FIA WEC

Změna pravidel Safety Caru pro Le Mans

Jen pár dní před slavným 24 hodinovým závodem v Le Mans ACO zveřejnilo nový postup při vyjížďce Safetu Caru na trať. Technický ředitel Toyoty vidí tato pravidla jako „poameričtění” slavného závodu.


Po každém běhu 24 hodin probíhá rozbor se závodníky, aby organizátoři porozuměli závodu a tomu, jak pravidla prakticky platila. Postup Safety Car byl v roce 2018 ve třídě LMGTE Pro zpochybněn, proto týmy požádali o přezkoumání postupu. 

Během posledních pěti let byl proveden dlouhý proces analýzy a testování, který vyvrcholil tímto novým postupem testovaným a schváleným pouhých 7 dní před Le Mans. Nový postup by měl v případě závažného incidentu vyslat 3 vozy Safety Car. 

Tedy: Na trať vyjedou tři Safety Cars (A, B a C). Na konci incidentu Safety Cars B a C opustí trať a všechny vozy se seskupí za Safety Car A (tzv. sloučení). Poté všechny vozy s lídrem ve své třídě za nimi mají nárok na předjíždění, které jim umožní zařadit se do zadní části pole tím, že předjedou Safety Car a objedou celý okruh.

Pak je pole uspořádáno podle tříd díky drop-back. Ovlivňuje všechny třídy, ale pohyb udělají pouze LMP2 a LMGTE Ams. LMP2 se dostanou na pravou stranu trati a nechají se polem předjet, pak to samé udělají LMGTE Ams. Cílem je, aby byl každý seřazený za svým příslušným lídrem.

#8 TOYOTA GAZOO RACING / Toyota GR010 – Hybrid – 24 Hours of Le Mans – Centenary Edition – Circuit de la Sarthe – Le Mans – France –

S tímto novým postupem však nesouhlasí některé týmy, např. Toyota

Technický ředitel Toyota Gazoo Racing Europe Pascal Vasselon již dříve dal jasně najevo svou nespokojenost s novým systémem a řekl, že riskuje znehodnocení vítězství tím, že se závod stane „trochu loterií“.

„Nové pravidlo safety caru nám nepřipadá jako v souladu s duchem Le Mans. Když se podíváte zpět na to, co udělalo Le Mans tak skvělým, je to přesný opak tohoto druhu rafinovanosti, kdy, pokud nejste dobří v zastávkách v boxech, pokud uděláte chybu ve strategii, nezáleží na tom, protože safety car dá vše zpět dohromady.

Je to docela vážné, pokud jde o stav mysli: je to velký krok k amerikanizaci Le Mans a náš názor je, že by se Le Mans nemělo amerikanizovat. Pokud ano, už to není Le Mans,” řekl Vasselon.

Tereza Černá

Recent Posts

Estre, Lotterer a Vanthoor potřebují k zisku titulu pouhých pět bodů

Porsche Penske 6 vede už od prvního závodu letošní sezony, jelikož jezdci v Kataru zvítězili.…

3 dny ago

Porsche Penske 6 slaví druhé letošní vítězství ve FIA WEC

Lídři šampionátu odjíždějí z Japonska s plným počtem bodů. Estre, Lotterer a Vanthoor ovládli předposlední…

3 dny ago

Pepper a Wittmann kritizují Rasta, komisaři ale trest nedali

Tovární jezdec Lamborghini Jordan Pepper reagoval na Reneho Rasta po jejich kolizi v nedělním závodě…

1 týdnem ago

Mercedes se po roce dočkal vítězství v závodě DTM!

Luca Stolz vrací slávu Mercedesu. Němec přivezl značce vítězství na Sachsenringu poté, co startoval jako…

2 týdny ago

Jack Aitken vítězí na Sachsenringu

Britský pilot Jack Aitken zvítězil na Sachsenringu po startu z pole position. Stupně vítězů doplnili…

2 týdny ago

Jules Gounon se vrací do WEC pro Fuji

Jules Gounon se vrátí do sestavy hypercarů FIA WEC příští týden pro 6h Fuji, kde…

2 týdny ago