem Masarykova okruhu v roce 2004 jsme mohli najít mezi jezdci další české jméno.

Řeč je o Jaroslavovi Janišovi, jehož jméno se dokonce objevilo i ve formuli 1. Před svým debutem v DTM totiž testoval monoposty stáje Prost Acer (2001) a Jordan (2003).

Jaroslav Janiš – Hockenheimring 2004

Rodák z Olomouce závodil v roce 2004 za tým Sonax Dark Dog AMG Mercedes. Jeho nejlepším výsledkem byla 8. příčka v Šanghaji. Přesto u jeho jména v konečném hodnocení svítí nula, neboť se jednalo o závod, který nebyl započítáván do šampionátu.

V následující sezoně se vozy DTM proháněly po brněnském okruhu naposledy, a to už bez českého zástupce.

Král nabídku Audi odmítl

Prozatím posledním Čechem je Tomáš Kostka, jehož pro sezonu 2009 angažoval Kolles Futurecom-BRT. Nejlépe mu seděl Lausitzring a Hockenheimring, kde zaznamenal svůj nejlepší výsledek – 11. místo. Před začátkem sezony 2016 se vyrojily spekulace o jeho možném comebacku, který však nikdy zrealizován nebyl.

Ke vstupu do DTM měl v poslední době také velmi blízko Josef Král, který jednal s Audi.

Ovšem námluvy ztroskotaly na nepříliš dobrých podmínkách nabízených ze strany týmu. Nyní není na obzoru žádná jiná česká tvář, která by usilovala o vstup do DTM.

Redakce

Recent Posts

Estre, Lotterer a Vanthoor potřebují k zisku titulu pouhých pět bodů

Porsche Penske 6 vede už od prvního závodu letošní sezony, jelikož jezdci v Kataru zvítězili.…

15 hodinami ago

Porsche Penske 6 slaví druhé letošní vítězství ve FIA WEC

Lídři šampionátu odjíždějí z Japonska s plným počtem bodů. Estre, Lotterer a Vanthoor ovládli předposlední…

15 hodinami ago

Pepper a Wittmann kritizují Rasta, komisaři ale trest nedali

Tovární jezdec Lamborghini Jordan Pepper reagoval na Reneho Rasta po jejich kolizi v nedělním závodě…

1 týdnem ago

Mercedes se po roce dočkal vítězství v závodě DTM!

Luca Stolz vrací slávu Mercedesu. Němec přivezl značce vítězství na Sachsenringu poté, co startoval jako…

1 týdnem ago

Jack Aitken vítězí na Sachsenringu

Britský pilot Jack Aitken zvítězil na Sachsenringu po startu z pole position. Stupně vítězů doplnili…

1 týdnem ago

Jules Gounon se vrací do WEC pro Fuji

Jules Gounon se vrátí do sestavy hypercarů FIA WEC příští týden pro 6h Fuji, kde…

1 týdnem ago