DTM

Na T3 Motorsport se ženou obvinění pro podezření z podvodu

Od té doby, co Nicki Thiim před víkendem v Imole v polovině června oznámil svůj odchod z T3 Motorsport a tým se stáhl z DTM, bylo o týmu z Drážďan ticho. Podle informací ‘Motorsport-Total.com’ ale nelibost zaměstnanců roste: Nyní podali trestní oznámení na T3 Motorsport GmbH pro podezření z podvodu.


Obžaloba: Zaměstnanci byli najímáni s úmyslem, ačkoli již bylo známo, že za svou práci nemohou být odškodněni. Proslýchá se také, že tým je v insolvenci, ačkoli ještě nepodali návrh na konkurz.

Celkově se uvádí, že neuhrazené faktury a platby za přibližně 15 postižených členů týmu, včetně inženýrů a mechaniků, z nichž někteří pracovali na volné noze nebo jako stálí zaměstnanci, činí celkem více než 100 000 eur.

Jsou to výdaje, ale také poplatky za první dva závodní víkendy DTM a oficiální testy v Portimau a Hockenheimu – včetně přípravy. Někteří zaměstnanci prý ještě nebyli odměněni za svou práci během 24 hodin Daytony v lednu 2022.

Trestní oznámení nyní žádá státní zastupitelství, aby věc prošetřilo. Pokud byl trestný čin skutečně spáchán, podniká stát proti odpovědným právní kroky. V případě odsouzení mohou poškození uplatnit své nároky.

‘Motorsport-Total.com’ dal osobám odpovědným za T3 příležitost vyjádřit se k obviněním v pondělí odpoledne. Přes opakovaná oznámení to zatím nebylo využito.

„Nejde o to, že by tato společnost zkrachovala, ale o to, aby byla za naši práci bylo zaplaceno,” říká v rozhovoru pro ‘Motorsport-Total.com’ dlouholetý zaměstnanec závodního týmu, který si nepřeje být jmenován.

„A alespoň platby, které jsou stále neuhrazené, jsou provedeny. Stále dostáváme poštu z prvního víkendu sezóny v Portimao, protože nebylo zaplaceno mýtné z půjčovny – ani účet za hotel. Od víkendu na Lausitzringu každý týden něco přichází. Nemáme se za co obviňovat. Dokonce jsme zvýšili týmové peníze a stále jsme dělali svou práci – a teď čekáme.”

O tom, že se tým dostal do finančních potíží, se vědělo minimálně od příprav na víkend na Lausitzringu v polovině května, kdy se v sídle týmu objevila policie a před sestaveným týmem seškrábala schvalovací pečetě na týmových autobusech.

„V tu chvíli jsme měli vědět, že je to na tenkém ledě a pravděpodobně nebylo zaplaceno pojištění. Ale stejně jsme pokračovali.”

Na dalším závodě v Imole, který se jel tři týdny po Lausitzringu, už tým T3 nebyl na startu.

V důsledku toho členové týmu uvedli, že se několikrát pokusili získat peníze, na které měli nárok, mimosoudně, ale vedení týmu podle dotyčné osoby vždy selhalo. Dalším krokem bylo předložení soudního příkazu k získání platby. Zaměstnavatel se ale ohradil, což mělo za následek další náklady

Po rozhovoru s týmovým šéfem Jensem Feuchtem, který byl o víkendu v Imole na jednotce intenzivní péče kvůli virové infekci, slíbil členům týmu, že stáhnou námitku a pošlou přiznání dluhu – a tím uzná požadavky. Krátký paprsek naděje – ale to se nikdy nestalo.

Byla tedy podána druhá upomínka, která byla opět rozporována. To je možné bez udání důvodů – a lze tak předejít insolvenci, která by měla za následek zajištění majetku likvidátorem a jeho rozdělení mezi věřitele.

Po neúspěšných upomínkách bylo jediným východiskem nátlak s trestním oznámením. Protože zatímco se členové týmu bojí o své peníze, tým už prodal Lamborghini Huracan GT3 Evo Esmee Hawkey a další vybavení.

Část využije i Maximilian Paul v ADAC GT Masters, jehož otec Tobias Paul je jedním ze tří akcionářů T3 Motorsport. Od srpna tým již nesoutěží pod názvem T3, ale pod Paul Motorsport. V případě insolvence T3 se ho to prý netýká.

Jiří Košta

Recent Posts

Estre, Lotterer a Vanthoor potřebují k zisku titulu pouhých pět bodů

Porsche Penske 6 vede už od prvního závodu letošní sezony, jelikož jezdci v Kataru zvítězili.…

3 dny ago

Porsche Penske 6 slaví druhé letošní vítězství ve FIA WEC

Lídři šampionátu odjíždějí z Japonska s plným počtem bodů. Estre, Lotterer a Vanthoor ovládli předposlední…

3 dny ago

Pepper a Wittmann kritizují Rasta, komisaři ale trest nedali

Tovární jezdec Lamborghini Jordan Pepper reagoval na Reneho Rasta po jejich kolizi v nedělním závodě…

1 týdnem ago

Mercedes se po roce dočkal vítězství v závodě DTM!

Luca Stolz vrací slávu Mercedesu. Němec přivezl značce vítězství na Sachsenringu poté, co startoval jako…

2 týdny ago

Jack Aitken vítězí na Sachsenringu

Britský pilot Jack Aitken zvítězil na Sachsenringu po startu z pole position. Stupně vítězů doplnili…

2 týdny ago

Jules Gounon se vrací do WEC pro Fuji

Jules Gounon se vrátí do sestavy hypercarů FIA WEC příští týden pro 6h Fuji, kde…

2 týdny ago