GT World Challenge

Mercedes přiveze do Spa 15 vozů, loňští šampioni nebudou chybět

S celkem 15 vozidly se Mercedes-AMG Customer Racing utká s obhajobou titulu ve CrowdStrike 24 Hours of Spa. Značka výkonných a sportovních vozů z Affalterbachu se musí v 75. ročníku belgické dálkové klasiky osvědčit v početném a kvalitním startovním poli.


Podle předběžné startovní listiny je letos přihlášeno celkem 72 vozů GT3 – nový rekord závodu, který zahrnuje i body do Intercontinental GT Challenge.

Ve 24hodinovém závodě ve Spa-Francorchamps startují čtyři z 15 přihlášených Mercedes-AMG GT3 v Pro Cupu a pokusí se zopakovat loňský double. Pro Cup je vyhrazen pro profesionální posádky a obvykle představuje celkového vítěze. Tři týmy dostávají tovární podporu od Mercedes-AMG Customer Racing. Ve voze Mercedes-AMG GT3 se startovním číslem 87 týmu Mercedes-AMG Team AKKODIS ASP podporuje Maximilian Götz své dva týmové kolegy Thomase Droueta a Lorenza Ferrariho. Mercedes-AMG Team AlManar používá vozidlo s číslem #777 s Lucasem Auerem, Fabianem Schillerem a Lucou Stolzem. Schiller a Stolz zaujali v posledním závodě v Le Castellet druhým místem, kterého dosáhli společně s Maro Engelem. Engel usedne za volant Mercedesu-AMG GT3 č. 999 nasazeného týmem Mercedes-AMG Team GruppeM Racing spolu s Mikaëlem Grenierem a Danielem Juncadellou. Tým AKKODIS ASP nasadí čtvrtý Mercedes-AMG GT3 v Pro Cupu. Raffaele Marciello a Jules Gounon sdílejí kokpit s Timurem Boguslavským. Trio vyhrálo závod na 1000 km v Le Castellet.

Titul obhajuje také saúdskoarabská závodní jezdkyně Reema Juffaliová. Loni vyhrála 24 hodin Spa v Bronzovém poháru se svými týmovými kolegy z Mercedes-AMG. Letos jezdí s #81 Mercedes-AMG GT3 od Theeba Motorsport. Společně s juniorským jezdcem Mercedes-AMG Ralfem Aronem, Yannickem Mettlerem a Alainem Valentem chce zopakovat loňské vítězství. Kromě toho jsou v Bronzovém poháru přihlášeny další čtyři Mercedesy-AMG GT3. Používají je týmy AKKODIS ASP, GetSpeed, Haupt Racing a SunEnergy1 Racing. Dva juniorští jezdci Mercedes-AMG, Jordan Love a Arjun Maini, se budou střídat ve voze Mercedes-AMG GT3 #79 týmu Haupt Racing Team. V Bronzovém poháru může být použit pouze jeden profesionální závodní jezdec na vozidlo, pro zbývající dva nebo tři jezdce je vyžadováno stříbrné nebo bronzové hodnocení podle klasifikace jezdců FIA.

Mercedes-AMG GT3 je přihlášen do stříbrného poháru: Madpanda Motorsport v čele s jezdcem a manažerem týmu Ezequielem Perezem Compancem nasadí vozidlo se startovním číslem 90. Pereze Companca doplní Magnus Gustavsen, Alexey Nesov a Jesse Salmenautio. Ve Zlatém poháru Winward Racing nasadil oba zmíněné Mercedesy-AMG GT3. Philip Ellis podporuje Indyho Dontjeho a Russella Warda ve vozidle #57, juniorský jezdec Mercedes-AMG David Schumacher sdílí vozidlo #157 s Miklasem Bornem a Mariusem Zugem. V Pro-Am Cupu startují tři Mercedes-AMG GT3, do kterých se přihlásil GetSpeed, CrowdStrike Racing Riley a Haupt Racing Team.

Pět z 15 Mercedesů-AMG GT3 také bojuje o mistrovské body v Intercontinental GT Challenge na dálkové klasice. Týmy Mercedes-AMG AlManar a GruppeM jsou registrovány pro IGTC, stejně jako #57 od Winward Racing, #75 od SunEnergy1 Racing a #88 od AKKODIS ASP Team. Před CrowdStrike 24 Hours of Spa vede Mercedes-AMG mezi jezdci, nezávislou klasifikací a klasifikací výrobců mezikontinentální vytrvalostní série.

Jiří Košta

Recent Posts

Ferrari podalo protest na výsledky závodu 6H Spa

Tým Ferrari AF Corse podal protest proti rozhodnutím sportovních komisařů, že závod bude restartován po…

3 dny ago

Hertz Team Jota vítězí v prodlouženém závodě ve Spa

Dvoučlenná posádka týmu Herzt Team Jota, Callum Ilott a Will Stevens, si připisují vítězství ve…

5 dny ago

Mick Schumacher: Eau Rouge není zatáčka ve formuli 1, ale v Hypercars rozhodně ano

Mick Schumacher letos jezdí v kategorii Hypercars ve WEC s vozem Alpine. Ve Spa absolvoval…

6 dny ago

Naše tempo je ve Spa stejné jako v Imole a Kataru, říká Kvyat

Dojmy pilotů po kvalifikaci na šestihodinový závod ve Spa se liší, Toyota se svým tempem…

6 dny ago

Ferrari AF Corse s číslem 50 přichází o svou pole position, první je nakonec Porsche

Hypercar Ferrari s číslem 50 získalo pole position do šesti-hodinového závodu ve Spa, avšak bylo…

6 dny ago

Vettelův start ve WEC s Porsche Penske není vyloučen

Sebastian Vettel testoval Hypercar Porsche, Porsche 963 LMDh, minulý měsíc v Aragonu. Spekulace o jeho…

7 dny ago