Exkluzivně

Stoffel Vandoorne: „Doufám, že budu mít šanci na celkové vítězství v Le Mans”

Stoffel Vandoorne byl oficiálně oznámen jako pilot Peugeotu pro rok 2024 ve WEC. Tento rok vykonával roli rezervního pilota Peugeotu, spolu s povinnostmi rezervního jezdce Astonu Martin v F1 a účinkováním ve formuli E s týmem DS Penske. O svém hektickém kalendáři a lásce k vytrvalostním závodům nám sdělil exkluzivně pro True Racing před závodem v Le Mans.


Kromě závodění ve formuli E měl Stoffel Vandoorne v letošní sezoně spoustu povinností v podobě rezervního jezdce jak pro Aston Martin tak pro Peugeot. Pro závod v Japonském Fuji v rámci 6 hodinového závodu WEC dokonce usedl i za volant místo zraněného Nica Müllera. 

„Ano, můj rozvrh je letos velmi hektický. Je těžké cestovat mezi všemi třemi mými programy, ale to je to, co miluji. Miluji motorsport, miluji závodění. Myslím, že každý by o tom snil, být zapojen do tolika šampionátů nejvyšší třídy. 

Jsem rád, že jsem ve formuli E, být součástí tohoto projektu s Peugeotem. A mít stále nohu ve formuli 1 je také úžasné. Je pravda, že nemám moc dní volna doma, ale nestěžuji si.”

Již v minulosti měl Stoffel tzv. double stint, když závodil s Mercedesem ve formuli E a s týmem JOTA ve voze LMP2 ve WEC. K tomu působil jako rezervní jezdec Mercedesu ve formuli 1. Závodění měl tedy více, než povinností rezervního jezdce, letos je tomu naopak. K této struktuře by se však Stoffel rád vrátil. 

„Mým cílem je udělat obojí znovu. WEC nyní zažívá boom, jsme v nové éře a je do toho zapojeno tolik výrobců, takže bych samozřejmě rád byl znovu na trati. Mám v tomto šampionátu nějakou historii, ale konečným cílem je vrátit se do WEC. Doufám, že budu mít jasnou šanci na celkové vítězství v Le Mans. To je rozhodně jeden z mých největších osobních cílů.”

Peugeot již oznámil, že Stoffel bude součástí jezdecké sestavy pro rok 2024. Takže kromě účinkování ve formuli E bude mít možnost bojovat o vítězství v Le Mans, tak, jak o tom snil. Nadále také zůstane rezervním pilotem Astonu Martin ve formuli 1. 

Stoffel Vandoorne závodil ve formuli 1 dvě sezony po boku Fernanda Alonsa v McLarenu. Bohužel si místo neudržel a od roku 2019 závodí ve formuli E, ten samý rok také debutoval ve 24h Le Mans. V roce 2021 odjel celou sezonu v LMP2 s týmem JOTA. 

Po dobu působení mimo pole formule 1 byl však rezervním pilotem Mercedesu v F1, od letošního roku vykonává tuto práci u týmu Aston Martin a právě i Peugeotu. O jeho práci jakožto rezervního jezdce nám Stoffel pověděl. 

„Pomáhám u všech soukromých testů s Peugeotem. V zákulisí probíhá spousta testování. Taky jsem párkrát auto sám testoval. Mám velké technické zázemí a povědomí ze všech různých věcí, které jsem v minulosti dělal, takže pro kluky je vždy užitečné mít nové informace. S přípravou na akce je ale také hodně práce na simulátoru. Práce pro Aston Martin je velmi podobná této.”

Náš rozhovor se Stoffelem probíhal na 24h v Le Mans, kde byl Stoffel práve v pozici rezervního jezdce. Za volant v letošním Le Mans neusedl. 

„Jsem tady v Le Mans pro případ, že by se jezdcům něco stalo a já bych je musel nahradit, ale také si jen užít závod a udělat pár PR eventů a zároveň reprezentovat Peugeot.”

Tereza Černá

Recent Posts

Estre, Lotterer a Vanthoor potřebují k zisku titulu pouhých pět bodů

Porsche Penske 6 vede už od prvního závodu letošní sezony, jelikož jezdci v Kataru zvítězili.…

3 dny ago

Porsche Penske 6 slaví druhé letošní vítězství ve FIA WEC

Lídři šampionátu odjíždějí z Japonska s plným počtem bodů. Estre, Lotterer a Vanthoor ovládli předposlední…

3 dny ago

Pepper a Wittmann kritizují Rasta, komisaři ale trest nedali

Tovární jezdec Lamborghini Jordan Pepper reagoval na Reneho Rasta po jejich kolizi v nedělním závodě…

1 týdnem ago

Mercedes se po roce dočkal vítězství v závodě DTM!

Luca Stolz vrací slávu Mercedesu. Němec přivezl značce vítězství na Sachsenringu poté, co startoval jako…

2 týdny ago

Jack Aitken vítězí na Sachsenringu

Britský pilot Jack Aitken zvítězil na Sachsenringu po startu z pole position. Stupně vítězů doplnili…

2 týdny ago

Jules Gounon se vrací do WEC pro Fuji

Jules Gounon se vrátí do sestavy hypercarů FIA WEC příští týden pro 6h Fuji, kde…

2 týdny ago