DTM

Startovní listina DTM 2022 s Schumacherem a Loebem!

Sezona 2022 odstartuje na konci dubna na okruhu v Portimau, avšak už nyní známe kompletní jezdecké sestavy všech týmů. Startovní listina se bude letos skládat z 29 jezdců, kteří budou reprezentovat barvy 13 týmů. Do DTM přivítá hned tři zvučná jména v podobě Davida Schumachera, Sébastiena Loeba a Niikiho Thiima a po roční pauze se vrací René Rast.


Letos si jezdce rozdělí značky BMW, Mercedes, Audi, Porsche a Lamborghini, přičemž některé z týmů nasadí hned tři vozy.

Vozy Mercedes-AMG GT3 bude řídit osm jezdců ve čtyřech týmech. Audi vstoupí do sezony s R8 LMS GT3 Evo II, za jehož volant se posadí šest pilotů ve třech stájích a po dvou týmech pak budou mít značky Porsche, BMW a Lamborghini. Přičemž Porsche podepsalo se třemi jezdci, BMW se čtyřmi a Lamborghini s šesti závodníky.

Mercedes-AMG GT3

Haupt Racing Team (HRT) – Luca Stolz Arjun Maini

Stáj HRT byla založena teprve před dvěma lety bývalým pilotem DTM Robertem Hauptem v roce 2020, jenž převzal z velké části tým Black Falkon. Ihned po převzetí otěží dokázalo HRT triumfovat v NLS a GT World Challenge.

Minulý rok se k týmu připojil bývalý šéf HWA Ulrich Fritz coby ředitel. Veškeré změny přinesly své ovoce v podobě zisku mistrovského titulu mezi jezdci, když byl korunován Maximilian Götz. Ten však s týmem již nepokračuje a nahradí jej Luca Stolz s Arjunem Mainim, který závodil pro tým GetSpeed.

Winward Racing – Maximilian Götz, Lucas Auer, David Schumacher

HTP Winward se na GT scéně objevil v roce 2013 a ještě téhož roku vyhrál s Mercedesem SLS AMG GT3 24hodinovku ve Spa právě s nováčkem v týmu Maximilianem Götzem, který o rok později vyhrál titul v Blancplain.

Díky jeho výkonům získal v roce 2018 v ADAC GT Masters jeho tým titul. Stáj okolo texaského obchodníka Bryce Warda a jeho syna Russella v roce 2021 triumfoval ve třídě GTD ve 24hodinovce v Daytoně. Rovněž v DTM slavili úspěchy s Lucasem Auerem a Philipem Ellisem. Götz letos nahradí Ellise. Třetí vůz bude řídit syn Ralfa Schumachera, David.

GruppeM Racing – Maro Engel, Mikael Grenier

Kvůli DTM hongkongská stáj postavila nové sídlo ve Stuttgartu. Japoncům se velmi dařilo především v mezinárodní GT Challenge, přičemž byly první tým AMG Performance z Asie, který zvítězil v světový pohár v GT v Macau. V roce 2020 byli prvním týmem, který oznámil účast v novém DTM. Do vozů s třícípou hvězdou ve znaku usedne navrátilec Maro Engel a nováček Mikael Genier.

Mücke Motorsport – Maximilian Buhk

Týmem založeným v roce 1998 bývalým závodníkem Peterem Mückem prošlo mnoho zvučných jmen jako Sebastian Vettel, Sergio Pérez, Robert Kubica nebo Christian Klein. Od roku 2005 do roku 2016 byl továrním týmem Mercedesu v DTM a v posledním roce skrze Lucase Auera získali své jediné vítězství.

Posléze se na pár let z německého šampionátu cestovních vozů stáhli, avšak v roce 2021 se díky finanční pomoci od Schaefflera vrátili. Na Norisringu Buhk dojel třetí a stal se prvním pilotem, který získal pódium s elektronickým řízením.

Audi R8 LMS GT3 Evo II

Abt Sportsline – Kelvin van der Linde, René Rast, Ricardo Feller

Tým z Kemptenu je již nedílnou součástí šampionátu od roku 2000. Po přechodu na pravidla GT3 pak nastoupili s triem Kelvin van der Linde, Mike Rockenfeller a Lucas di Grassi. Pro letošní sezonu zůstává pouze Jihoafričan, kterého doplní navrátilec René Rast a šampion ADAC GT Masters Ricardo Feller.

Team Rosberg – Nico Müller, Dev Gore

Stáj, jež založil mistr světa Keke Rosberga několik let v DTM dominovala. V jeho barvách získal René Rast tři mistrovské tituly. V loňské sezoně byl Nico Müller vicemistrem. Švýcar zůstává u Rosberga i nadále, stejně tak Dev Gore.

Attempto Racing – Marius Zug

Hannoverská stáj se sídlem nedaleko letiště byla založena v roce 2005 Arkinem Akou coby amatérský tým, který nastupoval v mnoha Porsche Cupech, v nichž vyhrál titul.

Od roku 2018 startuje v evropské GT World Challenge a o dva roky později téměř vyhrál 24 hodinovku ve Spa-Francorchamps. Nyní bude nováčkem v DTM, kde jej bude reprezentovat nová tvář na roštu Marius Zug.

BMW M4 GT3

Walkenhorst Motorsport – Marco Wittmann, Esteban Muth

Největším úspěchem Walkenhorst Motorsport, jenž vede Henry Walkenhorst, je výhra ve 24 hodinovce Spa v roce 2018. V roce 2021 pak debutovali s Marcem Wittmannem v DTM, přičemž se okamžitě dostali do boje o titul. Kromě Němce angažovali Estebana Mutha.

