ADAC GT

Gabriela Jílková se vrací do GT Winter Series, kde získala titul

Druhý podnik zimní série GT se bude konat v Estorilu, což slibuje spoustu vzrušení se skvělým startovním polem. Česká závodnice se toho prvního neúčastnila, což znamená, že na obhajobu titulu nemůže pomýšlet.


Zimní série GT se svým velkolepým startovním roštem vyvolává očekávání. Pro druhý závodní podnik sezóny 2022/2023 je jmenováno nejméně 38 vozů GT a sportovních vozů.

GT3 vs. LMP3 – kdo získá celkové vítězství?

Zatímco při zahájení sezóny v Portimau byl startovní rošt GT3 z technických a zdravotních důvodů zredukován na dva vozy, pro podnik před branami Lisabonu bylo zatím jmenováno sedm vozů. Na startovním roštu bude opět vůz Joos Sportwagentechnik Porsche Michaela Joose a Klause Horna, který na začátku sezóny vyhrál oba závody ve sprintu. Na tradičním okruhu odstartuje také Good Speed ​​Racing Mercedes-AMG GT3, který vyhrál hodinový závod Endurance. Kromě toho se vrátí Phoenix Racing Audi a dva vozy Olimp Racing, které odstoupily během akce při zahájení sezóny. Pole GT3 navíc posílí Die Biermacher Racing Ferrari Uwe Lauera a španělské E2P Racing Porsche 911 GT3 R Pabla Burguery a Javiera Morcilla.

Do boje o celkové vítězství se chce zapojit i BE Motorsports Ligier JSP3 Javiera Ibrana Parda a Mathijse Bakkera. Prototyp arrow-quick LMP3 byl v prvním závodním podniku zpomalen proměnlivými povětrnostními podmínkami, a proto nebyl schopen předvést svůj obvyklý výkon.

GT4 – kdo poráží CV Performance Group?

V Portimau dominovala CV Performance Group v kategorii sériově vyráběných GT. Mercedes-AMG GT4 Simona Connora Primma a Luciho Trefze vyhrál všechna tři kola na pobřeží Algarve, díky čemuž se oba jezdci po prvním podniku stali lídry šampionátu v zimní sérii GT. V Estorilu bude tým Christiana Voße opět soutěžit se dvěma AMG. S celkem osmi vozy se druhý závodní víkend rozroste také kategorie GT4.

Stejně jako při zahájení sezóny v polovině prosince, Overdrive Racing z Bulharska nasadí Porsche 718 Cayman GT4 RS Clubsport s Michailem Mihaylovem. East Racing ze Sachsenringu také vlaje pod vlajkou Porsche. Thomas Röpke a Pedro Salvador budou pilotovat dva starší Caymany. Akce v Estorilu bude speciálním závodním víkendem pro Pierra Lemmerze, kterého bude podporovat Daniel Schwerfeld. Lemmerz se zúčastní svého prvního automobilového závodu se svým Audi R8 LMS GT4! Velmi očekávaný je také debut úřadujícího šampiona týmu Schnitzelalm Racing v sezóně 2022/2023 GT Winter Series. Závodní tým Thomase Angerera se zúčastní závodního víkendu v Estorilu se dvěma vozy GT4 od AMG a v poli budou mít vzrušující mladé jezdce.

Pět Ferrari ve třídě Cup 1

Zatímco ve třídě Cup 1 v Portimau startoval pouze Mertens Motorsport, na druhém podniku bude na startu pět vozů Ferrari 488 Challenge Evo. Úspěšný britský tým FF Corse postaví dva vozy Challenge. Závodní tým bývalé hvězdy DTM Jörga van Ommena navíc do Estorilu přiveze tři vozy. Za Van Ommen Racing budou na startovním roštu také Nick Halle a Gabriela JÍlková, celkový šampion zimní série GT 2020/2021, dva známí jezdci GT, kteří budou připraveni nabízet rady a podporu týmu.

„Opravdu ráda se vracím do Portugalska, kde se mi v minulosti velmi dařilo. Estoril není jednoduchá trať, ale věřím, že si s mým kolegou Nickem užijeme zábavu a snad přivezeme domů i nějaký pohár,” komentuje dění Jílková.

Jiří Košta

Recent Posts

Estre, Lotterer a Vanthoor potřebují k zisku titulu pouhých pět bodů

Porsche Penske 6 vede už od prvního závodu letošní sezony, jelikož jezdci v Kataru zvítězili.…

3 dny ago

Porsche Penske 6 slaví druhé letošní vítězství ve FIA WEC

Lídři šampionátu odjíždějí z Japonska s plným počtem bodů. Estre, Lotterer a Vanthoor ovládli předposlední…

3 dny ago

Pepper a Wittmann kritizují Rasta, komisaři ale trest nedali

Tovární jezdec Lamborghini Jordan Pepper reagoval na Reneho Rasta po jejich kolizi v nedělním závodě…

1 týdnem ago

Mercedes se po roce dočkal vítězství v závodě DTM!

Luca Stolz vrací slávu Mercedesu. Němec přivezl značce vítězství na Sachsenringu poté, co startoval jako…

2 týdny ago

Jack Aitken vítězí na Sachsenringu

Britský pilot Jack Aitken zvítězil na Sachsenringu po startu z pole position. Stupně vítězů doplnili…

2 týdny ago

Jules Gounon se vrací do WEC pro Fuji

Jules Gounon se vrátí do sestavy hypercarů FIA WEC příští týden pro 6h Fuji, kde…

2 týdny ago