Top téma

Dva vozy na tým od roku 2024, WEC limituje přihlášky vozů LMGT3

Generální ředitel WEC Frederic Lequien přichází s nápadem na dvě auta na tovární tým. Přednost by měli ti, kteří mají Hypercar.


Od příští sezony bude třída LMGTE nahrazena LMGT3, WEC tedy přejde z vozů GTE na vozy GT3 a otevře tím dveře více výrobcům. Přihlášky LMGT3 ve světovém šampionátu vytrvalostních závodů FIA budou pravděpodobně omezeny na dva vozy na výrobce, až tato třída dorazí v roce 2024, podle šéfa seriálu Frederica Lequiena.

S rozšiřující se skupinou přihlášených vozů Hypercar, které se příští rok postaví na startovní rošt díky příchodu nových výrobců jako Alpine, Lamborghini a BMW, bude počet míst na startovním roštu mistrovství světa pravděpodobně omezený.

Lequien na posledním kole šampionátu v Portimau uvedl, že šampionát zvažuje omezení přihlášek LMGT3 na pár vozů na značku, která vstoupí do série. Výrobci, kteří jsou přítomni v kategorii Hypercar, by navíc mohli získat přednost před ostatními výrobci při přidělování vstupních slotů.

„Jednou z myšlenek, která se projednává, je mít dva vozy GT3 na výrobce a upřednostňovat výrobce, kteří jsou zapojeni do Hypercar,” řekl Lequien novinářům na tiskové konferenci. 

„Ale máme rádi také rozmanitost. Ideální by bylo mít dostatek míst pro přivítání i některých značek, které v Hypercaru nejsou. Musíme najít spravedlivou regulaci. A zdá se, že dnes, v diskusi, kterou vedeme se všemi, je to něco spravedlivého.”

Pokud by to bylo implementováno, mohlo by to potenciálně znamenat potíže pro výrobce, jako jsou Aston Martin, Audi nebo Mercedes. 

„To je něco, co musíme vzít v úvahu, vážně. Věrnost šampionátu, samozřejmě. Problém je ale v tom, že míst je 36.Svým způsobem může úspěch Hypercar přinést některé další typy problémů. Co uděláme, když máme 26 Hypercarů? To znamená, že máme 10 míst pro GT.”

Lequien dodal, že počet vozů na výrobce bude „absolutně“ omezen na dva. Součástí probíhajících diskusí je návrh, který by výrobcům umožnil vybrat týmy, které budou vozy provozovat.

„Myšlenka je, že výrobci si vyberou týmy, kteří budou jejich GT3 provozovat.”

Zdůraznil však, že rozhovory nadále probíhají a že jakékoli rozhodnutí bude muset schválit FIA.

Tereza Černá

Recent Posts

Estre, Lotterer a Vanthoor potřebují k zisku titulu pouhých pět bodů

Porsche Penske 6 vede už od prvního závodu letošní sezony, jelikož jezdci v Kataru zvítězili.…

3 dny ago

Porsche Penske 6 slaví druhé letošní vítězství ve FIA WEC

Lídři šampionátu odjíždějí z Japonska s plným počtem bodů. Estre, Lotterer a Vanthoor ovládli předposlední…

3 dny ago

Pepper a Wittmann kritizují Rasta, komisaři ale trest nedali

Tovární jezdec Lamborghini Jordan Pepper reagoval na Reneho Rasta po jejich kolizi v nedělním závodě…

1 týdnem ago

Mercedes se po roce dočkal vítězství v závodě DTM!

Luca Stolz vrací slávu Mercedesu. Němec přivezl značce vítězství na Sachsenringu poté, co startoval jako…

2 týdny ago

Jack Aitken vítězí na Sachsenringu

Britský pilot Jack Aitken zvítězil na Sachsenringu po startu z pole position. Stupně vítězů doplnili…

2 týdny ago

Jules Gounon se vrací do WEC pro Fuji

Jules Gounon se vrátí do sestavy hypercarů FIA WEC příští týden pro 6h Fuji, kde…

2 týdny ago