DTM

David Schumacher je překvapen atmosférou v DTM

David Schumacher říká, že přátelská atmosféra v DTM byla letos šokující, protože měl pocit, že během svého působení v monopostech neměl žádné přátele.


Schumacher se zpočátku snažil jít ve stopách svého otce Ralfa, šestinásobného vítěze závodů formule 1, tím, že se pokusil nastolit kariéru v monopostech.

Ale po dvou smíšených sezónách ve FIA ​​Formuli 3, které přinesly nejlepší výsledek – 11. místo v šampionátu a jediné vítězství na Red Bull Ringu.

Schumacher cítí, že jeho letošní přechod k DTM nebyl jen za adaptací na těžší vozy GT3, protože ho překvapilo, o kolik přátelštější prostředí bylo při jeho debutu v závodech sportovních vozů.

„Je to úplně jiné, než co jsem poznal ve formulích. Ve formuli nejsou žádní přátelé, jen nepřátelé, tady je to docela jiný přístup.

Nakonec jsme stále konkurenti, stále proti sobě závodíme, ale otevřeněji než ve formulích,” říká Schumacher.

„Našel jsem tým, kde jsem opravdu šťastný a teď jsem tady a dělám to nejlepší, co můžu a tým, cítím se tu už opravdu jako doma, je to docela pěkné prostředí. Je to trochu, neřekl bych, chladnější, ale je otevřenější než v závodech formulí.”

Schumacher se letos spojil s úřadujícím šampionem Maximilianem Gotzem a sedminásobným vítězem závodu Lucasem Auerem v továrním týmu Winward a má pocit, že oba s ním v různé míře sdíleli své zkušenosti.

„Samozřejmě žádám o radu od obou a většinou mi také pomáhají, takže jsou v tomhle docela otevření.

Luggi [Auer] je velmi milý chlapík, je otevřený. Je to tichý chlap, moc nemluví. Někdy je trochu nafoukaný a pak se bavíme, ale myslím, že Maxi je v tomto ohledu otevřenější.

Maxi pomalu končí kariéru, myslím, že mu je 36, takže je v tomto ohledu trochu otevřenější. Luggi je stále mladý borec jako já, takže kdo ví, co se stane.”

Mercedes má letos na startovním roštu DTM největší zastoupení ze všech výrobců s osmi vozy a v podstatě celý provoz pojímá jako jeden tým, protože se rozhodl do série hodně investovat po svém loňském přechodu na pravidla GT3.

V rámci své filozofie „jednoho týmu“ zajišťuje Mercedes snadný přístup k datům včetně palubních videí po každé jízdě, což umožňuje svým jezdcům dosáhnout hmatatelných zlepšení uprostřed závodního víkendu.

Schumacher chválil Mercedes za jeho přístup k DTM po sezóně F3 2021, ve které jeho tým Trident nebyl srovnatelný s týmem, který zvítězil v týmu Prema.

„Nyní máme osm aut od Mercedesu a vždy získáváme data všech, zvláště pro mě jako mladého řidiče je opravdu velkou výhodou vidět osm různých aut a překrývat data, „kde jsou všichni lepší“ a „co je“ ten druhý, jaký je jeho styl jízdy a tak dále,“ řekl.

„Pro mě jako mladého jezdce, který právě vstoupil do série, je to velká výhoda.

Vzpomínám si, že loni ve Formuli 3 byli někdy Premy proti nám, byli například o půl sekundy rychlejší a my jsme tam jen seděli se sklopenými ústy a nevěděli jsme, jak je to sakra možné.

A tam bych chtěl mít tuto příležitost. Tady to funguje, stačí otevřít data a říct ‘dobře, nech mě vidět data například Mara Engela’ a oni mi to mohou ukázat. Je to docela dobrá práce AMG tam dělá.”

Schumacher dosáhl nejlepšího 14. místa v první polovině sezóny 2022 DTM.

Jiří Košta

Recent Posts

Estre, Lotterer a Vanthoor potřebují k zisku titulu pouhých pět bodů

Porsche Penske 6 vede už od prvního závodu letošní sezony, jelikož jezdci v Kataru zvítězili.…

3 dny ago

Porsche Penske 6 slaví druhé letošní vítězství ve FIA WEC

Lídři šampionátu odjíždějí z Japonska s plným počtem bodů. Estre, Lotterer a Vanthoor ovládli předposlední…

3 dny ago

Pepper a Wittmann kritizují Rasta, komisaři ale trest nedali

Tovární jezdec Lamborghini Jordan Pepper reagoval na Reneho Rasta po jejich kolizi v nedělním závodě…

1 týdnem ago

Mercedes se po roce dočkal vítězství v závodě DTM!

Luca Stolz vrací slávu Mercedesu. Němec přivezl značce vítězství na Sachsenringu poté, co startoval jako…

2 týdny ago

Jack Aitken vítězí na Sachsenringu

Britský pilot Jack Aitken zvítězil na Sachsenringu po startu z pole position. Stupně vítězů doplnili…

2 týdny ago

Jules Gounon se vrací do WEC pro Fuji

Jules Gounon se vrátí do sestavy hypercarů FIA WEC příští týden pro 6h Fuji, kde…

2 týdny ago