ADAC GT

Porsche a Audi si z Lausitzringu odváží vítězství

Při pátém víkendu ADAC GT Masters na Lausitzringu si v sobotním deštivém závodě vybojovalo duo Engelhart a Güven vítězství. V nedělním závodě zvítězil Mies a Zimmermann po dramatech v posledních kolech závodu.


Christian Engelhart a Ayhancan Güven si v dešti zachovali chladnou hlavu a vyhráli deváté kolo ADAC GT Masters na Lausitzringu. Po 37 kolech projel cílem jako první Ayhancan Güven a slavil své debutové vítězství a zároveň první úspěch svého týmu Joos Sportwagentechnik v GT Masters. 

„Jsem naprosto šťastný, že jsme tento závod vyhráli. Bylo to neuvěřitelně těžké, protože to bylo poprvé, co jsem řídil naše Porsche v dešti a všechno mi to přišlo trochu divné. Naštěstí to stačilo a jdeme naplno do boje o titul“ řekl Güven.

Jeho týmový kolega, Christian Engelhart, byl s vozem spokojený: „Neuvěřitelně to klouzalo a bylo těžké udržet auto na trati v zatáčkách. Ale naše auto jelo v těchto podmínkách velmi dobře, neudělal jsem žádnou chybu a byl jsem schopen předat Ayhancanovi ve vedení. Odvedl skvělou práci a odolal tlaku. Jsem velmi šťastný z našeho prvního vítězství v sezóně.“

Na podiu je doplnila dvojice Aitken a Costa Balboa s vozem Lamborghini a Maximilian Paul a Marco Mapelli, kteří se letos na podium dostali poprvé. 

V nedělním závodě triumfovalo Audi. Vyhrál Tim Zimmermann číslem 1 na voze Audi R8 LMS GT3 Evo II a zajistil Audi 50. vítězství v ADAC GT Masters. Jeho týmový kolega, Christopher Mies, byl dojatý: „Toto první vítězství v sezóně pro Tima a mě jsme měli dlouho čekat. Naše auto jelo posledních několik týdnů fantasticky, ale nedokázali jsme to v závodě využít naplno. Konečně jsme dostali odměnu.”

„S tímto vítězstvím jsem naprosto spokojený. Byli jsme neuvěřitelně pracovití a měli jsme potenciál na dlouhou dobu. V závodě jsem ani nevěděl, že jsem ve vedení, protože BMW bylo před zastávkou v boxech. Až po třech kolech mi do vysílačky řekli, že jsem první. V posledních třech kolech se zadní náprava trochu opotřebovala, ale dokázal jsem závod přivést domů,” řekl Zimmermann.

Smutek byl na druhé straně v týmu Schubert Motorsport. Pole sitter Nicky Catsburg vedl až do povinné zastávky v boxech, po které dostal penalizaci za nedodržení její povinného časového limitu.

„Pitové rádio náhle selhalo. Do té doby všechno fungovalo dobře, najednou už nefungovalo nic,“ komentoval manažer týmu Torsten Schubert Motorsport. 

Na druhém místě opět skončilo duo Aitken a Costa Balboa. Raffaele Marciello se svým novým týmovým kolegou, Danielem Juncadellou, skončili na třetím místě, čímž si Marciello zvýšil náskok ve vedení šampionátu. 

Další závodní víkend ADAC GT Masters proběhne na konci září na okruhu Sachsenring. Ve vedení šampionátu je stále Raffaele Marciello, na druhé místo se posunul Ayhancan Güven a na třetím Aitken s Albertem Costou. Silná dvojice od Drago Racing Team by Zvo, Jules Gounon a Fabian Schiller, se nedostala na podium ani v jednom závodě, a posunula se tak na čtvrté místo v šampionátu s celkovou ztrátou 37 bodů na vedoucího Marciella. 

Tereza Černá

Recent Posts

Estre, Lotterer a Vanthoor potřebují k zisku titulu pouhých pět bodů

Porsche Penske 6 vede už od prvního závodu letošní sezony, jelikož jezdci v Kataru zvítězili.…

14 hodinami ago

Porsche Penske 6 slaví druhé letošní vítězství ve FIA WEC

Lídři šampionátu odjíždějí z Japonska s plným počtem bodů. Estre, Lotterer a Vanthoor ovládli předposlední…

15 hodinami ago

Pepper a Wittmann kritizují Rasta, komisaři ale trest nedali

Tovární jezdec Lamborghini Jordan Pepper reagoval na Reneho Rasta po jejich kolizi v nedělním závodě…

1 týdnem ago

Mercedes se po roce dočkal vítězství v závodě DTM!

Luca Stolz vrací slávu Mercedesu. Němec přivezl značce vítězství na Sachsenringu poté, co startoval jako…

1 týdnem ago

Jack Aitken vítězí na Sachsenringu

Britský pilot Jack Aitken zvítězil na Sachsenringu po startu z pole position. Stupně vítězů doplnili…

1 týdnem ago

Jules Gounon se vrací do WEC pro Fuji

Jules Gounon se vrátí do sestavy hypercarů FIA WEC příští týden pro 6h Fuji, kde…

1 týdnem ago