Cestovní vozy

Volkswagen Scirocco R-Cup nabízel skvělé souboje, ve kterých se ukázal i Damon Hill nebo Martin Brundle

Scirocco R-Cup se ve světě motorsportu objevil na pouhých pět let, nutno říct, že byl hodně zajímavý. Doprovodná série pro DTM hostila i několik skvělých návratů za volant.


Závodníci se stejnými vozy, to byl základ závodění s vozy Scirocco. Pohárové závodění, které vycházelo z Volkswagen Polo Cup si ale okamžitě našlo zájem. Během pětileté štace měli fanoušci příležitost sledovat mladé závodníky a závodnice, zároveň přišla šance i pro několik bývalých pilotů formule 1.

I když byl pohár zaměřený především na získávání zkušeností mladíků, na roštu se objevil také Damon Hill, Johnny Herbert, Martin Brundle, Jacques Laffite, Patrick Tambay, Mark Blundell, Mika Salo a Martin Donnelly. Zkrátka se jednalo o skvělou možnost porovnání sil, i když neaktivní závodníci neměli už nejlepší tempo. Přesto se našlo několik z nich, kteří se ukázali v dobrém světle.

Nicola Larini, který startoval v roce 1994 i pro Ferrari, dokázal zvítězit závod v Moskvě roku 2014. Ital se pohyboval v cestovních vozech dlouhé roky, takže si se Sciroccem skvěle poradil.

Blundell, Brundle, Herbert a David Brabham dokázali získat stupně vítězů. Třetí jmenovaný startoval dokonce z pole position pro závod na Hockenheimu roku 2010.

Aby toho nebylo málo, tak se v poli pro domácí závod na Brands Hatch objevil i šampion ze sezony 1996 Damon Hill. Britský závodník se objevil na startu závodu poprvé od sezony 1999, kdy oznámil svůj konec s motorsportem!

Mezi vítěze šampionátu patří například i Kelvin van der Linde, který se později dostal do pozice továrního jezdce Audi. Hned rok po svém celkovém prvenství se Sciroccem získal titul v ADAC GT Masters.

Scirocco R-Cup trochu pochopitelně později nahradil Audi TT-Cup, který převzal principy ze zaniklého poháru Volkswagenu. Koncern se zkrátka rozhodl propagovat jinou značku a automobilku v motorsportu.

Jiří Košta

Recent Posts

Estre, Lotterer a Vanthoor potřebují k zisku titulu pouhých pět bodů

Porsche Penske 6 vede už od prvního závodu letošní sezony, jelikož jezdci v Kataru zvítězili.…

4 dny ago

Porsche Penske 6 slaví druhé letošní vítězství ve FIA WEC

Lídři šampionátu odjíždějí z Japonska s plným počtem bodů. Estre, Lotterer a Vanthoor ovládli předposlední…

4 dny ago

Pepper a Wittmann kritizují Rasta, komisaři ale trest nedali

Tovární jezdec Lamborghini Jordan Pepper reagoval na Reneho Rasta po jejich kolizi v nedělním závodě…

2 týdny ago

Mercedes se po roce dočkal vítězství v závodě DTM!

Luca Stolz vrací slávu Mercedesu. Němec přivezl značce vítězství na Sachsenringu poté, co startoval jako…

2 týdny ago

Jack Aitken vítězí na Sachsenringu

Britský pilot Jack Aitken zvítězil na Sachsenringu po startu z pole position. Stupně vítězů doplnili…

2 týdny ago

Jules Gounon se vrací do WEC pro Fuji

Jules Gounon se vrátí do sestavy hypercarů FIA WEC příští týden pro 6h Fuji, kde…

2 týdny ago