ADAC GT

Ferrari vyhrálo 24 hodinový závod na Nürburgringu

Frikadelli Racing Team s vozem Ferrari 296 GT3 vyhrálo 24 hodin na Nürburgringu s 26 sekundovým náskokem na druhé ROWE BMW. Mercedes týmu Bilstein (HRT) skončil na třetím místě.


Po 24 hodinách na „zeleném pekle“ dojel David Pittard pro vítězství nového Ferrari 296 GT3. Spolu s Earlem Bamberem, Nickem Catsburgem a Felipem Fernandezem Laserem vytvořil také rekord vzdálenosti. Nikdy předtím neabsolvoval vítězný tým 162 kol od premiéry závodu v roce 1970.

Od východu slunce se Frikadelli-Ferrari a Rowe-BMW #98 střídaly na špici kvůli rozdílu dvou kol v boxech. Po úpravě však byla jasná výhoda pro posádku Ferrari, která kvůli defektu pár kilometrů před boxy ztratila v počátečních fázích jen trochu času. Na druhou stranu #98 odstartoval do závodu až z 31. místa po vyřazení z první kvalifikace, ale poté se po několika hodinách bezchybným výkonem propracoval do vedoucí skupiny. 

Frikadelli-Ferrari absolvovalo poslední zastávku v boxech 61 minut před koncem 24 hodin. Zbývalo 44 minut a Dries Vanthoor vyjel na trať těsně pod minutu, ale nedokázal udělat rozhodující krok. „Nakonec můžeme být naprosto spokojeni. Startovali jsme z 31. místa a tedy v poslední řadě naší startovní skupiny. Abych byl upřímný, nikdy jsme si nemysleli, že se dostaneme tak daleko,” řekl Wittmann. „Ale když jste v poslední třetině závodu tak blízko vítězství, chcete vyhrát. Na to je ale Ferrari příliš rychlé. V závodě jsme neudělali žádnou chybu, a proto si nemáme co vyčítat.”

Umístění na stupních vítězů bylo nejlepší z Mercedesu-AMG GT3, týmu Bilstein #4, který řídili Raffaele Marciello, Luca Stolz, Philip Ellis a eso Formule E Edoardo Mortara. Vůz startoval z pole position a příležitostně tvrdě závodil se dvěma dalšími Mercedesy. 

Zelený Mercedes #3 však byl po kontaktu s Porsche Cayman pryč ze závodu. Červená verze  GetSpeedu, Mercedes s číslem 2 skončila na čtvrtém místě. Rutronik Racing byl nejlepší z Porsche na pátém místě. Vůz Manthey byl vyřazen z boje hned na začátku, když defekt vrhl Kevina Estreho do bariéry v zatáčce Tiergarten. 

Pokud jde o Audi, vítězného výrobce automobilů v roce 2022, závod byl zklamáním a R8 LMS GT3 evo II, jelikož nikdy nebyly v boji o top pozice, i když loňský vítězný vůz dokázal chvíli závod vést. 

Tereza Černá

Recent Posts

Estre, Lotterer a Vanthoor potřebují k zisku titulu pouhých pět bodů

Porsche Penske 6 vede už od prvního závodu letošní sezony, jelikož jezdci v Kataru zvítězili.…

15 hodinami ago

Porsche Penske 6 slaví druhé letošní vítězství ve FIA WEC

Lídři šampionátu odjíždějí z Japonska s plným počtem bodů. Estre, Lotterer a Vanthoor ovládli předposlední…

15 hodinami ago

Pepper a Wittmann kritizují Rasta, komisaři ale trest nedali

Tovární jezdec Lamborghini Jordan Pepper reagoval na Reneho Rasta po jejich kolizi v nedělním závodě…

1 týdnem ago

Mercedes se po roce dočkal vítězství v závodě DTM!

Luca Stolz vrací slávu Mercedesu. Němec přivezl značce vítězství na Sachsenringu poté, co startoval jako…

1 týdnem ago

Jack Aitken vítězí na Sachsenringu

Britský pilot Jack Aitken zvítězil na Sachsenringu po startu z pole position. Stupně vítězů doplnili…

1 týdnem ago

Jules Gounon se vrací do WEC pro Fuji

Jules Gounon se vrátí do sestavy hypercarů FIA WEC příští týden pro 6h Fuji, kde…

1 týdnem ago