DTM

Rast: Nikdy jsme neměli takovou rychlost, abychom bojovali o titul

Jezdec týmu Abt René Rast po svém návratu do DTM po roce stráveném ve Formuli E bojoval hned o titul, když s aktualizovaným Audi R8 LMS GT3 Evo II zaznamenal jedno vítězství, šest umístění na stupních vítězů a tři pole position.


Ve své poslední sezóně jako jezdec Audi však nakonec nezajistil čtvrtý titul v DTM a skončil třetí v pořadí za šampionem Sheldonem van der Lindem a druhým Lucasem Auerem.

Od Audi se objevilo několik vážných stížností ohledně BoP série poté, co Rast skončil na pátém místě v úvodním závodě na Hockenheimu, přičemž závodní šéf značky Chris Reinke řekl, že sobotní situace byla „fraška“.

Audi následně před nedělním zúčtováním obdrželo větší boost, zatímco výkon Mercedesu i BMW byl v reakci snížen.

Když byl Rast dotázán, zda změna v BoP byla dostatečná k tomu, aby zvýšila vyhlídky Audi na vítězství: „Myslím, že to bylo zcela zřejmé. Pro osoby s rozhodovací pravomocí není snadné mít po celou dobu správná měření, takže nemůžete říct, že odvedli špatnou práci. Snaží se také ze všech sil.

Naše poslední vítězství pro Audi bylo v Imole, což bylo před pěti víkendy. Vždy jsme byli tak trochu v mixu, ale nikdy jsme nebyli dostatečně konkurenceschopní, abychom vyhrávali závody vlastním tempem, což je samozřejmě trochu frustrující.

Ale myslím, že jsme zvládli, co jsme mohli, sbírali jsme body, neudělali jsme žádné hloupé chyby.

Vždy jsem to udržoval na správné cestě, dělal jsem správné strategie. Nakonec to nestačilo, ale tak to někdy bývá.“

Rast potřeboval vyhrát nedělní závěrečný závod na Hockenheimu poté, co získal pole position, aby měl nějakou šanci urvat korunu van der Lindemu, ale na startu ztratil vedení v souboji s Marcem Wittmannem z Walkenhorst BMW.

Rast a Wittmann se pak těsně pustili do vítězství a několikrát se dotkli, než se Rast dostal do prozatímního vedení.

Bylo to však k ničemu, protože Rast v následujícím kole minul apex zatáčky 5, což umožnilo Wittmannovi vrátit se a získat své první vítězství v sezóně.

Rast řekl, že si bitvu s Wittmannem užil a rád by s ním bojoval až do konce závodu, ale cítil, že mu chybí tempo, aby s ním držel krok.

„Byla to dobrá zábava bojovat s Marcem. Na trať vyjel na studených pneumatikách a já jsem si byl jistý, že můžu jet, což jsem udělal a tvrdě jsme bojovali.

Ale myslím, že to bylo těžké, ale spravedlivé, i když jsme se několikrát dotýkali. Ale to je to, co chceme vidět v DTM, tvrdém závodění. Všechno bylo pod kontrolou.

Přál bych si, abych mohl pokračovat jako on a bojovat po zbytek závodu, jako jsme to dělali v minulosti. S DRS a tlačítkem push-to-pass by to pravděpodobně bylo možné, ale nebyli jsme dost rychlí a v jednu chvíli jsem udělal chybu.

Musel jsem tlačit jako blázen, abych zůstal před ním, projel jsem trávou a on mě předjel na rovince. Ale byla to otázka času, kdyby ne tohle kolo, pak by mě předjel další.”

Rok 2022 byl teprve podruhé, co Rast ztratil titul od svého vstupu do série s Audi v roce 2017, přičemž jeho jediná další porážka přišla v sezóně 2018 proti Garymu Paffettovi z Mercedesu.

Pětatřicetiletý závodník však cítí, že on a tým Abt Audi mohou být stále spokojeni s tím, čeho dosáhli během první společné sezóny v éře GT3 DTM.

„Když jsme skončili druzí v posledním závodě sezóny, stále můžeme být hrdí na to, co jsme dokázali, maximalizovat téměř každý víkend a stále jsme třetí v šampionátu

Není to špatné. Zakončil jsem všech svých pět sezón DTM na stupních vítězů, takže jsem s tím docela spokojený.”

Jiří Košta

Recent Posts

Estre, Lotterer a Vanthoor potřebují k zisku titulu pouhých pět bodů

Porsche Penske 6 vede už od prvního závodu letošní sezony, jelikož jezdci v Kataru zvítězili.…

3 dny ago

Porsche Penske 6 slaví druhé letošní vítězství ve FIA WEC

Lídři šampionátu odjíždějí z Japonska s plným počtem bodů. Estre, Lotterer a Vanthoor ovládli předposlední…

3 dny ago

Pepper a Wittmann kritizují Rasta, komisaři ale trest nedali

Tovární jezdec Lamborghini Jordan Pepper reagoval na Reneho Rasta po jejich kolizi v nedělním závodě…

1 týdnem ago

Mercedes se po roce dočkal vítězství v závodě DTM!

Luca Stolz vrací slávu Mercedesu. Němec přivezl značce vítězství na Sachsenringu poté, co startoval jako…

2 týdny ago

Jack Aitken vítězí na Sachsenringu

Britský pilot Jack Aitken zvítězil na Sachsenringu po startu z pole position. Stupně vítězů doplnili…

2 týdny ago

Jules Gounon se vrací do WEC pro Fuji

Jules Gounon se vrátí do sestavy hypercarů FIA WEC příští týden pro 6h Fuji, kde…

2 týdny ago