GT World Challenge

Bäckmanovi mají za sebou nejlepší víkend letošní sezony

Sourozenecká dvojice Jessica a Andreas Bäckmanovi dokončila úspěšně víkend v belgickém Spa Francorchamps.


Víkend začal v úterý tréninkem. Ve středu byl každoroční průvod z trati do města Spa, kde se seřadilo přes 200 vozů GT4 a GT3.

Během čtvrtka pokračoval závodní víkend dalšími dvěma tréninky. V pátek ráno pak nastal čas na dvě kvalifikace. Andreas jel první kvalifikaci a Jessica druhou kvalifikaci.

Andreas i Jessica měli během kvalifikace ve voze lepší pocit. Andreas se do prvního závodu kvalifikoval celkově na 15. místě, ale měl potenciál na lepší.

„V kvalifikaci jsem zajel opravdu dobré kolo, ale bohužel jsem ztratil spoustu času, protože v mém rychlém kole vyjížděla auta z boxů a neuhnula z cesty. Rychlost byla na to, abychom se mohli kvalifikovat do top 3, takže to bylo trochu frustrující. Ale zároveň bylo pozitivní, že rychlost byla na to, abychom mohli bojovat o nejrychlejší časy na kolo,” říká Andreas Bäckman.

Jessica měla ve voze dobrý pocit i během kvalifikace a zajela čas, který by stačil na celkové 12. místo. Čas na kolo byl bohužel kvůli limitům tratě smazán, a proto skončila celkově na 34. místě, i když i ona měla potenciál na mnohem lepší výsledek.

„Frustrující kvalifikace, která začala červenou vlajkou, po ní následoval restart a věděla jsem, že mám jen jednu šanci, když byly pneumatiky v nejlepším stavu, zajet dobré kolo, což se mi podařilo, ale kolo bylo bohužel poté zrušeno kvůli trati limity jen o pár centimetrů a pak jsem se musela spokojit s 24. místem v naší třídě,” říká Jessica Bäckman.

Do prvního závodu v sobotu večer odstartoval Andreas do závodu celkově z 15. místa. Rychlost nebyla nejlepší, ale pak došlo k chaotické zastávce v boxech, když nastal čas na výměnu jezdce. Ale Jessica poté dokázala pár ztracených pozic získat zpět.

V nedělním závodě to bylo o víkendu poprvé, kdy hodně pršelo, a proto byly pro všechny jezdce a týmy zcela nové podmínky. Oba sourozenci měli dobrý závod a ukázali, že v těžkých podmínkách měli dobrou rychlost. Jessica zvládla start a první polovinu závodu navzdory špatné viditelnosti a mnoha incidentům na trati a projížděla polem. Poté udělali dobrou zastávku v boxech s výměnou jezdce, která proběhla bezchybně.

Andreas pak jel v závěru závodu dále a z 34. startovní pozice skončili celkově na 18. místě. Během závodu měli dobrou rychlost a byli jedním z nejrychlejších vozů na trati.

Bohužel desetiny byly na špatné straně a zastávka v boxech byla o 0,3 sekundy rychlejší než minimální povolený čas, což jim dalo 11 sekund navíc v cíli, a proto se propadli na konečné 26. místo celkově a 20. ve třídě.

„Byl to pro nás vzdělávací víkend a v kvalifikaci jsme měli dobrou rychlost, bohužel jsme to nedokázali předvést na trati, protože tomu zabránil provoz a limity na trati. Ale v deštivém závodě 2 jsme byli jedním z nejrychlejších vozů a postoupili jsme polem,” dodává Jessica.

Jiří Košta

Recent Posts

Estre, Lotterer a Vanthoor potřebují k zisku titulu pouhých pět bodů

Porsche Penske 6 vede už od prvního závodu letošní sezony, jelikož jezdci v Kataru zvítězili.…

4 dny ago

Porsche Penske 6 slaví druhé letošní vítězství ve FIA WEC

Lídři šampionátu odjíždějí z Japonska s plným počtem bodů. Estre, Lotterer a Vanthoor ovládli předposlední…

4 dny ago

Pepper a Wittmann kritizují Rasta, komisaři ale trest nedali

Tovární jezdec Lamborghini Jordan Pepper reagoval na Reneho Rasta po jejich kolizi v nedělním závodě…

2 týdny ago

Mercedes se po roce dočkal vítězství v závodě DTM!

Luca Stolz vrací slávu Mercedesu. Němec přivezl značce vítězství na Sachsenringu poté, co startoval jako…

2 týdny ago

Jack Aitken vítězí na Sachsenringu

Britský pilot Jack Aitken zvítězil na Sachsenringu po startu z pole position. Stupně vítězů doplnili…

2 týdny ago

Jules Gounon se vrací do WEC pro Fuji

Jules Gounon se vrátí do sestavy hypercarů FIA WEC příští týden pro 6h Fuji, kde…

2 týdny ago