DTM

Nicki Thiim se do DTM nevrátí

Nicki Thiim se tento víkend nevrátí do DTM s Aston Martinem na Nürburgringu, jak se původně očekávalo. Celý projekt byl pravděpodobně odvolán kvůli nedostatku financí na jeho zrealizování.


Nicki Thiim měl podle plánů startovat v DTM na Nürburgringu. Zájem Astonu Martin o šampionát DTM od přechodu na pravidla GT3 totiž velmi vzrostl. Na stole byl také druhý záznam, závislý na externím financování.

To by znamenalo brzký návrat do DTM pro Thiima, který se rozdělil s týmem Lamborghini T3 Motorsport jen po dvou kolech v nové sezóně. Byl by to také milník pro Aston, protože by to byl jejich oficiální debit v DTM. Program R-Motorsport v roce 2019 probíhal zcela nezávisle na britském výrobci.

Avšak jen několik dní před obnovením sezóny DTM na Nürburgringu, okruhu sousedícím s Aston Martin Racing Performance Centre, se plánovaný vstup pro Thiima nepodařilo uskutečnit.

Nepodařilo získat dostatečný rozpočet pro Thiima, aby si zajistil vstup s Vantage GT3. Není jasné, zda se Thiim a Aston znovu pokusí závodit v DTM později v tomto roce nebo až v roce 2023.

Thiimův bývalý tým T3 Motorsport bude tento víkend opět chybět na Nürburgringu. Po rozchodu s Dánem již vynechal předchozí dva podniky na Imole a Norisringu.

Je všeobecně známo, že T3 Motorsport prochází v roce 2022 finančními potížemi. V posledních měsících se omezil i na účast jen jednoho vozu v ADAC Masters GT Masters pro Maximiliana Paula. Paulův otec Tobias je jedním ze tří ředitelů T3 Motorsport a pokračuje v řízení projektu v GT Masters pod hlavičkou Paul Motorsport.

Neúčinkování v DTM bude mít finanční důsledky i z toho důvodu, že T3 Motorsport vynechá závody na Nürburgringu. Tým se totiž zavázal k provozování dvou vozů Lamborghini Huracan GT3 po celou sezónu. Se druhým vozem měla jezdit Esmee Hawkey.

Podle smluv ITR musí týmy zaplatit pokutu 40 000 eur za auto za vynechání každého kola. Vzhledem k tomu, že Nürburgring je třetí událostí v řadě, kterou T3 vynechává, již nashromáždil pokuty v celkové výši 240 000 eur. Pokud by už tým nenasadil žádné vozy v teto sezoně, mohl by čelit pokutě ve výši zhruba půl milionu eur.

Tereza Černá

Recent Posts

Estre, Lotterer a Vanthoor potřebují k zisku titulu pouhých pět bodů

Porsche Penske 6 vede už od prvního závodu letošní sezony, jelikož jezdci v Kataru zvítězili.…

15 hodinami ago

Porsche Penske 6 slaví druhé letošní vítězství ve FIA WEC

Lídři šampionátu odjíždějí z Japonska s plným počtem bodů. Estre, Lotterer a Vanthoor ovládli předposlední…

15 hodinami ago

Pepper a Wittmann kritizují Rasta, komisaři ale trest nedali

Tovární jezdec Lamborghini Jordan Pepper reagoval na Reneho Rasta po jejich kolizi v nedělním závodě…

1 týdnem ago

Mercedes se po roce dočkal vítězství v závodě DTM!

Luca Stolz vrací slávu Mercedesu. Němec přivezl značce vítězství na Sachsenringu poté, co startoval jako…

1 týdnem ago

Jack Aitken vítězí na Sachsenringu

Britský pilot Jack Aitken zvítězil na Sachsenringu po startu z pole position. Stupně vítězů doplnili…

1 týdnem ago

Jules Gounon se vrací do WEC pro Fuji

Jules Gounon se vrátí do sestavy hypercarů FIA WEC příští týden pro 6h Fuji, kde…

1 týdnem ago