Schubert Motorsport – Sheldon van der Linde, Philipp Eng

Schubert Motorsport vznikl na přelomu tisíciletí. Založil jej závodník Thorsten Schubert. Přestože byly jeho vozy úspěšné, tak první triumf se mu podařilo získat až v roce 2015, když vyhrál v ADAC GT Masters titul mezi týmy. Sezonu 2018 absolvoval s motory od Hondy, než se opět vrátil k BMW.

Stejně jako Attempto Racing i Schubert rozšíří startovní rošt o dvě auta, v nichž budou jezdit Sheldon van der Linde a Philipp Eng.

Lamborghini Huracan GT3 Evo

Grasser Racing Team – Mirko Bortolotti, Clemens Schmid, Rolf Ineichen, Alessio Deledda

Také Grasser Racing se řadí k úspěšným týmům v GT sportu. Rok 2019 pro ně byl zřejmě tím neúspěšnějším, neboť vyhráli 12 hodinový závod v Sebringu, 24 hodinvoku v Daytoně a v GT Mastars se stali vicemistry.

Do týmu přijali Marka Bortolottiho, jehož již znají z let, kdy je reprezentoval v ADAC GT Masters, Blancepain GT a IMSA Sportscar. Kromě toho má zkušenosti už také z DTM, jelikož minulý rok startoval coby host za tým T3 Motorsport v Assenu a ihned při své premiéře dojel na druhém místě.

Itala doplní tři nováčci – 31letý Clemens Schmid, 43letý Rolf Ineichen a Alessio Deledda, který jako jediný z trojce je profesionálním závodním jezdcem a prošel i nižšími závodními sériemi jako F2 a F3.

T3 Motorsport – Nicki Thiim, Esmee Hawkey

Drážďanský T3 Motorsport byl rovněž založen nedávno, a to v roce 2018. O rok později vstoupil do ADAC GT Masters s pomocí Audi. Jenže konkurence měla v šampionátu mnoho týmů, tak se u T3 rozhodli přejít pro nadcházející sezonu k Bentley. Nicméně po roce spolupráce skončila, protože Britové projekt GT3 odpískali. Stáj, jíž šéfuje Jens Feucht, oslovila Lamborghini. V loňské sezoně stálo Lamborghini jednou na pódiu. Pro letošní rok zůstává v týmu jediná žena na startovní listině, Esmee Hawkey a nově příchozí Nicki Thiim.

Porsche 911 GT3 R

SSR Performance – Laurens Vanthoor, Dennis Olsen

Společnost SSR Performance GmbH sídlící v Mnichově opravuje a provádí údržby sportovních a historických vozů. SSR je zkratkou Stefan Schund Racing, který založil v roce 2020 svůj vlastní tým, přičemž spolupracuje s týmem Manthey (Porsche). A právě proto zřejmě ovládl při svém debutu v ADAC GT Masters jak šampionát jezdců, tak šampionát jezdců.

V letošním ročníku se poprvé objeví i na startu DTM s továrním jezdcem Porsche Laurensem Vanthoorem a Dennisem Olsenem.

Team Bernhard – Thomas Preining

Tým se dříve ještě pod jménem Tým 75 specializoval na rallye, avšak v roce 2013 přešel na vytrvalostní závody, přičemž začínal v Porsche Carrera Cupu a o tři roky později si odbyl svou premiéru v ADAC GT Masters, kde si dojel pro šest výher a čtyři polepositions. Do DTM nastoupí s továrním jezdcem Porsche, Thomasem Preiningem.

Ferrari 488 GT3

AF Corse – Felipe Fraga, Nick Cassidy / Sébastien Loeb

Přestože to po konci uplynulé sezony vypadalo, že AF Corse z mistrovství cestovních vozů odejde, nakonec se tak nestalo. Avšak tentokrát to zkusí s naprosto obměněnou sezonou, jelikož se Alexander Albon vrátil do formule 1 a Liam Lawson se plně soustředí na své angažmá ve formuli 2. Angažovali tedy brazilského závodníka Felipeho Fragu a pilota formule E Nicka Cassidyho. Toho ale v několika závodech nahradí Sébastien Loeb, neboť kolidují s programem šampionátu elektrických monopostů.

Redakce

Recent Posts

Estre, Lotterer a Vanthoor potřebují k zisku titulu pouhých pět bodů

Porsche Penske 6 vede už od prvního závodu letošní sezony, jelikož jezdci v Kataru zvítězili.…

15 hodinami ago

Porsche Penske 6 slaví druhé letošní vítězství ve FIA WEC

Lídři šampionátu odjíždějí z Japonska s plným počtem bodů. Estre, Lotterer a Vanthoor ovládli předposlední…

15 hodinami ago

Pepper a Wittmann kritizují Rasta, komisaři ale trest nedali

Tovární jezdec Lamborghini Jordan Pepper reagoval na Reneho Rasta po jejich kolizi v nedělním závodě…

1 týdnem ago

Mercedes se po roce dočkal vítězství v závodě DTM!

Luca Stolz vrací slávu Mercedesu. Němec přivezl značce vítězství na Sachsenringu poté, co startoval jako…

1 týdnem ago

Jack Aitken vítězí na Sachsenringu

Britský pilot Jack Aitken zvítězil na Sachsenringu po startu z pole position. Stupně vítězů doplnili…

1 týdnem ago

Jules Gounon se vrací do WEC pro Fuji

Jules Gounon se vrátí do sestavy hypercarů FIA WEC příští týden pro 6h Fuji, kde…

1 týdnem ago