FIA WEC

Testovací plán hypercaru Isotta Fraschini by měl být dokončen před debutem na Monze

Nový hypercar obnovené značky Isotta Fraschini bude na trati začátkem dubna a zůstane na cestě k debutu na mistrovství světa vytrvalostních závodů v Monze v červenci.


Vývoj Tipo 6 LMH Competizione pod vedením Michelotta v Itálii pokračuje od uvedení dokončeného vozu na konci února na trh. Hypercar je poháněný na zakázku vyrobeným třílitrovým motorem V6 s dvojitým turbodmychadlem vyvinutým společností HWA a hybridním systémem dodaným společností Williams Advanced Engineering.

V současné době již podruhé jezdí na dyno s pohonem všech kol u specialisty na automobilový průmysl AVL v Itálii a byl také v aerodynamickém tunelu Sauber ve Švýcarsku kvůli aerodynamickým testům.

Šéf Isotty, Claudio Berro, řekl, že vůz by měl být připraven k zahájení testování na trati ve spolupráci s britským týmem Vector Sport za „jeden až dva týdny“.

„Potřebujeme, aby funkčnost byla perfektní, než auto poprvé spustíme, ať už na správné závodní dráze nebo při testování na rovince,“ řekl Berro.

„Plánujeme rozsáhlý testovací program a poté zahájíme homologační proces u FIA. Cílem je Monza a věříme, že je to reálné.

To ale závisí na tom, zda vůz bude správně fungovat na trati a FIA přijmou naši přihlášku.”

Šéf týmu Vector Sport Gary Holland, dodal, že „způsob, jakým se věci zatím vyvíjejí, znamená, že vše ukazuje na to, abychom byli v Monze, pokud získáme přihlášku k závodu po závodu.

Máme mnoho míst rezervovaných nebo v pohotovostním režimu, takže v okamžiku, kdy bude vůz připraven k jízdě, můžeme rovnou testovat na trati,” řekl.

Holland vysvětlil, že Tipo 6 zůstane u Michelotta, bývalého partnera Ferrari pro jeho programy GT, během počátečního vývoje vedoucího k jeho plánovanému debutu v Monze.

„Toto je skutečná spolupráce: není to jen Isotta a Michelotto, kteří nám předají auto. Jsou ponořeni do projektu, stejně jako my, a auto bude mít základnu u Michelotta během vývojové fáze, protože to dává logisticky smysl.”

Berro nastínil záměr, aby se Tipo 6 po svém debutu zúčastnilo všech zbývajících kol letošního WEC, což by znamenalo, že bude také soutěžit na Fuji a Bahrajnu v září a listopadu, pokud by Isotta dosáhla svého cíle soutěžit v Monze.

Zatím nebyli odhaleni žádní jezdci pro program, ale Berro navrhl, že by mohl být brzy oznámen oficiální testovací jezdec. Očekává se, že vektorový regulér Ryan Cullen bude intenzivně zapojen do programu LMH.

Isotta vstoupila na veřejnost se svým programem LMH teprve v říjnu loňského roku a nastínila záměr vstoupit do celé sezóny a poté se připojit k sérii ve třetím kole ve Spa na konci dubna. Následně byla jejich přihláška zamítnuta. 

Tereza Černá

Recent Posts

Estre, Lotterer a Vanthoor potřebují k zisku titulu pouhých pět bodů

Porsche Penske 6 vede už od prvního závodu letošní sezony, jelikož jezdci v Kataru zvítězili.…

14 hodinami ago

Porsche Penske 6 slaví druhé letošní vítězství ve FIA WEC

Lídři šampionátu odjíždějí z Japonska s plným počtem bodů. Estre, Lotterer a Vanthoor ovládli předposlední…

15 hodinami ago

Pepper a Wittmann kritizují Rasta, komisaři ale trest nedali

Tovární jezdec Lamborghini Jordan Pepper reagoval na Reneho Rasta po jejich kolizi v nedělním závodě…

1 týdnem ago

Mercedes se po roce dočkal vítězství v závodě DTM!

Luca Stolz vrací slávu Mercedesu. Němec přivezl značce vítězství na Sachsenringu poté, co startoval jako…

1 týdnem ago

Jack Aitken vítězí na Sachsenringu

Britský pilot Jack Aitken zvítězil na Sachsenringu po startu z pole position. Stupně vítězů doplnili…

1 týdnem ago

Jules Gounon se vrací do WEC pro Fuji

Jules Gounon se vrátí do sestavy hypercarů FIA WEC příští týden pro 6h Fuji, kde…

1 týdnem ago