FIA WEC

Peugeot poprvé v letošní sezoně na pódiu

V šesti hodinovém závodě na italské Monze zvítězil Hypercar Toyoty s číslem 7, na druhém místě skončilo Ferrari, na místě třetím ale Peugeot číslo 93. Peugeot se tak poprvé dostal na podium po nepříliš úspěšném začátku v letošní sezoně, kdy se potýkal s několika technickými problémy.


Startovní rošt pro 35 vozů na 6 hodinovém závodě v Monze odstartoval před rekordním počtem fanoušků po 12 hodině. Mikkel Jensen za volantem vozu #93 a Nico Müller ve voze #94 odstartovali skvěle, vyhnuli se incidentům v první zatáčce a oběma jezdcům týmu Peugeot TotalEnergies se podařilo získat několik pozic.

Vůz #93 se po většinu závodu držel ve vedoucí trojici, v některých bodech dokonce vedl závod a bojoval s Toyotou a Ferrari, dvěma favority závodu. Mikkel Jensen, poté Jean-Eric Vergne a Paul Di Resta měli čistý závod a v tvrdé konkurenci si udrželi konstantní tempo. Po svém debutu na stejné trati v minulé sezóně získal tým Peugeot TotalEnergies své vůbec první pódium v éře Hypercar, když Paul Di Resta projel cílem na třetím místě.

Většina tento úspěch v letošní sezoně nečekala, technický ředitel Peugeot Sportu, Oliver Jansonie, však překvapený nebyl, když v pozávodním rozhovoru sdělil, že výsledek očekával: „Tento výsledek je celkem logický, když se podíváte na tempo, které jsme měli během volných tréninků. Také jsme věděli, že abychom dosáhli tohoto výsledku, musíme odjet téměř dokonalý závod, a to jsme udělali. 

Číslo 93 je na pódiu, ale je to skutečné týmové úsilí. Číslo 94 bylo také velmi konkurenceschopné a umožnilo Peugeotu Sport shromáždit některá důležitá data. Mohlo to skončit i na stupních vítězů, nebýt technického problému, který nám připomíná, jak je tento sport těžký.

Vrátili jsme se sem do Monzy, rok po našem těžkém debutu, a hodně jsme pracovali na tom, abychom dosáhli tohoto výsledku, který dává týmu další vzpruhu a ukazuje, že se zlepšujeme. Ze sportovního hlediska máme ještě dvě pozice, které musíme získat, a máme na to dva závody, takže tady je náš nový cíl pro konec sezóny.” 

Naopak Mikkel Jensen, pilot vozu #93, tento výsledek neočekával: „Neřekl bych, že jsme tento výsledek očekávali, když jsme tento víkend začínali, ale v trénincích jsme viděli, že máme dobré tempo a dnes se to všechno sešlo.

Měli jsme skvělý start, posunuli jsme se na vyšší pozice a bylo to všechno o tom zůstat vepředu, spravovat pneumatiky a nedělat žádná špatná rozhodnutí. Myslím, že jsme se dokázali vyvarovat každé chyby, a proto jsme na stupních vítězů.”

Tereza Černá

Recent Posts

Estre, Lotterer a Vanthoor potřebují k zisku titulu pouhých pět bodů

Porsche Penske 6 vede už od prvního závodu letošní sezony, jelikož jezdci v Kataru zvítězili.…

15 hodinami ago

Porsche Penske 6 slaví druhé letošní vítězství ve FIA WEC

Lídři šampionátu odjíždějí z Japonska s plným počtem bodů. Estre, Lotterer a Vanthoor ovládli předposlední…

15 hodinami ago

Pepper a Wittmann kritizují Rasta, komisaři ale trest nedali

Tovární jezdec Lamborghini Jordan Pepper reagoval na Reneho Rasta po jejich kolizi v nedělním závodě…

1 týdnem ago

Mercedes se po roce dočkal vítězství v závodě DTM!

Luca Stolz vrací slávu Mercedesu. Němec přivezl značce vítězství na Sachsenringu poté, co startoval jako…

1 týdnem ago

Jack Aitken vítězí na Sachsenringu

Britský pilot Jack Aitken zvítězil na Sachsenringu po startu z pole position. Stupně vítězů doplnili…

1 týdnem ago

Jules Gounon se vrací do WEC pro Fuji

Jules Gounon se vrátí do sestavy hypercarů FIA WEC příští týden pro 6h Fuji, kde…

1 týdnem ago