Top téma

Iron Dames letos poprvé vítězí

Iron Dames, tým, za který jezdí jen ženy, si připsal první vítězství v letošním roce. Sarah Bovy, Rahel Frey a Michelle Gatting – trio, které spolu závodí ve WEC, ELMS a spolu s Doriane Pin i v americkém šampionátu IMSA, zvítězili ve 4 hodinovém závodě ELMS na italské Imole.


Poté, co získaly třetí pole position v řadě v Evropské sérii Le Mans (ELMS), Iron Dames zaútočily na tvrdě vybojované vítězství ve 4 hodinovém závodě v Imole, přičemž posádka #85 ve složení Sarah Bovy, Rahel Frey a Michelle Gatting dodala týmu své druhé vítězství v ELMS po Portimau v roce 2022.

Sarah, která získala pole position v sobotu, odstartovala závod, ale bohužel ztratila vedení v úvodním kole poté, co ji předjel #59 Aston Martin Vantage. Belgičanka však neztratila tempo a po 10 minutách závodu rychle získal první pozici, než si vytvořila 12sekundový náskok.

Po ztrátě vedení na #59 v pitlane na konci prvního stintu Sarah znovu bojovala, aby získala první místo na začátku druhé hodiny a vybudovala si silnou převahu, než předala vůz Rahel se zbývajícími dvěmi hodinami.

Rahel se vrátila do závodu jako čtvrtá, ale porazila své soupeře LMGT3 jednoho po druhém, aby se v polovině závodu vrátila do vedení, ale na začátku předposlední hodiny dostala 10sekundovou penalizaci za porušení pravidel Full Course Yellow.

Švýcarská závodnice si tento trest odpykala, když naposledy vjela do boxové dráhy se zbývajícími 47 minutami. Rahel se rozhodla pro strategickou zastávku v boxech pouze s palivem a předala volant Michelle, která se vydala zapečetit vítězství poté, co pokračovala v závodě ve vedení.

Michelle však jela se starými pneumatikami a čelila obrovskému tlaku zezadu, ale zůstala odhodlaná, a tím, že odrazila nespočet pokusů o předjíždění od Valentina Hasseho Clota v Aston Martinu #59, přivezla velkolepé vítězství. Výsledkem vítězství je, že posádka #85 nyní drží třetí místo v žebříčku LMGT3 a na první místo ztrácí pouhé tři body.

„Poslední stint byl neuvěřitelně intenzivní, ale dostala jsem se do zóny velmi rychle a cítila jsem se v jednom s autem. V té situaci to bylo v podstatě všechno, nebo nic, a Valentin [Hasse Clot], dával velký tlak na mě.

Občas to bylo těžké, ale zachovala jsem chladnou hlavu a věděla jsem, že mám s sebou Sarah a Rahel a za mnou celý tým. Vítězství je tak dobrý pocit a dává nám impuls, který jsme v této sezóně potřebovaly, zvláště po několika závodech, které nám nevyšly,” sdělila po závodě Michelle Gatting.

Evropská série Le Mans 2024 bude pokračovat 25. srpna čtyřmi hodinami Spa-Francorchamps.

Tereza Černá

Recent Posts

Estre, Lotterer a Vanthoor potřebují k zisku titulu pouhých pět bodů

Porsche Penske 6 vede už od prvního závodu letošní sezony, jelikož jezdci v Kataru zvítězili.…

14 hodinami ago

Porsche Penske 6 slaví druhé letošní vítězství ve FIA WEC

Lídři šampionátu odjíždějí z Japonska s plným počtem bodů. Estre, Lotterer a Vanthoor ovládli předposlední…

15 hodinami ago

Pepper a Wittmann kritizují Rasta, komisaři ale trest nedali

Tovární jezdec Lamborghini Jordan Pepper reagoval na Reneho Rasta po jejich kolizi v nedělním závodě…

1 týdnem ago

Mercedes se po roce dočkal vítězství v závodě DTM!

Luca Stolz vrací slávu Mercedesu. Němec přivezl značce vítězství na Sachsenringu poté, co startoval jako…

1 týdnem ago

Jack Aitken vítězí na Sachsenringu

Britský pilot Jack Aitken zvítězil na Sachsenringu po startu z pole position. Stupně vítězů doplnili…

1 týdnem ago

Jules Gounon se vrací do WEC pro Fuji

Jules Gounon se vrátí do sestavy hypercarů FIA WEC příští týden pro 6h Fuji, kde…

1 týdnem ago