ADAC GT

Gabriela Jílková odhaluje zákulisí svého vítězství v LMP3

Česká závodnice oslavila v holandském Zandvoortu své první v kategorii LMP3 šampionátu Prototype Cup Germany ve velkém stylu. Gabriela Jílková řídila prototyp poprvé teprve před třemi měsíci, přesto už ve svém třetím závodním víkendu získala jedno třetí a jedno první místo.


Zandvoort je okruhem, kde se závodnice proslavila nejvíce v minulosti svým těsným finišem v souboji o stříbro v šampionátu ADAC GT4 Germany. Loni nebýt chyb týmového kolegy přišlo i celkové vítězství na tomto okruhu, ale letos se konečně podařilo odjet perfektní víkend.

„Na tomto okruhu jsem nikdy před GT4 nezávodila, ale z nějakého důvodu mi to tu prostě vždy sedělo. Trať nabízí skvělý rytmus, který vyhovuje mému jezdeckému stylu,” komentuje dění Jílková.

Mladá závodnice se postupně seznamuje s vozem, přičemž je její tempo lepší a lepší. Na Oscherslebenu mohla dvojice atakovat vítězství, ale technický problém vyřadil jejího kolegu Xaviera Lloverase z první pozice.

„Z první pozice bolí odstoupení nejvíce, ale k závodění je vždy potřeba mít trochu štěstí. Pro nás bylo zejména důležité si ověřit rychlost a více se seznámit s autem, protože i pro můj tým JVO je to první rok s LMP3,” pokračuje Češka.

A seznamování skutečně probíhá naplno u německého týmu, protože hned následující závod skončil třetím místem, přičemž snaha zvítězit byla ukončena červenou vlajkou. Španěl Lloveras byl nejrychlejší na trati, ale vítězství zase nepřišlo.

Piloti se ale neradno vzdávají, a proto se naskytla nová šance hned druhý den ráno. Lloveras získal dominantní pole position a zdálo se, že mu v cestě za výhrou nic nebrání. Později se však ukázalo, že ulil start, a proto dostal trest 5s k výslednému času. Španěl udělal postupně velký náskok, ale pár kol před zastávkami v boxech vyjel mimo trať, a sotva se udržel na první pozici.

Tlak tak ležel na Jílkové, která musela držet rozestup minimálně na pěti vteřinách v cíli. Úkol to ovšem nebyl snadný, protože Robin Rogalski trápil závodnici na Oscherslebenu, a zároveň Češka absolvovala přibližně jen šest rychlých kol v průběhu víkendu z důvodu SC a červených vlajek.

„Pravděpodobně jsem nikdy neodjela méně kol před naskočením do rozjetého závodu. Bylo to jen o tom, abych zachovala chladnou hlavu a našla svůj rytmus na trati,” vysvětluje Jílková.

A rytmus skutečně našla. Z pěti vteřin byl její náskok rovnou šestnáct v cíli, ale po připsání trestu to bylo jedenáct. Dominantní výkon v podání závodnice.

„Můj kouč Kevin Mirocha mi celou dobu neříkal do vysílačky rozestupy, abych nebyla nervózní, takže jsem jela pocitově a na rovinkách ani nekoukala do zrcátek. I z toho důvodu bylo mé nejrychlejší kolo víkendu v tom úplně předposledním před cílem,” směje se Češka.

Závodnice tak odjíždí z Nizozemska s celkovou čtvrtou pozici v šampionátu, ale další víkend na Norisringu bude nucena vynechat, protože se ji kříží závody GT4 France. O šanci na titul tak přijde, protože poté už se v Prototype Cup Germany konají jen dva víkendy.

Jiří Košta

Recent Posts

Mick Schumacher: Eau Rouge není zatáčka ve formuli 1, ale v Hypercars rozhodně ano

Mick Schumacher letos jezdí v kategorii Hypercars ve WEC s vozem Alpine. Ve Spa absolvoval…

4 hodinami ago

Naše tempo je ve Spa stejné jako v Imole a Kataru, říká Kvyat

Dojmy pilotů po kvalifikaci na šestihodinový závod ve Spa se liší, Toyota se svým tempem…

6 hodinami ago

Ferrari AF Corse s číslem 50 přichází o svou pole position, první je nakonec Porsche

Hypercar Ferrari s číslem 50 získalo pole position do šesti-hodinového závodu ve Spa, avšak bylo…

19 hodinami ago

Vettelův start ve WEC s Porsche Penske není vyloučen

Sebastian Vettel testoval Hypercar Porsche, Porsche 963 LMDh, minulý měsíc v Aragonu. Spekulace o jeho…

1 dnem ago

Porsche #6: Spa pro nás bude něco mezi, výhru neočekáváme

Porsche s číslem 6, s posádkou Estre-Vanthoor-Lotterer vyhrálo první závod v Kataru, na Imole byli…

2 dny ago

Molina věří, že Ferrari bude rychlé i ve Spa

Při svém domácím závodě na Imole, Ferrari určovalo tempo již od začátku. V kvalifikaci dokonce…

2 dny ago