Cestovní vozy

Pět záskoků v cestovních vozech s překvapivým výsledkem

Cestovní vozy závodí v různých šampionátech. Pokud ale vezmeme v úvahu ty nejvyšší ligy, tak se jezdci v týmech příliš nemění, jelikož jsou zpravidla továrními závodníky. Přesto občas přijdou situace, kdy vstoupí do rozjetého kalendáře hvězda nebo záskok, který zazáří.


Duncan Huisman (WTCC 2005 Macau)

Tento hodně neznámý závodník byl bratrem Patricka Huismana, který dokonce závodil a vítězil v DTM. Duncan ale takové štěstí neměl, přesto na domácí scéně s cesťáky zářil.

Pro poslední závod WTCC sezony 2005 dostal Huisman příležitost, když BMW nasadilo Holandský tým. Hned v prvním závodě se pilot dostal z šestnácté na šestou pozici v cíli. Co ale všechny zarazilo byla skutečnost, že druhý závod v Macau a v jeho kariéře ve WTCC vyhrál!

Rickard Rydell (WTCC 2007 Anderstorp)

Šampion Britských cestovních vozů ze sezony 1998 se později přesunul do WTCC k Seatu. V závodech si nevedl špatně, ale po dvou letech mu smlouva prodloužena nebyla. Za vděk vzal na divokou kartu domácí závod v Anderstorpu se soukromým vozem Chevrolet Lacetti.

Během prvního závodu dojel v náročných deštivých podmínkách devátý, ale druhý závod už dominoval a dokázal vyhrát. Seat nakonec Rydella znovu vzal do týmu.

Alex Zanardi (DTM 2018 Misano)

Zkušený italský veterán, který přišel na Lausitzu během roku 2001 o obě nohy se ukazoval následující roky ve vozech WTCC a GT3.

Za podpory BMW objel celý svět, takže se očekávalo, že jednou bude závodit i v DTM. To se skutečně před dvěma lety stalo, když usedl do kokpitu M4 DTM pro domácí závod v Misanu.

Během druhého závodu na domácí půdě vydatně pršelo a na okruhu byl chaos. Piloti měli zakázáno dostávat informace od svých inženýrů a museli zkrátka jet instinktivně a využívat zkušeností. Zanardi se vyhnul nástrahám a držel si skvělé tempo, které mu dovezlo i s obrovským handicapem páté místo v cíli.

Gordon Shedden (TCR International Series 2017 Dubaj)

Trojnásobný šampion Britských cestovních vozů se dostal jako host pro poslední závod roku do šampionátu TCR International.

Shedden získal pro sobotní závod pole position a v závodě skončil překvapivě druhý s vozem Volkswagen Golf GTI, který předtím nikdy neřídil. Za dobrý výkon nakonec závodník dostal místo u týmu na následující dvě sezony.

Sébastien Ogier (DTM 2018 Red Bull Ring)

Šestinásobný šampion WRC přijal nabídku od svého hlavního partnera k závodu v DTM. Podobně jako Zanardi, tak i Ogier byl pouhým hostem na jeden víkend. Ogier sice v minulosti odjel například závod Porsche Super Cup, ale stále je to primárně jezdec rally. Očekávat úspěch v nabité konkurenci DTM by bylo přehnané.

Přesto jezdec příliš nezaostával a v závodech dokončil dvanáctý a šestnáctý. Musíme ale říct, že během víkendu nepršelo a ani se nedělo nic výjimečného. Pro porovnání může posloužit Vitalij Petrov, který pro Mercedes závodil v DTM celou sezonu 2012 a nejlépe dojel jedenáctý na Zandvoortu.

Pokud by Ogier měl čas testovat a odjel více závodů, určitě by se v poli neztratil.

Jiří Košta

Recent Posts

Estre, Lotterer a Vanthoor potřebují k zisku titulu pouhých pět bodů

Porsche Penske 6 vede už od prvního závodu letošní sezony, jelikož jezdci v Kataru zvítězili.…

3 dny ago

Porsche Penske 6 slaví druhé letošní vítězství ve FIA WEC

Lídři šampionátu odjíždějí z Japonska s plným počtem bodů. Estre, Lotterer a Vanthoor ovládli předposlední…

4 dny ago

Pepper a Wittmann kritizují Rasta, komisaři ale trest nedali

Tovární jezdec Lamborghini Jordan Pepper reagoval na Reneho Rasta po jejich kolizi v nedělním závodě…

1 týdnem ago

Mercedes se po roce dočkal vítězství v závodě DTM!

Luca Stolz vrací slávu Mercedesu. Němec přivezl značce vítězství na Sachsenringu poté, co startoval jako…

2 týdny ago

Jack Aitken vítězí na Sachsenringu

Britský pilot Jack Aitken zvítězil na Sachsenringu po startu z pole position. Stupně vítězů doplnili…

2 týdny ago

Jules Gounon se vrací do WEC pro Fuji

Jules Gounon se vrátí do sestavy hypercarů FIA WEC příští týden pro 6h Fuji, kde…

2 týdny ago