Top téma

Rekordní seznam účastníků pro mistrovství světa vytrvalostních závodů

38 účastníků, z toho 13 ve třídě Hypercar, se přihlásilo do letošní sezóny mistrovství světa vytrvalostních závodů (WEC). Vyplývá to z předběžného seznamu účastníků, který zveřejnila FIA.


Po několika počtem účastníků chudých letech třída hypercarů dostojí svému postavení nejvyšší třídy WEC. S Cadillacem, Porsche, Ferrari, Toyotou a Peugeotem bojuje o celkové vítězství pět výrobců s devíti vozy.

Špičková třída roste nejen s novými vozy LMDh od Porsche a Cadillac. Na seznamu účastníků je také van wall hypercar vyvinutý společností ByKolles. S bývalým mistrem světa formule 1 Jacquesem Villeneuvem za volantem se tým může pochlubit.

S hypercarem se do sezóny přihlásil i tým Glickenhaus. V seznamu naopak chybí italský projekt hypercar Isotta-Fraschini. Určený tým, Vector Sport, se místo toho znovu přihlásil do třídy LMP2.

Ne všechny ze 13 přihlášených vozů ve třídě hypercarů však budou soutěžit na začátku sezóny v Sebringu v polovině března. Porsche oznámilo, že zákaznické vozy pro Jota a Proton nebudou dodány dříve než v dubnu, a proto budou připraveny k použití až na třetím závodě sezóny ve Spa-Francorchamps.

LMP2

Třída LMP2 se ve srovnání se sezónou 2022 zmenšuje z 15 na 11 vozů,  navzdory návratu Alpinu, který po dvou letech ve třídě hypercarů dočasně vrací zpět do LMP2. Všechna vozidla jsou Oreca 07, ačkoli Alpine používá vozy pod označením Alpine A470.

Prema bude mít vozy dva, s tím, že Doriane Pin a Juan Manuel Correa již byli oznámeni jako jejich piloti. Teprve osmnáctileté Doriane Pin je s tímto postupem velice spokojená: „Jsem velmi šťastná a nadšená, že se mohu připojit k Premě ve WEC v roce 2023 jako Iron Dame. 

Tvrdě jsem na tom pracovala a jsem za takovou příležitost velmi ráda a nemohu dostatečně poděkovat týmu za jejich trvalou podporu. Těším se na začátek sezóny v Sebringu a na dosažení společných cílů společně s týmem.”

GTE Am

Se 14 vozidly je GTE Am třídou s největším počtem účastníků. Šest z nich spoléhá na Porsche 911 RSR-19. Kromě německých závodních týmů Project1 a Proton je tu také nový tovární tým Lamborghini Iron Lynx , který dříve závodil s Ferrari ve WEC.

Na startu bude opět vůz italského týmu pod názvem Iron Dames v čistě ženské sestavě. Pole GTE Am doplňují čtyři Ferrari: tři od AF Corse a jedno od švýcarského týmu Kessel, poté tři Aston Martiny a jedna Corvette.

Tereza Černá

Recent Posts

Estre, Lotterer a Vanthoor potřebují k zisku titulu pouhých pět bodů

Porsche Penske 6 vede už od prvního závodu letošní sezony, jelikož jezdci v Kataru zvítězili.…

3 dny ago

Porsche Penske 6 slaví druhé letošní vítězství ve FIA WEC

Lídři šampionátu odjíždějí z Japonska s plným počtem bodů. Estre, Lotterer a Vanthoor ovládli předposlední…

3 dny ago

Pepper a Wittmann kritizují Rasta, komisaři ale trest nedali

Tovární jezdec Lamborghini Jordan Pepper reagoval na Reneho Rasta po jejich kolizi v nedělním závodě…

1 týdnem ago

Mercedes se po roce dočkal vítězství v závodě DTM!

Luca Stolz vrací slávu Mercedesu. Němec přivezl značce vítězství na Sachsenringu poté, co startoval jako…

2 týdny ago

Jack Aitken vítězí na Sachsenringu

Britský pilot Jack Aitken zvítězil na Sachsenringu po startu z pole position. Stupně vítězů doplnili…

2 týdny ago

Jules Gounon se vrací do WEC pro Fuji

Jules Gounon se vrátí do sestavy hypercarů FIA WEC příští týden pro 6h Fuji, kde…

2 týdny ago